:

Wat is de geschiedenis van koken?

Justin El Idrissi
Justin El Idrissi
2025-09-05 15:25:26
Count answers : 26
0
De Collectie Voedingsgeschiedenis is de grootste collectie over culinair erfgoed in Nederland en geeft inzicht in de geschiedenis van koken, eten en drinken van eind zestiende eeuw tot nu. Met ruim twintigduizend boeken bevat de collectie vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken en daarnaast een groot aantal buitenlandse kookboeken, receptenhandschriften en boeken en brochures over drank, voedingsleer, diëten, huishoudkunde, etiquette en talloze andere onderwerpen. De collectie bestrijkt met name Nederland, maar ook gebieden die invloed hebben gehad op Nederlandse voedselgewoonten, zoals Frankrijk, Nederlands-Indië, Suriname en meer.
Bastiaan van Soest
Bastiaan van Soest
2025-08-30 13:59:34
Count answers : 25
0
Van uitgebreide bereiding was in het verre verleden geen sprake. Pas vanaf het moment dat de mens vuur kon maken, at de mens niet alleen om de honger te stillen, maar ook voor het plezier. De (verfijnde) kookkunst is al ontstaan in het Oosten. Vanuit Perzie is de zogenaamde verfijnde kookkunst overgekomen naar Europa, Griekenland en daarna Italie. Één van de eerste geschreven recepten werden verwerkt in het kookboek ”Apicius” genaamd. Dit kookboek, gepubliceerd door een romein, is van 400 na Christus. Alleen na het vallen van het Romeinse Rijk is er weinig overgebleven van deze kookkunst. In Italie is rond 1400 (vele jaren later) meer aandacht voor de kunst van het koken. In de tijd van Marco Polo is de Italiaanse ‘smaak’ ontstaan. In 1570 is het kookboek ”Opera” ontstaan. En Italië brengt na een huwelijk de Italiaanse keuken naar Frankrijk in de hogere koninklijke geledingen. De haute cuisine ontstond. In de jaren rond en voorbij 1700 zorgden de verschillende koningen van Frankrijk ervoor dat niemand meer om de Franse keuken heen kon.

Lees ook

Wat is een culinair historicus?

Lizet Kruyff is culinair historicus en schrijver van boeken over de geschiedenis van onze eetcultuur Lees meer

Wat aten mensen vroeger?

Ontbijt: Bruinbrood of ‘wittebrood’ met roggebrood met spek, magere kaas of ei. Aangeraden wordt hi Lees meer

Sven Demir
Sven Demir
2025-08-22 04:50:02
Count answers : 27
0
In de vroege prehistorie warden er nog geen graanproducten gegeten. De mensen waren toen alleen jagers en verzamelaars. De mensen aten toen voornamelijk noten, vruchten, groenten en vlees. Er werd gekookt in lederen kookzakken waarbij in het vuur verhitte stenen werden gevoegd bij het water en de ingrediënten. Het proces van gaarwording duurde daarom ook langer dan heden ten dage. In de prehistorische tijd was het doel van het koken, maar ook andere bereidingswijze van eten, dat het voedsel langer bewaard kon worden. Daarna kwam de smaakverbetering. Vanaf het moment dat de mensen granen gingen eten in de late prehistorie, toen de mensen ook landbouwers werden, kwam er door het eten van de diverse soorten graanproducten ook verval van het gebit. Later in de tijd worden de lederen kookzakken langzamerhand vervangen door kookpotten. In de Griekse tijd is het koken als kunst ontstaan. Dit is door de Romeinen overgenomen van de Grieken. Uit alle delen van het Romeinse Rijk werd een grote verscheidenheid aan produkten ingevoerd en kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, verdween ook de kookkunst en lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de tijd van de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerde en verfijnde kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk bij het koken te liggen op het behoud van de natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen. Het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel kreeg ook steeds meer de aandacht.
Helena Meyer
Helena Meyer
2025-08-13 17:28:38
Count answers : 31
0
In de vroege prehistorie werden nog geen graanproducten gegeten. De mensen waren toen alleen jagers en verzamelaars. De mensen aten toen voornamelijk noten, vruchten, groenten en vlees. Er werd gekookt in lederen kookzakken waarbij in het vuur verhitte stenen werden gevoegd bij het water en de ingrediënten. Het proces van gaarwording duurde daarom ook langer dan heden ten dage. Later in de tijd worden de lederen kookzakken langzamerhand vervangen door kookpotten. Er kwamen dan ook oventjes die van klei waren. In de loop van de tijd kwamen er langzamerhand meerdere voedingsmiddelen bij. In de tijd van de kruistochten werden vanuit het zuiden van Europa, het nabije Oosten en Noord-Afrika diverse voedingsmiddelen naar West-Europa gebracht.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van de horeca?

Veel horecaopleidingen zijn in de afgelopen jaren, door de ontwikkelingen in de Nederlandse horeca, Lees meer

Wat kan je doen als historicus?

