Wat is de geschiedenis van koken?

Siem Vos
2025-07-10 14:04:58
Count answers
: 2
De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen en de regio. Vooral op het platteland bestond de dagelijkse maaltijd uit eenvoudige doch voedzame kost, dat geproduceerd was op het ritme van de seizoenen. De gewone man en de armere lagen van de bevolking hadden een eenvoudig voedingspatroon dat bestond uit voornamelijk granen en peulvruchten aangevuld met groenten, fruit en af en toe een stukje vlees of vis.
De beschikbaarheid van een groot aantal voedselproducten veranderde door de ontdekkingsreizen vanuit Europa in de late vijftiende en vroege zestiende eeuw. Vanaf 1800 veranderde de voedselproductie en daarmee onze voeding drastisch. Nieuwe technologische ontwikkelingen leidden tot een toename van transportmogelijkheden en nieuwe landbouw- en conserveringstechieken die de voedselproductie minder afhankelijk maakte van klimaat en natuur. De keuken was in het grootste deel van onze geschiedenis voor de meeste mensen dus ‘puur’, seizoensgebonden en lokaal. Maar ‘eerlijk’ was het zeker niet.
Lees ook
- Wat is een culinair historicus?
- Wat aten mensen vroeger?
- Wat is de geschiedenis van de horeca?
- Wat kan je doen als historicus?
- Wat wil culinair zeggen?
- Wat aten ze vroeger veel?
- Wat aten de oermensen vroeger?
- Waar staan de letters re voor in het woord horeca?
- Wat is het eerste restaurant ter wereld?