:

Wat is een culinair historicus?

Liv van Loon
Liv van Loon
2025-10-06 01:44:18
Count answers : 30
0
Een culinair historicus is iemand die de geschiedenis van de keuken bestudeert. Een culinair historicus kan antwoord geven op vragen over de Nederlandse keuken door naar de geschiedenis van de bekendste ingrediënten te kijken. Een culinair historicus analyseert kookboeken uit verschillende periodes om een beeld te vormen van de eetcultuur.
Dina van Vliet
Dina van Vliet
2025-09-29 18:51:56
Count answers : 27
0
Die schilderijen van tafels vol overvloed zijn een nuttige bron voor culinair historici. Een culinair historicus kan bijvoorbeeld kijken naar inkooplijsten van schepen of weeshuizen. Culinair historici kunnen ook oude beerputten onderzoeken waar archeologen onder meer eetgerei, zaden en dierenbotten in aantreffen. Ook oude kookboeken geven veel informatie over het dagelijks eten. Zij beschrijven de bereidingswijze en welke gerechten werden gecombineerd. Ook de keukenapparatuur wordt behandeld door de culinair historicus. Een culinair historicus onderzoekt bijvoorbeeld het houtgestookte fornuis. Een culinair historicus zoekt ook naar trommelspitten, vetvangers, taartpannen en komfoortjes.

Lees ook

Wat aten mensen vroeger?

Ontbijt: Bruinbrood of ‘wittebrood’ met roggebrood met spek, magere kaas of ei. Aangeraden wordt hi Lees meer

Wat is de geschiedenis van de horeca?

Veel horecaopleidingen zijn in de afgelopen jaren, door de ontwikkelingen in de Nederlandse horeca, Lees meer

Fien van Maasgouw
Fien van Maasgouw
2025-09-20 14:33:26
Count answers : 34
0
Onderdeel van haar onderzoek is het reconstrueren van het eten van vroeger. Haar kennis en ervaring deelt ze graag met anderen via haar blogs op haar website De Spinazieacademie.
Ashley Boetet
Ashley Boetet
2025-09-12 05:42:45
Count answers : 35
0
Een culinaire tijdreis is gemaakt door Arnold Carmiggelt, John Tholen, Alexandra van Dongen en Manon Henzen. Manon Henzen is Culinair Historicus, eetverleden. Manon Henzen zocht in de oude kookboeken de recepten die bij de voorwerpen en de gevonden voedselresten hoorden.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van koken?

De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen Lees meer

Wat kan je doen als historicus?

Als historicus ben je breed inzetbaar en kun je dus op veel verschillende plekken terechtkomen. De m Lees meer

Thijmen van de Veen
Thijmen van de Veen
2025-09-04 18:36:13
Count answers : 25
0
Culinair historicus Charlotte Kleyn (Universiteit van Amsterdam / Allard Pierson) ontrafelt de Nederlandse keuken en komt uit op een verrassende lekkernij die echt typisch Nederlands is.
Amélie van der Laar
Amélie van der Laar
2025-09-04 15:17:28
Count answers : 35
0
Ik kan helaas geen specifiek antwoord op de vraag geven, omdat ik niet beschik over voldoende informatie. Ik kan wel stellen dat de tekst informatie biedt over een culinaire geschiedenis die zich uitstrekt van de prehistorie tot het heden, en over verschillende keukens zoals de Franse, Italiaanse, Indiase en Chinese keuken. Het gaat verder over de ontwikkeling van de haute cuisine en over de uitvindingen die er zijn gedaan in de keuken, met onder andere veranderingen en uitvindingen van bekende koks zoals Carême en Escoffier. Deze tekst gaat in op de gemeenschappelijke vraag die mensen hebben over de definitie van culinair historicus, maar geeft geen expliciet antwoord op de vraag.

Lees ook

Wat wil culinair zeggen?

Het woord culinair stamt af van het Latijnse woord culina wat “de kookkunst” betekent. Aan de ene ka Lees meer

Wat aten ze vroeger veel?

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Lees meer

Julie Thomas
Julie Thomas
2025-08-24 06:06:28
Count answers : 37
0
Oprichter van eet!verleden ben ik, culinair historica Manon Henzen. Mijn jaren lange ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector zet ik tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Mijn missie is om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat ik het bijzonder jammer vind dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van eten en drinken en experimenteer veel met historische recepten. Ik schrijf over culinaire geschiedenis van oudheid tot Tweede Wereldoorlog in mijn kookcursussen, kookboeken, voor magazines en op mijn blog. Ik hoop dat je er van geniet!
Noa van Landen
Noa van Landen
2025-08-20 07:51:39
Count answers : 37
0
Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project. Dit kan als antwoord dienen op de vraag wat een culinair historicus is. Helaas wordt de term "culinair historicus" niet expliciet gedefinieerd in de tekst. Er wordt alleen een bepaalde persoon genoemd die een Culinair Historisch Museum beheerde.

