:

Wat is lekker om te eten bij wijn?

Joël van den Brink
Joël van den Brink
2025-06-30 01:27:12
Count answers : 4
0
Wijn en vlees zijn een goed combinatie, omdat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzachten. Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen, denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout, kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood. Ook krijg je een harmonie bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus, kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.
Angelina Hoogers
Angelina Hoogers
2025-06-19 01:53:52
Count answers : 5
0
Coq au Vin is een klassiek Frans gerecht dat letterlijk “haan in wijn” betekent. Het is een stoofpot van kip, gestoofd in rode wijn, die vaak samen wordt geserveerd met champignons, spek, uien en knoflook. Risotto alla Milanese is een luxe, romige risotto op smaak gebracht met saffraan en witte wijn. Boeuf Bourguignon is een andere Franse klassieker: een rijke rundvleesstoofpot gemaakt met rode wijn, spek, champignons, en kleine uitjes. Mosselen in Witte Wijn (Moules Marinières) is een eenvoudig en heerlijk gerecht van mosselen gekookt in witte wijn, boter, knoflook, en kruiden. Kip Marsala is een Italiaans-Amerikaans gerecht waarbij kipfilets worden gekookt in een rijke Marsala-wijnsaus met champignons.
Jet Postma
Jet Postma
2025-06-18 23:42:47
Count answers : 3
0
Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen. Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Dylan van Velthoven
Dylan van Velthoven
2025-06-18 22:45:00
Count answers : 3
0
Begin met een mix van snacks die alle vijf smaken raken: zoet, hartig, pittig, bitter en umami. Een borrelplank is de ideale basis. Serveer tijdens je wijnproeverij bij een aantal wijnen een bijpassend hapje, en experimenteer met je smaakzintuigen.
Oscar van Hemert
Oscar van Hemert
2025-06-18 22:44:40
Count answers : 4
0
Gerookte zalm met sauvignon blanc. Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Spinazie bij zware rode wijnen.