Als historicus ben je breed inzetbaar en kun je dus op veel verschillende plekken terechtkomen. De m Lees meer

Tycho Güneş
Tycho Güneş
2025-08-13 17:14:15
Count answers : 33
0
Maak in deze cursus kennis met de geschiedenis van de Nederlandse keuken en de ontwikkelingen die deze doormaakte van prehistorie tot circa 1900. Na deze cursus heb jij een helder overzicht van onze culinaire historie en beschik je over basiskennis van de geschiedenis van voedselproductie, koken, eten en drinken in Nederland. In 25 lessen leer je onder andere over voedselproductie, de keuken, kookgerei, koks, keukenmeiden, kookboeken, recepten, eetgewoonten, ingrediënten, smaakmakers en smaken uit onze rijke culinaire geschiedenis. Als culinair historica die zich al ruim 25 jaar bezig houdt met dit thema, heb ik je veel smakelijks te bieden, in verhaal én gerechten! In deze cursus laat ik niet alleen zien waar die stamppot vandaan komt, maar juist ook hoeveel meer er te proeven en ontdekken is in ons eetverleden. De cursus besteedt veel aandacht aan kunsthistorie en ook aan archeologie, zodat je onze rijke culinaire historie werkelijk kunt zien. Recepten illustreren de kookhistorie van Nederland en zijn afkomstig uit handgeschreven en gedrukte kookboeken. Artikelen geven je een goed beeld van voedselproductie en van wat én hoe er gekookt en gegeten werd in het verleden in Nederland. De gerechten zijn gevarieerd en beslaan de hele geschiedenis. Ze zijn uitgewerkt voor de moderne keuken en helder stap voor stap beschreven. De cursus zit vol links naar meer historische recepten, naar historische kookboeken die online in te zien zijn en naar meer info over culinaire historie. De cursus is ontwikkeld door culinair historica Manon Henzen. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlandse keuken. Na aanmelding als vriend krijg je gratis toegang tot het online platform van eet!verleden Academie. Je ontvangt jaarlijks diverse online cursussen gratis. Alle vrienden van eet!verleden ontvangen de cursus gratis in hun pakket. Als vriend maak je met jouw bijdrage onderzoek naar en publicatie over de culinaire geschiedenis van Nederland mogelijk. Als dank ontvang je een mooi pakket aan culinair historische producten, zoals historische kookcursussen, kookboeken, exclusieve recepten en kortingen op activiteiten en producten.
Jayson Kathagen
Jayson Kathagen
2025-08-13 13:25:49
Count answers : 26
0
Kookhistorie bestudeert de geschiedenis van het koken, waarbij voornamelijk historische recepten en culinaire gebruiken worden onderzocht. De geschiedenis van koken is zo oud als de mensheid zelf. Vele beschavingen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het koken. Sinds de ontdekking van vuur werden maaltijden bereid door middel van verhitting. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun eigen unieke kooktechnieken en recepten ontwikkeld. Middeleeuwse kookboeken geven een kijkje in de culinaire gewoonten van vroegere tijden. In de loop van de tijd hebben ook bouillons en fonds een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van koken. Moderne recepten combineren vaak traditionele methoden met hedendaagse smaken en ingredienten.

Lees ook

Wat wil culinair zeggen?

Het woord culinair stamt af van het Latijnse woord culina wat “de kookkunst” betekent. Aan de ene ka Lees meer

Wat aten ze vroeger veel?

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Lees meer

Evi Demirel
Evi Demirel
2025-08-13 11:41:21
Count answers : 30
0
Koken bestaat al lang, maar niet zoals wij dat nu kennen. Vroeger was er wel vuur, maar het moest nog ontdekt worden hoe je het kon gebruiken en nog belangrijker, hoe je het zelf kon maken of meenemen. We weten niet wie het zelf maken van vuur ontdekte, dus we weten niet precies hoe lang de mens dat al kan. Vuur als gevolg van blikseminslag of afkomstig van vulkanen was er al eerder. Misschien zag de vroege mens al kokend water in natuurlijke geisers zoals die er nog zijn op IJsland. Dat je eten kon bereiden in kokend water zal wel bij toeval zijn ontdekt. Een stuk vlees zal wel per ongeluk in het kampvuur terecht zijn gekomen. Toen men het vlees uit het vuur haalde kwam men erachter dat het dan makkelijker te eten was en het lekkerder smaakte. Precies weten doen we het niet, hoe die ontdekkingen gegaan zijn. Natuurlijk zijn er wel schattingen hoe lang geleden dat moet zijn gebeurd. Aan de hand van opgravingen heeft de wetenschap daar wel bewijzen voor.
Lieke Huisman
Lieke Huisman
2025-08-06 02:21:59
Count answers : 30
0
Koken was voor sommige mensen een vak: de rest, die het niet voor zijn beroep deed, redde zich zonder. Eeuwenlang had haast niemand een keuken. In de ene pot boven het vuur zat iedere dag hetzelfde: bonen, aardappels, met geluk wat spek. Dat was nauwelijks koken te noemen. Rond 1880, toen Nederland begon te industrialiseren, vond de burgerij het nodig om het gewone volk wat beschaving bij te brengen – háár beschaving wel te verstaan. Welmenende lieden besloten om de dochters van het gewone volk te leren koken. Zulk burgermanskoken is maar honderd jaar iets geweest wat iedereen – nu ja, elke vrouw – moest kunnen. In de rest van de geschiedenis was het precies zoals nu. Honderd jaar later was het koken alweer op zijn retour. Tussen de opkomst en ondergang van de huishoudschool lag een eeuw waarin elke Nederlandse vrouw, en iedere vrouwloze man, moest kunnen koken. Wat is een eeuw op de hele geschiedenis? Een fase, meer niet.