Lees ook

Wat aten de oermensen vroeger?

Men leefde voornamelijk van de jacht op groot wild, zoals mammoeten. Pas tegen het einde van de stee Lees meer

Waar staan de letters re voor in het woord horeca?

Het woord horeca is een lettergreepwoord, gevormd uit de woorden hotel, restaurant en café. De lett Lees meer

Emily Sanders
Emily Sanders
2025-08-09 10:55:16
Count answers : 20
0
Een culinair historicus is iemand zoals culinair historica Charlotte Kleyn, die een hoofd vol culinaire geschiedenis heeft om te delen met de deelnemers van de Masterclass Culinair Erfgoed. Een culinair historicus weet veel over de geschiedenis van verschillende ingrediënten en kan vertellen waar ze vandaan komen. Hij of zij kan de historische verhalen en wereldoriëntatie delen met anderen en hen laten ervaren hoe eten vroeger bereid werd. Een culinair historicus kan ook kennis delen over conserveringstechnieken zoals drogen, zouten, roken en fermenteren, en hoe deze technieken vroeger werden gebruikt. Door deze kennis te delen, kan een culinair historicus mensen meer bewust maken van voedsel en duurzaam voedsel, en hen inspireren om zelf aan de slag te gaan met het bereiden van historische gerechten.
Isabel de Lange
Isabel de Lange
2025-08-02 19:38:36
Count answers : 27
0
Sinds voorjaar 2017 werk ik als culinair historica en journalist. Ik bezocht archieven en bibliotheken, ging kijken op schepen, in musea en bij de scouting en experimenteerde eindeloos in de keuken om op de geschiedenis geïnspireerde recepten te bedenken die helemaal van nu én helemaal van mij zijn. Ik schreef er mijn bachelorscripties over Nederlands-Franse culinaire geschiedenis en volgde de master Food History aan Universiteit van Tours en de Vrije Universiteit Brussel, bij Peter Scholliers. Van 2020 tot 2024 werkte ik als conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding bij Allard Pierson (Universiteit van Amsterdam). Naast schrijven en onderzoeken geef ik les, lezingen en rondleidingen.

Lees ook

Wat is het eerste restaurant ter wereld?

Het oudste restaurant ter wereld bevindt zich in de Cuchillerosstraat in Madrid en heet Casa Botín. Lees meer

Joey Persijn
Joey Persijn
2025-07-25 04:45:37
Count answers : 30
0
Ik vermoed dat dit de beste sub is voor dit onderwerp. Ik heb een diploma in voedingswetenschappen en een algemene interesse in voedselgeschiedenis. Ik heb "voedselhistoricus" alleen ooit als label (onder namen) op tv-programma's gezien. Hoe word je een voedselhistoricus? Gaan mensen er ooit voor naar school? Ik zou denken dat als ik genoeg Wikipedia-pagina's lees, ik uiteindelijk een expert zou worden. Het lijkt meer op een hobby, geen carrière die de rekeningen betaalt, tenzij je een van die 5 mensen bent in een History Channel-show.
Sam Karaca
Sam Karaca
2025-07-21 16:08:58
Count answers : 33
0
Eten staat voor haar op nummer een. Als culinair historicus richt Charlotte Kleyn zich op de geschiedenis van voedsel. “Als ik op reis ben en met mensen spreek, is het een makkelijk onderwerp om in contact te komen.” Eten verbindt en heeft zoveel aspecten. Het opent deuren.
Robin d' Heripon
Robin d' Heripon
2025-07-10 15:27:14
Count answers : 30
0
Lizet Kruyff is culinair historicus en schrijver van boeken over de geschiedenis van onze eetcultuur. Onderdeel van haar onderzoek is het reconstrueren van het eten van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan zuringsoep met kalfsschenkel, of een groene toerte. Haar kennis en ervaring deelt ze graag met anderen via haar blogs op haar website De Spinazieacademie. Als student prehistorische archeologie hielden we ons bezig met de eerste boeren in ons land. Dan wil je natuurlijk ook graag weten wat ze aten. Koken was al een hobby. In combinatie met mijn opleiding kwam daar de culinaire geschiedenis bij. Mijn eerste historische kookboek was dat van de Romein Apicius. Het hek was van de dam….
Carlijn Dogan
Carlijn Dogan
2025-07-10 14:20:45
Count answers : 22
0
Een culinair historicus is iemand die zich bezighoudt met de geschiedenis van de Nederlandse keuken en de ontwikkelingen die deze doormaakte van prehistorie tot circa 1900. De cursus is ontwikkeld door culinair historica Manon Henzen. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlandse keuken. Als culinair historica die zich al ruim 25 jaar bezig houdt met dit thema, heb ik je veel smakelijks te bieden, in verhaal én gerechten.