:

Wat is het echte verhaal achter ijs?

Sylvie van den Berg
Sylvie van den Berg
2025-07-13 18:55:02
Count answers : 34
0
Een paar eeuwen geleden kon je op hete zomerdagen best ijzige verkoeling vinden in ons land. Met dank aan de ijshuizen, ijskelders en ijskasten die vanaf de zeventiende eeuw in heel West-Europa hun intrede deden. In deze constructies lagen soms wel honderden blokken ijs opgeslagen van elk meer dan een meter breed. Zo kon je dus eten of drinken prima koelen en bewaren. 's Winters werden de blokken uit bijvoorbeeld bevroren sloten of vijvers gehakt. Ook konden ze vanuit Scandinavische contreien of Alpengebieden worden ingescheept. Eind negentiende eeuw floreerde zelfs wereldwijd de handel in ijs, met routes van Canada tot aan India.
Fabiënne Kuiper
Fabiënne Kuiper
2025-07-02 08:02:01
Count answers : 35
0
IJs en sneeuw zijn magisch, uniek en speciaal. IJs en sneeuw zijn niet alleen maar een mooie aanblik. IJs kan de vorm hebben van sneeuwvlokken. En vast ijs kan ook pruning worden genoemd.

Lees ook

Wat is de samenvatting van ijs?

IJs is zijn eerste spannende roman voor volwassenen. Het boek speelt zich enerzijds af in de zomer v Lees meer

Wat is een goede omschrijving van ijs?

IJsvorming Op stilstaand water vormt zich eerder ijs dan in een stromende rivier. Naarmate de waterp Lees meer

Tijn de Vries
Tijn de Vries
2025-07-02 07:17:46
Count answers : 31
0
IJs al eeuwenlang wordt gegeten. Alexander de Grote liet het uit de bergen halen, omdat het zijn drankjes zo fijn koelde. De Romeinse keizer Nero diende sneeuw uit de bergen op met honing en fruit tijdens zijn banketten. Ontdekkingsreiziger Marco Polo nam een variant op sorbet vanuit Perzië terug naar Italië mee. Toen de Italiaanse Catharina de’Medici met de Franse koning Henry II trouwde, werd ijs ook in Frankrijk – en later in de rest van Europa – populair. Het eerste roomijs in Parijs zou zijn gemaakt door een Siciliaan, die een bevroren mengsel van melk, eieren, room en boter voor zijn Café Procope creëerde.
Valerie Hermans
Valerie Hermans
2025-07-02 06:52:04
Count answers : 30
0
In de tentoonstelling Grand Dessert zien we dat ijs al in het oude China en Perzië werd gemaakt. En dat de allerhoogste Europese kringen vanaf de vroege 16e eeuw ontdekken hoe lekker ijskoude desserts zijn. Maar hoe werd ijs in die periode, zonder elektriciteit, eigenlijk gemaakt? Hoe werd het uiteindelijk bereikbaar voor een grote groep mensen? En welke plek rol speelt ijs nu in ons leven?

Lees ook

Hoe is ijs ontstaan?

Het ijsje is niet op een bepaalde datum ontstaan of ontdekt. Er wordt beweerd dat de Romeinse keize Lees meer

Waar komt Venchi-gelato vandaan?

Launched in 2007, our Chocogelaterie posed a real challenge: to celebrate the wonder of chocolate an Lees meer

Oscar Güler
Oscar Güler
2025-07-02 06:36:39
Count answers : 27
0
Volgens de International Dairy Foods Association was een van de eerste geregistreerde ijsliefhebbers Alexander De Grote. De exacte data zijn troebel, de IDFA data ijs oorsprong helemaal terug naar 2 B. C. Een vroege incarnatie van ijs, in het bijzonder, kwam van Alexander De Grote, die bekend stond om sneeuw en ijs op smaak gebracht met honing en nectar genieten. Terwijl elke regio zijn eigen variatie heeft, lijkt de eerste geregistreerde smaak Alexander De grote ijs brouwsel gemengd met honing en nectar te zijn.
Thijs Peterse
Thijs Peterse
2025-07-02 04:48:59
Count answers : 26
0
Daterend uit zo ver als de tijd van Alexander De Grote-die zou eten sneeuw of ijs op smaak gebracht met honing en nectar —bevroren traktaties zijn rond schijnbaar voor altijd geweest. De eerste bekende vermelding van de woorden “ijs” en “room” kwam van een feest voor koning Karel II van Engeland. volgens Gizmodo had Koning Charles op zijn feesten vaak een zoet gerecht, bekend als” Cream Ice”, dat vergelijkbaar was met het recept dat we vandaag kennen en liefhebben. Charles wilde het recept geheim houden, maar het werd openbaar toen Grace Gravin Granville het recept schreef, met aanwijzingen om “oranje bloemwater” toe te voegen aan de room. Dat betekent dat de allereerste smaak oranjebloesem was! ijs maakte uiteindelijk zijn weg naar de nieuwe wereld in de 18e eeuw.

Lees ook

Welk detail beschrijft het beste hoe ijs glad wordt?

Een laagje water op het ijs vermindert de wrijving, waardoor het ijs glad is. Dat altijd aanwezige w Lees meer

Welke 4 soorten ijs zijn er?

