:

Wat is lekker om te eten bij wijn?

Lize van Clootwijck
Lize van Clootwijck
2025-06-30 07:07:09
Count answers : 33
0
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen. Cocktailgarnalen met knoflook of rode peper. Blini’s met gerookte zalm. Crostini met tomatentapenade en gerookte zalm. Makreelsandwiches. Tortilla-haringhapjes. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten. Recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. Kruidige en pikante (Aziatische) gerechten. Gamba’s. Garnalen, oesters, krab en mosselen.
Dean Horrocks
Dean Horrocks
2025-06-30 07:03:16
Count answers : 26
0
Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Rood vlees, zoals biefstuk of lamskotelet, wordt het beste gepaard gaat met een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah/Shiraz. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port. Bijvoorbeeld, een droge witte wijn gaat vaak goed samen met visgerechten, terwijl een volle rode wijn perfect is bij een stevige biefstuk. Een mousserende wijn zoals champagne of cava is een populaire keuze voor bij de voorgerechten of als aperitief. Sommige wijnen zijn ook geschikt voor specifieke regionale gerechten, zoals een Italiaanse Chianti bij pasta met tomatensaus. Zoetere wijnen passen bijvoorbeeld vaak beter bij zoete gerechten en fruitige wijnen kunnen goed samengaan met gerechten met een hoog zuurgehalte.

Lees ook

Wat is de methode om wijn met eten te combineren?

Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel. Naast of het gerecht bestaat uit Lees meer

Wat is regel #1 bij het combineren van eten en wijn?

Combineer strak met strak. Met strak bedoelen we gerechten met daarin een zuurtje of een zoute, zilt Lees meer

Julian Rijcken
Julian Rijcken
2025-06-30 06:55:16
Count answers : 32
0
De volgende hapjes zijn lekker om te eten bij wijn: 1. Toastjes met Fluffy Kruidenboter 2. Hot Honey Camembert 3. Knoflookbrood 4. Lekkere Crostini’s (met brie) 5. BBQ Teriyaki Balletjes 6. Sushi Borrelplank 7. Garnalen Piri Piri 8. Sushi Hapjes 9. Flammkuchen met Asperges 10. Kip Carpaccio Wraps 11. Thai Sweet Chili Chips
Jens van de Brink
Jens van de Brink
2025-06-30 06:35:15
Count answers : 33
0
Bij zoetere of juist hartige gerechten, zoals een rijke lasagne of een romige risotto, merk je vaak dat een wijn dan juist ‘groter’ smaakt – voller en krachtiger. Probeer dan eens een Orange Wine bij een tradi­tionele antipasto — verrassend lekker! Voor tomatensaus, met z’n pittige zuurtje, raden we een Chianti of Barbera aan. Voor een romige carbonara of een decadente truffel-tagliatelle? Ga voor een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een zacht eekenhout-gerijpte Chardonnay. Lust je pasta met vlees, zoals ragù of Bolognese? Dan past een stevige rode wijn als Montepulciano d’Abruzzo prima – krachtig, maar met genoeg fruitigheid.

Lees ook

Welke combinatie is het beste voor wijn?

Frisdroge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner, houtgerijpte witte wijn, of Champag Lees meer

Is wijn echt een goede combinatie met eten?

Confit de canard a la orange met groene kruiden is een interessant gerecht, met wat vet en zout van Lees meer

Johanna Marchal
Johanna Marchal
2025-06-30 06:29:37
Count answers : 28
0
Een lichte vis, zeevruchten of wat groente doet het bijvoorbeeld goed bij gerechten die gekookt, gestoomd of gepocheerd worden. Het is daarbij lekker om te kiezen voor sauzen en additivene als rundfond, boter en roomsauzen, waarbij de smaak ook duidelijk wat voller is. De hoofdingrediënten van de gerechten die het goed doen met deze wijnen zijn varken, kalf en vette vis. Bij gerechten als een stevige vis, licht gevogelte of opnieuw groente kunt u het best een lichte rode wijn drinken. Ook bij een lekkere tonijnsalade past een lichte rode wijn vaak beter dan een lichte, droge witte wijn. De volle, rode wijnen kunt u het best drinken bij gerechten die duidelijk vol van smaak zijn, zoals vleessoorten als wild, lam en rund.
Ashley Peters
Ashley Peters
2025-06-30 04:55:02
Count answers : 31
0
Bij een gerecht met veel kaas smaakt een Franse wijn goed. Een Italiaanse wijn kun je prima serveren bij een pasta. Een stevige Malbec past prima bij rood vlees. Viognier wijn kun je combineren met een romige pasta. Een desertwijn wordt veel geserveerd bij toetjes.

