:

Wat aten mensen vroeger?

Elisabeth van de Brink
Elisabeth van de Brink
2025-07-10 13:24:47
Count answers : 1
0
Ontbijt: Bruinbrood of ‘wittebrood’ met roggebrood met spek, magere kaas of ei. Aangeraden wordt hier melk bij te drinken. Pannenkoeken van grutte- en tarwemeel met volle melk (eventueel verdund met water) of karnemelkPap. Bijvoorbeeld karnemelksepap van gort, bloem, maizena, rijst of havermout met melk en voor afwisseling stroop, pruimen of rozijnen. Lunch: Stamppot van aardappel, groenten en spek. Eventueel aangevuld met witte bonen, kaasErwten- of bonensoep met prei en ui, aangevuld met zout en een paar lepels vet. In de zomer wordt groentesoep aangeraden. Bonenschotel met spek, aardappel, appel en speksaus (gebakken spek met ui, bloem en water)Bieten met aardappelen en ‘blikvleesch’ of spek. Op zondag kip met aardappelen en sla, appeltjes of peertjes. Avondmaaltijd: Brood met stroopvet (??), magere kaas, zelfgemaakte zure kaas van zure melk met kruiden. Zelfgemaakte appelmoes of rabarberjam wordt ook als broodbeleg aangeraden. Of aardbeien, bessen, bramen en frambozen. Op zondag als broodbeleg: cacao en suiker of eigengemaakte jam. Pap van ondermelk (??)‘Lammetjespap’ van bloem met melk, suiker, rabarber, kruisbessen, rode bessen of aardbeien in de zomer. Ik denk dat dit een soort toetje was. De voeding is vrij eenzijdig, 2x per dag brood of pap en 1x een warme maaltijd met aardappel, groenten en vlees. Vis en vleesvervangers als peulvruchten, kaas en noten daar word niet over gesproken. Aan iedere warme maaltijd wordt aangeraden vlees toe te voegen. Vrijwel altijd is dit spek. Rijst was in die tijd kennelijk wel beschikbaar. Het werd echter alleen gebruikt als pap, niet zo zeer bij de warme maaltijd (als ik uit ga van dit boekje). Fruit komt niet specifiek terug als advies. Soms bij de avondmaaltijd, maar dan staat er duidelijk bij ‘als het beschikbaar is’.