Hoe maken ze veganistische kaas?

Alexander Boer
2025-10-01 12:39:46
Count answers
: 33
Vegan kaas bestaat meestal uit noten, edelgist en olie.
Vaak worden er ook nog knoflook en kruiden aan toegevoegd, maar dit verschilt per kaassoort.
Razend populair onder de veganistische kazen zijn cashewnoten, door hun zachte smaak en romige structuur.
Als olie is kokosolie het meest gebruikelijk.
Edelgistvlokken voor een kazige smaak
Er zijn ook veel vegan kaassoorten waar géén noten in zitten.
Je kunt het namelijk ook maken met aardappels en wortels.
Vegan kaas wordt net als echte kaas ook vaak gefermenteerd.
Bij deze kaassoorten wordt vaak gebruik gemaakt van notenmelk.
Er wordt dan een startercultuur aan de kaas toegevoegd.
Daarna rijpt de kaas voor ongeveer zes weken.
Op deze manier krijg je een korstje wat je ook bij veel Franse kaasjes ziet.
Veganistische kaas thuis maken is over het algemeen niet moeilijk.
Het ligt natuurlijk wel aan de soort, want als je bijvoorbeeld zelf kaas wilt fermenteren ben je een stuk langer bezig dan wanneer je de blender erbij pakt voor wat simpelere kaasjes.