Lees ook

Wat zijn de twee basisregels voor het combineren van eten en wijn?

Om wijn en eten goed te combineren zijn er twee basisregels. Regel 1: groot hoort bij groot. Regel Lees meer

Wat is een lekker hapje om te combineren met wijn?

Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Kies Lees meer

Elena Schipper
Elena Schipper
2025-06-30 02:39:17
Count answers : 30
0
Het antwoord is: Een wijn met veel zuren, zoals een Sauvignon Blanc, dan mag daar ook best een gerecht met wat zuren tegenover staan. Denk aan frisse salades met tomaat en een citrusdressing of een mooi stukje vis met citroen. Een andere perfecte match met een wijn van dit druivenras is geitenkaas. Zo zul je niet snel de fout ingaan wanneer je lamsvlees combineert met Bordeaux wijn. Italiaanse rode wijnen zijn vaak perfecte gangmakers bij het diner. Vooral wijn van Sangiovese valt goed te combineren met veel gerechten. Door de goede zuren in deze wijn, samen met de mooie fruitaroma’s, past dit goed bij allerlei soorten pizza’s, pasta en risotto met paddenstoelen, stoofschotels en allerlei gerechten met geurige kruiden als salie, rozemarijn, tijm en knoflook.
Julian Westermann
Julian Westermann
2025-06-30 02:04:00
Count answers : 33
0
Een glas witte wijn bij de vis, en een glas rode wijn bij de biefstuk. Wit voor vis en rood voor vlees? Ja, maar niet altijd! Pinot noir uit de Bourgogne is altijd een goede hit bij kip, maar zal zelden genoeg body en gewicht hebben voor bijvoorbeeld eend. Barolo altijd goed samengaat met rood vlees, maar als op zichzelf staande wijn vaak iets te gewelddadig overkomt. Malbec uit Argentinië voor barbecue, Amerikaanse Zinfandel voor barbecue met zoete marinades.

Lees ook

Wat is de perfecte match voor wijn?

Wijn en chocolade, twee van 's werelds meest geliefde genoegens, hebben een buitengewone aantrekking Lees meer

Wat is de 20/20/20-regel voor wijn?

Je kan je ook gaan houden aan de 20-20-20 regel. Elke twintig minuten moet je minstens 20 seconden Lees meer

Joël van den Brink
Joël van den Brink
2025-06-30 01:27:12
Count answers : 35
0
Wijn en vlees zijn een goed combinatie, omdat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzachten. Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen, denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout, kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood. Ook krijg je een harmonie bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus, kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.
Angelina Hoogers
Angelina Hoogers
2025-06-19 01:53:52
Count answers : 32
0
Coq au Vin is een klassiek Frans gerecht dat letterlijk “haan in wijn” betekent. Het is een stoofpot van kip, gestoofd in rode wijn, die vaak samen wordt geserveerd met champignons, spek, uien en knoflook. Risotto alla Milanese is een luxe, romige risotto op smaak gebracht met saffraan en witte wijn. Boeuf Bourguignon is een andere Franse klassieker: een rijke rundvleesstoofpot gemaakt met rode wijn, spek, champignons, en kleine uitjes. Mosselen in Witte Wijn (Moules Marinières) is een eenvoudig en heerlijk gerecht van mosselen gekookt in witte wijn, boter, knoflook, en kruiden. Kip Marsala is een Italiaans-Amerikaans gerecht waarbij kipfilets worden gekookt in een rijke Marsala-wijnsaus met champignons.

Lees ook

Wat is een goede mix met wijn?

Een wijncocktail is een goed alternatief voor een gewone wijn. Je kunt kiezen uit verschillende sma Lees meer

Jet Postma
Jet Postma
2025-06-18 23:42:47
Count answers : 24
0
Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen. Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Dylan van Velthoven
Dylan van Velthoven
2025-06-18 22:45:00
Count answers : 31
0
Begin met een mix van snacks die alle vijf smaken raken: zoet, hartig, pittig, bitter en umami. Een borrelplank is de ideale basis. Serveer tijdens je wijnproeverij bij een aantal wijnen een bijpassend hapje, en experimenteer met je smaakzintuigen.
Oscar van Hemert
Oscar van Hemert
2025-06-18 22:44:40
Count answers : 33
0
Gerookte zalm met sauvignon blanc. Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Spinazie bij zware rode wijnen.