De plantaardige kaasalternatieven op basis van noten scoren gunstig ten opzichte van reguliere kaas qua verzadigd vet.
De plantaardige kazen op basis van kokosolie of tofu scoren juist weer slecht op verzadigd vet.
De meeste plantaardige kazen scoren goed op zoutgehalte, op een enkele na.
De plantaardige kaasvervangers bevatten vaak weinig eiwit en minder mineralen en vitamines dan 'gewone' kaas.
Over het algemeen zijn plantaardige kaasalternatieven van noten de gunstigste keuze voor je gezondheid.
De kazen die het best scoren zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel.
De minst gezonde plantaardige kaas is volgens het onderzoek de plantaardige feta Verdino White block greek-style.
Deze bevat 26 g verzadigd vet per 100 g.
Deze kazen bevatten weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd.
Ze scoren minder op eiwit dan reguliere kaas.
Alleen in de varianten gemaakt van noten of tofu kan van nature calcium zitten.
Dit gehalte is echter veel lager dan in kaas.
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en zit van nature niet in plantaardige kaas.
Er is 1 fabrikant (Violife) die vitamine B12 toevoegt aan de vegan kazen, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.
Naast calcium en vitamine B12 ontbreken vaak ook andere belangrijke vitamines aan de vegan kazen zoals vitamine K2, riboflavine (vitamine B2) en vitamine A die wel in bijvoorbeeld Goudse boerenkaas aanwezig in ruime mate aanwezig zijn.