IJs is volgens de Belgische wetgeving onder vier categorieën weergegeven: roomijs, melkijs, waterijs Lees meer

Valerie Köse
Valerie Köse
2025-07-02 02:24:48
Count answers : 26
0
Met de zomerse temperaturen doen de ijssalons in Nederland weer goede zaken. De verkoelende lekkernij bestaat al eeuwenlang in verschillende varianten. Zo kenden de Romeinen al een soort sorbet, waarbij zij sneeuw mengden met smaakmakers als honing en fruit. De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Door de ontwikkelingen in de Industriële Revolutie ontstond halverwege de 19e eeuw de mogelijkheid om ijs veel gemakkelijker en goedkoper koel te houden. Vanaf dat moment was ijs ook voor het ‘gewone’ volk betaalbaar, waardoor de ijsindustrie opkwam.
Rik Willemsen
Rik Willemsen
2025-07-02 00:20:34
Count answers : 27
0
Veel hierover is bekend geworden uit boringen in het ijs van Groenland en Antarcica. Vooral de ijskap op Antarctica bevat informatie over verschillende ijstijden. Opwarming kan de aanzet zijn voor nieuwe koude. Tijdens de ijstijd is de circulatie verschillende gestopt en vervolgens weer gestart. Als het noordelijk halfrond opwarmt in de ijstijd, gaan de ijskappen smelten. Dat levert enorme hoeveelheden koud, zoet water op, dat een lager soortelijk gewicht heeft dan zout zeewater. Bovendien bevriest het makkelijker waardoor meer zee-ijs gevormd wordt. Kortom, de warmtepomp stopt, de noordelijke zeen worden kouder en de gletsjers kunnen daardoor weer groeien.

Lees ook

Wat is een leuke quote op ijs?

Ik ben niet door het ijs gezakt, ik was aan het zwemmen en ineens begon het te vriezen Schaatsen is Lees meer

Wat kan ik over ijs schrijven?

Je kunt verschillende soorten ijs gebruiken, zoals vanille ijs, chocolade ijs, pecannoten ijs of een Lees meer

Veerle de Boer
Veerle de Boer
2025-07-01 23:28:41
Count answers : 37
0
De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit. Tijdens de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging veel van de kennis inzake de ijsbereiding verloren. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Het is ook geen toeval dat Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam. Voor de geschiedenis van het roomijs moet teruggegaan worden naar het begin van de renaissance. De techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Door handel met de kolonies kwamen steeds meer grondstoffen voorhanden. De Siciliaanse poelier Ruggeri won een roemrijke wedstrijd van de Catharina de' Medici met een creatie van "een bevroren zoetigheidje". Hij raakte beroemd en werd gevraagd door de grote vorstenhoven. Hij werd de aandacht beu zodanig dat hij het recept naar Catharina de' Medici opstuurde, verborgen in een beeldje, met de mededeling dat hij liever terugkeerde naar zijn beroep als poelier. Roomijs werd zo populair in Italië dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde de Siciliaan Procopio Coltelli zich in Parijs en begon er een semi-industriële ijsfabriek. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Een kleine honderd jaar na de oprichting verkocht de ijssalon tachtig verschillende smaken ijs. Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer. Room- en melkijs raakten erg geliefd. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings. Consumptie-ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak en zij vonden als eerste een ijsmachine uit. De eerste fabriek voor consumptie-ijs werd gebouwd in Baltimore. De populaire hoorntjes zijn waarschijnlijk in de loop van de 19e eeuw ontstaan.
Amélie van Haspengouw
Amélie van Haspengouw
2025-07-01 22:13:13
Count answers : 23
0
Er wordt beweerd dat de Romeinse keizer Nero (37-68 A.D.) al verlekkerd was op een mengsel van wijn, honing en ijs. Dit mengsel werd in de winter bereid op basis van bevroren sneeuw en vervolgens opgeslagen in ijskelders. Pas in de 17de eeuw werden zuivelproducten zoals melk, eieren en room aan het ijs toegevoegd waardoor een smeuïger mengsel ontstond. Zo ontstond de naam 'roomijs’ om het product te onderscheiden van het oorspronkelijke ‘ijs’ dat geen zuivelingrediënten bevatte. Het ijsje is niet op een bepaalde datum ontstaan of ontdekt. Door de geschiedenis heen evolueerde het van een culinair luxeproduct voor de hogere klasse tot een lekkernij voor iedereen. In de 20ste eeuw werden betere productie- en invriestechnieken ontwikkeld, kwam er meer smaakvariatie en verbeterde de hygiënevoorzorg sterk waardoor het overheerlijke ijsje tot één van de allerbeste lekkernijen ter wereld gepromoveerd. Zo vond het ijsje zijn weg naar alle lagen van de bevolking.

Lees ook

Wat betekent ijs in de geschiedenis?

IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. Zo zou Alexand Lees meer

Max Hermans
Max Hermans
2025-07-01 20:46:30
Count answers : 26
0
Het populaire Ben Jerry’s “Cookie Dough” is sinds 1984 is de best verkochte speciale ijssmaak in de wereld, maar wat is het geheim achter het succes? Het duurde dan ook niet lang voordat Ben en Jerry bevriend raakten. Terwijl Jerry zich richtte op de smaak, was Ben juist bezig met het mondgevoel van het ijs. De ‘chunks’ die Ben in het ijs verwerkte, zoals stukken koek en fruit, werden een enorme hit. Pas in 1991 werd de populairste smaak “Chocolate Chip Cookie Dough” ook uitgebracht in pints. De allereerste partij van deze smaak werd trouwens gecreëerd in 1984, nadat iemand anoniem een suggestie had gedaan op het ideeënbord van de scoopshop in Burlington.