:

Welke combinatie is het beste voor wijn?

Colin van der Meer
Colin van der Meer
2025-08-16 02:26:11
Count answers : 32
0
Kaas en rode wijn Heb je een intense, harde kaas voor je neus, denk: Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino? Kies dan bij voorkeur voor een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir. Kaas en witte wijn Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood. Een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. Wijn en gevogelte Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Om het geheel wat ingewikkelder te maken telt de bereidingswijze ook mee. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec. Wijn en vis Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Waarom? De tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige-nasmaak achter. Mocht je toch voor een rode wijn willen gaan, kies dan voor een variant met een laag tanninegehalte. Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn Wijn en rundvlees Daar gaan we: rode wijn. Waarom nu wel? De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.
Tobias van Amstel
Tobias van Amstel
2025-08-09 04:16:01
Count answers : 28
0
Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Rood vlees, zoals biefstuk of lamskotelet, wordt het beste gepaard gaat met een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah/Shiraz. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port. Een droge witte wijn gaat vaak goed samen met visgerechten, terwijl een volle rode wijn perfect is bij een stevige biefstuk. Sommige wijnen zijn ook geschikt voor specifieke regionale gerechten, zoals een Italiaanse Chianti bij pasta met tomatensaus. Zoetere wijnen passen bijvoorbeeld vaak beter bij zoete gerechten en fruitige wijnen kunnen goed samengaan met gerechten met een hoog zuurgehalte.

Lees ook

Wat is de methode om wijn met eten te combineren?

Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel. Naast of het gerecht bestaat uit Lees meer

Wat is lekker om te eten bij wijn?

Gerookte zalm met sauvignon blanc. Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camemb Lees meer

Max Özer
Max Özer
2025-07-30 16:46:47
Count answers : 28
0
Bij lichte gerechten en vis kies je het liefst voor een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Rood vlees en stoofvlees hebben iets stevigers nodig. Ga je aan de slag met pittige gerechten, neem dan een lichtzoete wijn, zoals Riesling of Viognier. Bij gerechten met kip of varkensvlees passen lichte rode wijnen, zoals Pinot Noir, of volle witte wijnen, zoals Chardonnay. En als afsluiter, ga voor een dessertwijn. Mousserende wijnen doen het goed als feestelijk aperitief. Rosé is ideaal bij salades, gegrild vlees of zomerse gerechten.
Sanne Karaca
Sanne Karaca
2025-07-23 23:06:51
Count answers : 25
0
Witte wijn bij vis Kies je voor een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, dan past deze uitmuntend bij visgerechten. Rode wijn bij vlees Bij een stevig vleesgerecht, zoals een sappige biefstuk of gegrild lam, hoort een volle rode wijn, zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon. Rosé bij salades Een frisse rosé, perfect voor warmere dagen, maakt je salade helemaal af. Wat is de beste wijn voor pasta? Bij pasta met tomatensaus past een Italiaanse Chianti het beste, terwijl een romige alfredosaus goed samengaat met een Chardonnay. Wat is een goede wijn voor kaas? Een volle rode wijn gaat prima samen met harde kazen zoals Parmigiano-Reggiano, terwijl witte wijnen vaak beter passen bij romige kazen, zoals Brie.

Lees ook

Wat is regel #1 bij het combineren van eten en wijn?

Combineer strak met strak. Met strak bedoelen we gerechten met daarin een zuurtje of een zoute, zilt Lees meer

Is wijn echt een goede combinatie met eten?

Confit de canard a la orange met groene kruiden is een interessant gerecht, met wat vet en zout van Lees meer

Pippa Perck
Pippa Perck
2025-07-17 21:54:54
Count answers : 31
0
Evenwicht: Combineer lichte gerechten met lichte wijnen en zware gerechten met volle wijnen. Rood vlees en rode wijn: Een biefstuk met een krachtige Malbec of Cabernet Sauvignon. Zeevruchten en witte wijn: Een Chardonnay of Pinot Grigio brengt het beste naar boven in visgerechten. Chocolade en zoete wijn: Probeer een rijke Port met donkere chocoladetruffels. Spicy gerechten, zoals Thaise curry, passen perfect bij een lichtzoete Riesling. Een ziltige oester met een frisse mousserende wijn zoals Champagne. Gegrilde groenten met een droge rosé, ideaal voor een zomerse avond.
Nikki Kuipers
Nikki Kuipers
2025-07-07 10:22:20
Count answers : 34
0
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza Kun je kiezen bij pasta, pizza, salades en kleine hapjes. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant Kun je kiezen bij vlees, eend, fazant en zachte kaas. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild Kun je kiezen bij biefstuk, wild, oude- of schimmelkaas. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen Voor bij vis, oesters, mosselen en de wat frissere wijnen ook bij oosterse gerechten. Zoete witte wijnen, veel zuren bij salades en pittige gerechten Passen bij salades, vis, paté, oosterse gerechten en romige kazen. Zoete witte wijn, bij fruit desserts en nagerechten Voor bij fruit desserts, gebak en zoete nagerechten. Rosé wijnen, fruitigheid bij vleesgerechten Rosé wijnen kun je drinken bij kalfsvlees, varkensvlees of gevogelte. Zoete rosé wijnen, bij pasta en zoete sauzen Zoete rosé wijnen zijn heerlijk bij pasta en gerechten met zoete sauzen. Zoete rode wijnen, zalig bij desserts en kaas Rode zoete wijnen kun je drinken bij oude- en schimmelkaas, maar ook desserts. Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken.

