Welk detail beschrijft het beste hoe ijs glad wordt?

Kyano Hulst
2025-07-02 05:23:37
Count answers
: 3
Volgens Daniel Bonn is het waterlaagje geen goede verklaring voor de gladheid. ‘Een weg met een bevroren laagje ijs is gladder dan een nat wegdek, dus ik denk niet dat het waterlaagje gladheid veroorzaakt’, zegt hij. ‘Volgens ons onderzoek is het bovenste laagje van ijs niet te vergelijken met een waterlaagje, maar gedraagt het zich als een soort tweedimensionaal gas’, zegt Bonn. Hij vergelijkt het met een vloer waar kogeltjes op liggen. Die kunnen onafhankelijk van elkaar rollen, zoals gasmoleculen dat ook doen. En over een vloer met kogeltjes glij je verdomd snel uit. De onderzoekers concluderen daarom dat de mobiele moleculen aan het oppervlak ervoor zorgen dat ijs glad is.

Hamza Koning
2025-07-02 05:07:42
Count answers
: 1
Als de temperatuur dicht bij nul komt, wordt het ijs weer te papperig. De beste temperatuur om te schaatsen is daarom -10 graden. Dan bewegen de knikkers het beste naast elkaar. De gladheid van ijs wordt veroorzaakt door de - hou je vast - mobiliteit van watermoleculen. Dat zijn eigenlijk kleine deeltjes die naast elkaar bewegen. Hoe mobieler, hoe gladder. Wij vergelijken het altijd met een vloer waar allemaal knikkers op liggen. Die rollen en draaien en als je er op loopt dan glij je uit. Het ijs is glad omdat moleculen bewegen. Ook belangrijk om goed over ijs te glijden: geslepen schaatsen. Als je een hele ruwe schaats hebt dan prik je eigenlijk door de knikkers heen en verlies je gladheid. Gladde schaatsen glijden er makkelijker overheen. Bij -100 graden kan je helemaal niet schaatsen. Dan staan de watermoleculen bijna stil. Ze rollen zo langzaam dat je er niet over uitglijdt.

Ivy Goudriaan
2025-07-02 04:11:58
Count answers
: 2
De buitenste laag ijsmoleculen blijken heel erg mobiel, beweeglijk te zijn en die werken als kleine kogellagertjes om de schaats te smeren. De schaats rolt dus eigenlijk over een vloer van losse balletjes. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de ideale temperatuur, waarbij de moleculen het beste draaien, min zeven graden is.

Thijmen van de Veen
2025-07-02 04:00:31
Count answers
: 4
Het ijsoppervlak overgaat van een extreem glad oppervlak bij typische wintersporttemperaturen, naar een oppervlak met hoge wrijving bij –100 oC.
De mobiliteit van de oppervlaktewatermoleculen aan het ijsoppervlak komt opmerkelijk goed overeen met de temperatuurafhankelijkheid van de wrijvingskracht: hoe groter de mobiliteit aan het oppervlak, hoe lager de wrijving, en omgekeerd.
De hoge mobiliteit van de oppervlaktewatermoleculen is verantwoordelijk voor de gladheid van ijs.
Er bestaan twee soorten watermoleculen aan het ijsoppervlak: watermoleculen die vastzitten aan het onderliggende ijs en mobiele watermoleculen die met slechts twee waterstofbruggen gebonden zijn.
Die laatste moleculen rollen voortdurend over het ijs – als kleine knikkers – voortgedreven door thermische trillingen.

Juul Lijn
2025-07-02 01:33:55
Count answers
: 1
Een laagje water op het ijs vermindert de wrijving, waardoor het ijs glad is. Dat altijd aanwezige waterlaagje vermindert de wrijving, waardoor het ijs glad is. De bovenste waterige ijslaag gedraagt zich eerder als een soort tweedimensionaal gas. Vergelijk het met een vloer waarop allemaal knikkers liggen. Die kunnen onafhankelijk van elkaar rollen, zoals gasmoleculen dat ook doen. En over zo’n vloer glijd je héél gemakkelijk uit. Door de schurende beweging komen er ijsschilfers los. Dat mengsel van vloeibaar water en stukjes ijs wordt eerder stroperig, zoals olie, wat het oppervlak glibberig maakt.