Hoe eet je dim sum?

Anne Willems
2025-06-20 22:42:35
Count answers: 3
Dimsums zijn gefrituurde of gestoomde kleine hapjes die erg populair zijn in de zuidelijke Chinese keuken.
Ze bestaan meestal uit groenten, vlees, vis en rijst en dienen als lichte maaltijd.
Je kan Dimsum gemakkelijk onderverdelen in gestoomde, gebakken of gefrituurde hapjes.
Met je stokjes pak je gemakkelijk één van de glazige rijstvellen, dip je dit in “zoete” sojasaus om daarna je tanden in een superzacht deegvelletje te zetten.
Hoe cool is het wel niet om eerst de bouillon eruit te slurpen met een rietje?
Prik ZEKER niet met je stokje in deze dimsum als hij nog heet is, de kans dat de siu long bao scheurt en de bouillon in het mandje terecht komt in plaats van in je mond is groot.
Tip : Laat het lotusblad liggen, dit is vaak slechts een manier om de rijst en kip bij elkaar te houden.

Thijmen van de Veen
2025-06-20 21:08:49
Count answers: 4
Eerlijk delen. Alle gerechten worden geserveerd zodat ze makkelijk te delen zijn en dat is ook precies de bedoeling. Zie je iets voorbijkomen wat je in je mond wil stoppen? Leg het in je kommetje dat je standaard krijgt als je aan tafel gaat, maar pak niet meer dan een of twee dingen tegelijk. Soms zijn de porties onhandig verdeeld, negen dumplings en acht personen bijvoorbeeld, dan moet je even vechten. Het allerfijnst van dimsum is dat je altijd meer kunt bestellen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Kom met veel. Hoe meer mensen, hoe meer verschillende gerechten je kunt bestellen zonder uit je voegen te springen.
Neem een expert mee (bonuspunten voor Chinese afkomst)
De lijst met gerechten waar je uit kunt kiezen, lijkt soms wel oneindig. Beter neem je iemand mee, die jou er moeiteloos doorheen leidt. Of nog beter: die alles voor je bestelt.
Kijk bij de buren
Heb je geen Chinese tafelgenoot? Dan is het tijd om af te kijken. Zie je iets lekkers op de tafel van je buren staan? Het enige wat je hoef te doen is het aan te wijzen aan de bediening, en het zal spoedig op je tafel verschijnen.
Het is een marathon, geen sprint
Als je hongerig aan tafel verschijnt, is de drang om alles te bestellen groot. Ik weet het. Probeer toch rustig te beginnen, zodat je niet na vijf minuten al vol zit. Handig hierbij is om het aantal gefrituurde bestellingen tot een minimum te beperken.
Bestel altijd iets wat je nog nooit hebt gegeten, ook als je een doorgewinterde dimsumbesteller bent. Verbreed je horizon, in het ergste geval eet je iets wat minder lekker is, gelukkig zijn het kleine porties.