Welke gerechten Indonesische rijsttafel?

Boaz Demirci
2025-07-14 23:10:19
Count answers
: 5
De Indonesische rijsttafel is een feestelijk gerecht waarbij verschillende gerechtjes uit de Indonesische keuken tegelijk worden geserveerd. Rijst vormt hierbij de basis.
5 gerechten voor je Indonesische rijsttafel
Zelf een Indonesische rijsttafel maken? Met deze 5 recepten wordt het gegarandeerd een feestje. En het mooiste? Ze zijn stuk voor stuk eenvoudig te bereiden.
Nasi goreng met omelet
Een Indonesische rijsttafel kan simpelweg niet zonder nasi goreng.
Snelle babi ketjap
Iedereen kent de babi pangang van de Chinees wel.
Indonesische rengdangballetjes
Rendang is een gerecht waarbij je rundvlees urenlang stooft in een kruidige saus.
Kipsaté
Nog een klassieker die eigenlijk niet kan ontbreken bij je Indonesische rijsttafel: saté.
Gado-gado
Gado-gado is een Indonesisch groentegerecht waarbij je verschillende groenten en een eitje serveert met satésaus.
Maar dan zijn we er nog niet…
Je kunt bijvoorbeeld niet zonder een potje sambal.
Ook atjar tjampoer, seroendeng, gebakken uitjes en atjar ketimoen (zoetzure komkommer) zijn vaak van de partij.
En wat dacht je van wat sajoer boontjes?
Ook onmisbaar!

Ayoub Klomp Jan
2025-07-06 12:20:19
Count answers
: 3
Kroket kentang is een gerecht dat binnen de Indische keuken populair is. Seroendeng is een onmisbaar bijgerecht binnen de Indische keuken. Foe yong hai is, naast babi pangang, waarschijnlijk het meest bestelde gerecht bij de afhaalchinees. Ben je gek op gado gado, dan weet ik zeker dat je karedok ook heerlijk zult vinden. Petjil is zo’n gerecht dat je één keer maakt en daarna altijd in je repertoire houdt. Ajam kalio is in basis bijna hetzelfde als een ajam rendang, maar dan korter gestoofd.
Als je de smaken van de Indische keuken wilt ontdekken zonder uren in de keuken te staan, dan is babi smoor het perfecte gerecht voor jou. Naast rendang is gado gado een van de bekendste en meest geliefde gerechten uit de Indische keuken. De naam betekent letterlijk “mix-mix”, en dat is ook precies wat je doet met dit gerecht.
Hoe Indisch deze ovenschotel ook klinkt, als je naar de ingrediënten kijkt, zal je merken dat het eigenlijk een typisch Hollands gerecht is, namelijk pastei tutup. Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. De naam zegt het eigenlijk al: ajam setan, oftewel “duivelse kip”.

Isabella van der Heyden
2025-06-30 13:32:45
Count answers
: 3
Bij een Indonesische rijsttafel denk ik meer aan Sajoer, Rendang en Babi Ketjap.
Op mijn Indonesische rijsttafel stonden de volgende gerechten: Nasi Goreng, Bami Goreng, Rendang met rundvlees, Saté Ajam, Babi Pangang, Sajoer boontjes, Zoetzure komkommer, pindasaus, kroepoek of emping.
Nasi Goreng en Bami Goreng past eigenlijk bij allebei.

Elin Prins
2025-06-25 17:59:03
Count answers
: 3
Veel gebruikte gerechten zijn nasi, rendang, gadogado, saté (kip of varken) en sambal. Daarbij kan kroepoek, atjar en seroendeng geserveerd worden om het te completeren. De nasi padang van de Minangkabau op Sumatra kan ook als voorbeeld hebben gediend.

