:

Is wijn echt een goede combinatie met eten?

Amber Schouten
Amber Schouten
2025-07-29 08:41:29
Count answers : 5
0
Beide bevatten veel tannine wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt. Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. De taninne in de wijn zullen botsen met de kaas, de wijn zal een ijzerachtige smaak krijgen.
Pim Veenstra
Pim Veenstra
2025-07-21 18:42:32
Count answers : 3
0
Wijn en eten combineren is meer dan een gok of een kwestie van smaak—het begint allemaal bij de wetenschap van proeven en ruiken. Door te begrijpen hoe dit werkt, kun je verrassend nauwkeurig bepalen welke wijn bij welk gerecht past. Het draait allemaal om harmonie, denk in contrasten of juist in overeenkomsten, zoals een frisse Sauvignon Blanc perfect bij geitenkaas of sushi is en een kruidige Syrah bij stoofvlees of geroosterde groenten past. Praktische regels zijn licht bij licht, zwaar bij zwaar en je eiwit bepaalt je wijn.
Lily van der Horst
Lily van der Horst
2025-07-12 14:12:38
Count answers : 8
0
Combineer geweldig met geweldig, en bescheiden met bescheiden. Combineer geweldige gerechten met geweldige wijnen, en andersom, als je je best hebt gedaan in de keuken en een heerlijk stuk vlees uit de oven bereid hebt, dan past die krachtige, kruidige Cabernet Sauvignon daar heel goed bij. Serveer pittige wijnen bij pittig eten, zoals bijvoorbeeld Shiraz-wijnen bij ‘hot & spicy’ gerechten. Je kunt met wijnen twee kanten op gaan: spiegelen of contrasteren. Je kunt de smaak van het gerecht spiegelen en versterken door een vergelijkbare smaak mee te geven, zoals een Chardonnay bij kreeft in roomsaus. Maar je kunt ook juist voor het tegenovergestelde effect gaan en op zoek gaan naar contrast, zoals bijvoorbeeld Champagne of Cava bij kreeft in romige saus. Rook houdt van oak, zoals rookvlees dat matcht met wijn die in eikenhouten vaten is gerijpt. Combineer zout met zuur, zoals Champagne en gerookte zalm, of sushi met sojasaus en een frisse Riesling erbij. Combineer zout met zoet, zoals een zoete wijn bij een kaasplankje of een zout Aziatisch gerecht. If it grows together, it goes together, zoals een Italiaanse wijn die past bij een Italiaans gerecht. Pas op met teveel zoet, zoals desserts die zoeter zijn dan de wijn, die de wijn overpoweren. Ga lekker proeven, want het gaat om smaak, dus uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je een wijn uitkiest die je lekker vindt.
Niels Aktaş
Niels Aktaş
2025-07-09 06:38:15
Count answers : 1
0
Een goede combinatie kan de smaken van zowel de wijn als het eten verbeteren, terwijl een slechte combinatie het tegenovergestelde kan doen. Licht bij licht en zwaarder bij zwaarder - Lichte wijnen bij lichte gerechten- Zware wijnen bij zware gerechten - Denk aan hoe stevig het eten is- Lichte gerechten zoals salades of vis passen vaak beter bij lichtere wijnen zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio- Stevige gerechten zoals een dikke biefstuk vragen om een zwaardere wijn zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. Een klassieke combinatie is vis met een witte wijn. Probeer eens een gegrilde zalm met een glas Chardonnay. De boterachtige smaak van de Chardonnay past goed bij de rijke smaak van de zalm. Vis en Witte Wijn Een klassieke combinatie is vis met een witte wijn. Probeer eens een gegrilde zalm met een glas Chardonnay. De boterachtige smaak van de Chardonnay past goed bij de rijke smaak van de zalm. Rood Vlees en Rode Wijn Voor een biefstuk is een rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon een geweldige keuze. De stevige tannines in de wijn helpen de rijke smaken van het vlees naar voren te brengen. Kip en Chardonnay Kip is vrij veelzijdig, maar een gebraden kip met een glas Chardonnay is een eenvoudige maar heerlijke combinatie. De subtiele smaken van de wijn vullen de delicate smaak van de kip mooi aan. Pasta met Tomatensaus en Sangiovese De zuurgraad van een tomatensaus past goed bij de zuurgraad van een Sangiovese, de druif die wordt gebruikt in Chianti-wijnen. Dit maakt het een perfecte combinatie voor pastagerechten met tomatensaus. Met deze eenvoudige tips en regels kun je beginnen met het combineren van wijn en spijs als een pro. Proost en eet smakelijk!
Jente Jacquot
Jente Jacquot
2025-06-29 02:41:27
Count answers : 4
0
De reden dat wij onze wijnbar Paskamer genoemd hebben is dat wij hier graag voor onze gasten goede combinaties willen maken tussen de wijnen en onze gerechten. Allereerst is het goed om te weten dat een complex gerecht meestal een complexe wijn nodig heeft en een simpel gerecht een simpelere wijn. In veruit de meeste gevallen is het zo dat je het beste resultaat krijgt in een combinatie waarbij je balans brengt tussen het gerecht en de wijn. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld aanvoelt hoeveel zuren en in het gerecht aanwezig zijn zodat je er voor kan zorgen dat jouw wijn ook minstens die hoeveelheid zuren heeft. Is dit niet het geval en heeft de wijn minder zuren dan het gerecht dan smaakt de wijn daardoor vlak en zielloos. Met zoetheid werkt het eigenlijk hetzelfde als met zuren. Kies je voor een zoet gerecht, zoals een dessert, dan heb je een wijn nodig die zich in zoetheid met dit dessert kan meten. Vaak geven gasten bij ons aan dat ze niet van zoete wijn houden, ook niet bij hun dessert. Het is dan altijd aardig om ze met aandacht te laten proeven dat wanneer je iets (heel) zoets eet bij een droge wijn dit eigenlijk zelden een aangenaam resultaat oplevert. De zoetheid van het dessert neemt alle fruittonen weg en legt een zeer sterke nadruk op de zuren in de wijn. Te zuur en schraal is wat er van de wijn overblijft. Zo zijn een aantal van de spelregels vrij goed op basis van intuïtie te voorspellen. Lastiger wordt het echter wanneer we bijvoorbeeld naar de rol van tannines in rode wijn gaan kijken of dieper ingaan op de rol van bitters. Dat is voer voor de volgende blogpost over wijn en spijs. Proost! wouter Wouter is eigenaar van wijnbar Paskamer. Daarnaast is Wouter wijndocent en geeft hij proeverijen. Op het domein van NoChateau verzorgt Wouter met zijn gezin een rijtje druivenstokken. Daar wordt in 2020 de eerste wijn van verwacht.
Olivier Esajas
Olivier Esajas
2025-06-19 03:58:57
Count answers : 3
0
Confit de canard a la orange met groene kruiden is een interessant gerecht, met wat vet en zout van de eend, gecombineerd met frisse en groene nuances. De perfecte wijn spijs combi is een zuurtje dat combineert goed met het vette van de eend. De genuanceerde smaken zijn de sinaasappelschil en de groene kruiden. Kies daarom een off-dry Riesling, wat zuur, toch een licht zoetje + wat groene kruidigheid = 100% genieten. Diezelfde eend, maar dan met cranberry saus, is fenomenaal met een lichte Pinot Noir. De lichtere en toch volle smaak van de eend vraagt om een licht volle, elegante wijn. De cranberry saus gaat goed samen met het sprankelende rode fruit.