:

Wat is de geschiedenis van de horeca?

Tim Vermeulen
Tim Vermeulen
2025-07-10 17:53:00
Count answers : 2
0
Veel horecaopleidingen zijn in de afgelopen jaren, door de ontwikkelingen in de Nederlandse horeca, verworden tot studies geschiedenis. Horecageschiedenis. Scholen waar je voornamelijk leert hoe dingen vroeger moesten, werden georganiseerd, en in z’n werk gingen. Niet voor niets wordt juist in opleidingen in de artistieke wereld heel nadrukkelijk stilgestaan bij geschiedenis. Hoe is iets ontstaan, aan wie zijn we schatplichtig en hoe doen we dat nu? Lessen die je kan leren uit het verleden, door de evolutie in de gaten te houden. Blijkbaar omdat we niet weten hoe belangrijk dat is. Misschien waren die borden in de jaren zeventig ook minder belangrijk. Omdat we ons toen heel anders positioneerde als horeca. Omdat de tijd inmiddels is veranderd, en horeca een faciliterende rol speelt in het leven van alledag. Omdat er veel meer bedrijven zijn bijgekomen. Omdat de lat een stukje hoger ligt.
Gijs Kuiper
Gijs Kuiper
2025-07-10 15:29:20
Count answers : 2
0
Onze reis begint in het oude Rome, waar de herbergen de vroege voorlopers van restaurants waren. Het concept van een openbare eetgelegenheid ontwikkelde zich verder in het middeleeuwse Europa, waar tavernes opdoken als plekken waar reizigers en lokale bewoners konden samenkomen voor een maaltijd en drankje. De echte revolutie in de restaurantindustrie vond plaats tijdens de Franse Revolutie in de 18e eeuw. Na de glorieuze dagen van de Franse gastronomie verspreidde het restaurantfenomeen zich over de hele wereld. De 20e eeuw zag de verdere evolutie van restaurants met de opkomst van fastfoodketens, fine dining-ervaringen en themarestaurants. De digitale revolutie en culinaire diversiteit hebben de restaurantindustrie opnieuw getransformeerd. De reis door de geschiedenis van restaurants onthult een opmerkelijke evolutie van eenvoudige herbergen tot de verfijnde culinaire bestemmingen van vandaag. Wat begon als een noodzakelijkheid voor reizigers is getransformeerd tot een wereldwijde industrie die draait om het voldoen aan de smaakpapillen en verwachtingen van een gevarieerd publiek.
Fleur Post
Fleur Post
2025-07-10 14:48:58
Count answers : 4
0
Al sinds mensenheugenis kennen we ‘gelegenheden waar je kunt eten’. Zoals een taverne of een herberg. Maar de restaurants zoals wij die nu kennen, zijn pas ontstaan in de 18e eeuw. Restaurants met een menukaart en dus de mogelijkheid om te kiezen wat je wilde eten ontstonden in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Het eerste restaurant werd geopend in 1765 door de Franse kok A.Boulanger. Of toch in Spanje? De Fransen schrijven natuurlijk graag culinaire geschiedenis, maar toch is er een restaurant dat nog ouder is dan die van Boulanger. Sobrino de Botin werd in 1725 geopend in Madrid, Spanje. Toen na de Franse revolutie veel privé koks van de Franse adel werkeloos werden, werden restaurants pas echt booming business in Parijs. De Nederlander ging pas ver na de oorlog uit eten. En dan vooral naar het Chin.Ind.Spec.Rest ofwel Chinees Indisch Specialiteiten restaurant. Vanaf de jaren 60 kwam er meer interesse voor uit eten gaan. Vandaag de dag kent Nederland zo’n 16.000 restaurants.
Jenna de Backer
Jenna de Backer
2025-07-10 14:44:59
Count answers : 4
0
In het begin van de middeleeuwen is besloten om reizigers die aan de deur klopten voor een maaltijd of voor een slaapplaats, gasten te noemen. Gasten ontvangen bracht afwisseling, nieuws uit de omgeving en handel. Karel de Grote voerde toen, in het jaar 800, de 'Wet op Gastvrijheid' in. Deze wet is het begin van een professionele gastvrijheid. Halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw is er toenemende welvaart. Dit zorgt ervoor dat grote groepen mensen op vakantie gaan en zo kennismaken met buitenlandse culturen en andere eetgewoonten. Aan het begin van de negentiende eeuw ontstond de bruine kroeg, ook wel huiskamercafé. Mensen zagen dit als extra kostwinning en richtten bijvoorbeeld de voorkamer van hun woning in als gelegenheid waar mensen iets konden drinken. De wederopbouw in Nederland zorgde ervoor dat er tussen de middag minder vaak thuis werd geluncht. Het warme eten tussen de middag werd vervangen door een broodmaaltijd. Toch bleef de behoefte aan iets warms tussen de middag.
Johannes de Graaf
Johannes de Graaf
2025-07-10 13:47:16
Count answers : 3
0
Jaren 1770 tot jaren 1820 Het eerste grote evenement waarvan bekend is dat het in de Verenigde Staten werd georganiseerd, was een bal dat in 1778 in Philadelphia werd gehouden ter gelegenheid van het vertrek van de Britse generaal William Howe. Het bal werd verzorgd door Caesar Cranshell. In de vroege jaren 1820, werd Philadelphia het epicentrum van wat de horeca zou worden. Het horecabedrijf groeide uit tot een gerespecteerd en succesvol bedrijf. Jaren 1840 tot 1930 Tegen het jaar 1840 had een tweede generatie Afro-Amerikanen in Philadelphia zich gevestigd als cateraars. Ze begonnen hun bedrijven te integreren met restaurants die ze bezaten. De term "cateraar" werd pas in de jaren 1880 op grote schaal gebruikt. Dit is ook het decennium waarin lokale gidsen begonnen met het vermelden van een groot aantal cateraars. Na verloop van tijd vonden blanke zakenmensen hun weg naar de industrie en tegen de jaren dertig waren de zwarte bedrijven bijna verdwenen. Jaren 60 tot de moderne tijd Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een rantsoenering systeem ingevoerd. Daardoor waren mensen gewend aan het gebruik van openbare catering. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog zocht een groot aantal handelaren naar catering als een alternatief middel om hun bedrijf in stand te houden. In de jaren zestig had het eten in restaurants en andere openbare horecagelegenheden de populariteit van huisgemaakte maaltijden overtroffen. Toen in de jaren 2000 meer vrouwen de horeca ingingen, werd het een trend om koks in te huren om maaltijden te bereiden. Tegenwoordig kunnen mensen gemakkelijk alles bestellen wat ze willen, of het nu voor een enkele persoon is of voor een hele groep.