Lees ook

Wat aten de oermensen vroeger?

Men leefde voornamelijk van de jacht op groot wild, zoals mammoeten. Pas tegen het einde van de stee Lees meer

Waar staan de letters re voor in het woord horeca?

Het woord horeca is een lettergreepwoord, gevormd uit de woorden hotel, restaurant en café. De lett Lees meer

Mehmet Kuijpers
Mehmet Kuijpers
2025-07-29 22:46:51
Count answers : 17
0
De eerste kookboeken dateren uit de oudheid. Het oudste bekende kookboek is de De re coquinaria, geschreven door Marcus Gavius Apicius, een Romeinse kok uit de 1e eeuw na Christus. In de middeleeuwen ontwikkelde de kookkunst zich verder. Er werden nieuwe kruiden en specerijen ontdekt, en nieuwe kooktechnieken werden ontwikkeld. In de renaissance werd de kookkunst opnieuw populair. De renaissance was ook de tijd van de grote ontdekkingsreizigers, die nieuwe ingrediënten en kooktechnieken uit de hele wereld meebrachten. De verandering van de kookkunst In de 18e en 19e eeuw werd de kookkunst steeds meer een wetenschap. Er werd onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van voedsel, en er werden nieuwe kookboeken geschreven met duidelijke recepten en instructies. In de 20e eeuw werd de kookkunst steeds meer een kunstvorm. Er ontstonden nieuwe kookstijlen, zoals de nouvelle cuisine en de molecular gastronomy. De oudste manier van koken is het koken op open vuur. Dit is een methode die al duizenden jaren wordt gebruikt door mensen over de hele wereld.
Puk van der Linden
Puk van der Linden
2025-07-21 02:49:41
Count answers : 28
0
Toen vuur ontdekt werd, werd ook vrij snel ontdekt dat je kan koken met vuur. Dit werd massaal in groepen gedaan, voor voeding, warmte en bescherming. Pas later ontstond de gewoonte te koken in een afgezonderde ruimte: een keuken. Keukens worden voor het eerst vermeld in de geschiedenis van Egypte, daarna ook in Griekenland. In de Europese Middeleeuwen werd er veelal nog steeds boven een vuur in een haard gekookt, midden in een centrale ruimte om van de warmte gebruik te maken. In de 16e eeuw werd de schoorsteen uitgevonden, wat ervoor zorgde dat koken een schonere bedoening werd. Ondanks de eerdere uitvinding van de oven, werd deze in de 19e eeuw pas massaal in gebruik genomen. Met de Industriële Revolutie werd de keuken steeds efficiënter ingericht en werd de behoefte om het dagelijks leven makkelijker te maken, groter. In de 20e eeuw begonnen de keukens steeds meer te lijken op de keukens die we nu hebben.

Lees ook

Wat is het eerste restaurant ter wereld?

Het oudste restaurant ter wereld bevindt zich in de Cuchillerosstraat in Madrid en heet Casa Botín. Lees meer

Siem Vos
Siem Vos
2025-07-10 14:04:58
Count answers : 27
0
De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen en de regio. Vooral op het platteland bestond de dagelijkse maaltijd uit eenvoudige doch voedzame kost, dat geproduceerd was op het ritme van de seizoenen. De gewone man en de armere lagen van de bevolking hadden een eenvoudig voedingspatroon dat bestond uit voornamelijk granen en peulvruchten aangevuld met groenten, fruit en af en toe een stukje vlees of vis. De beschikbaarheid van een groot aantal voedselproducten veranderde door de ontdekkingsreizen vanuit Europa in de late vijftiende en vroege zestiende eeuw. Vanaf 1800 veranderde de voedselproductie en daarmee onze voeding drastisch. Nieuwe technologische ontwikkelingen leidden tot een toename van transportmogelijkheden en nieuwe landbouw- en conserveringstechieken die de voedselproductie minder afhankelijk maakte van klimaat en natuur. De keuken was in het grootste deel van onze geschiedenis voor de meeste mensen dus ‘puur’, seizoensgebonden en lokaal. Maar ‘eerlijk’ was het zeker niet.