Alicia Jansen
2025-06-17 04:06:23
Count answers
: 3
Een snelle rijsttafel met seroendeng en frisse komkommer.
Simpelweg de rijsttafel opwarmen in de magnetron, vergezeld met komkommer in plakjes, en eindig met een schep seroendeng voor de extra smaak.
Snel en eenvoudig genieten van een heerlijke maaltijd.
10 min bereiden
hoofdgerecht
4 personen

Isabel Ramos
2025-06-07 20:42:13
Count answers
: 4
Een hele rijsttafel met beef rendang, hete kip, rijst en wokgroente wordt op tafel gezet.
Het artikel noemt ook andere gerechten die deel kunnen uitmaken van een Indische rijsttafel, zoals gado gado, soto ajam soep of een heerlijke rendang.
Dat is een soort Indisch stoofvlees.
Andere opties zijn Indische snacks zoals Indische pasteitjes of pisang goreng.
Ook toetjes zoals klepon, kue dadar of kwee mangkok kunnen deel uitmaken van een Indische rijsttafel.

Esmée von Frijtag Drabbe Künzel
2025-06-07 19:59:01
Count answers
: 1
Basisgerechten voor een rijsttafel zijn bami of nasi. Nasi betekent eigenlijk gewoon gekookte rijst. De basis van de rijsttafel wordt vervolgens uitgebreid met een aantal vleesgerechten. Zo zijn rundvlees, varkensvlees en kip de meest gebruikte soorten vlees in de Indonesische keuken. Daging Rendang is het bekendste Indonesische vleesgerecht, waarbij rundvlees langzaam gesmoord wordt in kokosmelk en op smaak gebracht met typisch Indonesische kruiden.
De Indonesische keuken biedt ook veel verschillende kipgerechten, waaronder Ajam Asam Manis, een soort ‘sticky’ kip, waarbij kipstukjes worden omhuld door een heerlijk zoetzure saus. Groentegerechten zijn ook een onderdeel van de Indonesische keuken, zoals Sajoer Lodeh, een soort groentecurry waarbij alle groenten worden gekookt in een bouillon van kokosmelk, en Sambal Goreng Tempé, waarbij reepjes tempé krokant gebakken worden en vervolgens omhuld door een heerlijk zoet, pittig en stroperig sausje.
Bijgerechten zijn de echte smaakmakers van de rijsttafel, zoals kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, atjar en alle verschillende varianten van sambal. Al onze rijsttafels bestaan uit een basisgerecht en één of meerdere vleesgerechten, groentegerechten en bijgerechten, zoals smaakmakers als kroepoek, atjar en seroendeng, die de rijsttafel vervolgens helemaal afmaken. En niet te vergeten, de gebakken uitjes die de rijsttafel echt compleet en heel erg lekker maken.

Suus van Bentheim
2025-06-07 18:11:50
Count answers
: 2
Geurende rijst, kruidige sauzen, gemarineerd vlees en smaakvolle groentegerechten…
Kies dus een aantal gerechten of maak kleinere porties.
Wissel vette gerechtjes af met minder vette hapjes.
De meeste recepten zijn bedoeld voor vier personen, maar wanneer je een Indische rijsttafel maakt, maak je natuurlijk meerdere recepten.
Zou je alles maken, dan heb je zoveel dat je een half dorp zou kunnen voeden.
Kies voor zoete, maar ook zure smaken en zorg dat je kruidige, pittige gerechten kan afwisselen met frisse gerechten.
Balans is erg belangrijk bij een rijsttafel.
Wij geven je tips en gerechten voor een perfecte Indische rijsttafel.
Klein lesje geschiedenis: de Indische rijsttafel komt uit de tijd van Nederlands-Indië.
Lees ook
- Wat is het beste Indonesische restaurant in Nederland?
- Wat is een Indonesische rijsttafel in Amsterdam?
- Waar eten locals in Amsterdam?
- Wat betekent sama sebo?
- Hoeveel Indonesische restaurants zijn er in Nederland?
- Wat zijn de lekkerste Indonesische gerechten?
- Waaruit bestaat een Indonesische rijsttafel?