Waarom krijg ik diarree na Chinees eten?

Sophie Spier
2025-06-21 00:55:04
Count answers: 1
Diarree kan voorkomen, maar wordt meestal veroorzaakt door het eten van besmette rauwe groenten, vlees, soep of desserts. De bacterie Bacillus cereus komt veel voor op planten zoals rijst, graan en kruiden. De bacterie vormt sporen: dit zijn eencellige lichamen die tegen hitte bestand zijn. Ook het bewaren van gekookte rijst in de koelkast, mits deze niet te lang buiten de koelkast staat, en het later weer opwarmen en eten van de opgewarmde rijst, zal geen gevaar opleveren. In Chinees/Indische restaurants wordt de rijst in grote hoeveelheden een dag van te voren gekookt. In deze 24 uur, krijgen de sporen bij kamertemperatuur de kans om te ontkiemen en uit te groeien tot nieuwe bacteriën. Ze zullen al snel een toxine uitscheiden, dat zorgt voor braken bij de mens.

Zakaria Diesbergen
2025-06-21 00:27:48
Count answers: 5
Mensen die veel Chinees eten hebben soms last van het Chinees restaurant syndroom.
Dit is een allergische reactie, die zich onder meer uit in een drukkend, opgeblazen en soms misselijk gevoel.
Het hangt samen met het gebruik van ve-tsin dat glutamaat bevat.
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig.
Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel.
De klachten zijn overigens snel weer over.