Lees ook

Wat zijn de twee basisregels voor het combineren van eten en wijn?

Om wijn en eten goed te combineren zijn er twee basisregels. Regel 1: groot hoort bij groot. Regel Lees meer

Wat is een lekker hapje om te combineren met wijn?

Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Kies Lees meer

Muhammed de Wit
Muhammed de Wit
2025-07-07 08:40:51
Count answers : 32
0
Witte wijnen passen vaak goed bij lichte gerechten, zoals vis, kip of salades. Rode wijnen zijn vaak de beste keuze bij zwaardere gerechten, zoals vlees, stoofpotten of kaas. Rosé is lekker veelzijdig, een prima match bij diverse gerechten.
Pim Veenstra
Pim Veenstra
2025-07-07 08:04:31
Count answers : 25
0
Beenham wordt het beste gecombineerd met Pinot Blanc/Weisburgunder, Gamay, Pinot Noir, Zweigelt. Biefstuk wordt het beste gecombineerd met Merlot, Pinotage, Tempranillo. Buikspek wordt het beste gecombineerd met Riesling, Pinot Noir, Mencía, Barbera, Sangiovese, rode Etna. Entrecote wordt het beste gecombineerd met Bordeaux, Noord-Rhône, Ribera del Duero, Rioja. Hamburger wordt het beste gecombineerd met Zinfandel, Primitivo, Merlot, Malbec, Shiraz, Pinotage. Kalfsoester wordt het beste gecombineerd met Chardonnay, Soave, Pinot Noir, Sangiovese. Lamsbout wordt het beste gecombineerd met Rioja, Alentejo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese. Ossenhaas/tournedos wordt het beste gecombineerd met Beaujolais, Chinon, Givry (Pinot Noir), Barbera, Sangiovese. Osso buco (kalf) wordt het beste gecombineerd met Pinot Noir, Barbera, Dolcetto, Chianti Classico. Picanha wordt het beste gecombineerd met Malbec, Bordeaux, Californische Cabernet Sauvignon, Carmenère. Ribeye wordt het beste gecombineerd met Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Douro, Malbec/Cahors, Shiraz/Syrah, Super Tuscans. Schnitzel (kalf/varken) wordt het beste gecombineerd met Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Grigio, Gamay, Lagrein, Pinot Noir. Steak tartare wordt het beste gecombineerd met Chablis, Aligoté, Assyrtiko, Pinot Noir, Beaujolais. Spareribs wordt het beste gecombineerd met Zinfandel, Primitivo, Negroamaro. Varkenshaas wordt het beste gecombineerd met Chardonnay, Chenin Blanc, Viognier, Merlot, Tempranillo, Sangiovese.

Lees ook

Wat is de perfecte match voor wijn?

Wijn en chocolade, twee van 's werelds meest geliefde genoegens, hebben een buitengewone aantrekking Lees meer

Wat is de 20/20/20-regel voor wijn?

Je kan je ook gaan houden aan de 20-20-20 regel. Elke twintig minuten moet je minstens 20 seconden Lees meer

Jesse Hollander
Jesse Hollander
2025-06-27 11:24:41
Count answers : 33
0
Wij zijn van mening dat er maar één ding belangrijk is: eet wat je lekker vindt in combinatie met de wijn waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ga je voor die visschotel? Dan komt het er in feite op neer dat we je wel kunt kiezen voor een overweldigende rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Dit kan zelfs net zo aangenaam of aangenamer zijn dan een witte wijn. Het hangt echter allemaal af van de smaken in het gerecht en hoe de wijn dit beïnvloed. Echter, als je het in de wind slaan van de traditionele regels bevrijdend vindt, dan stellen wij voor dat je wijn kiest die past bij de je bezoek en natuurlijk; bij het seizoen.
Leah Mens
Leah Mens
2025-06-19 05:09:03
Count answers : 45
0
De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties: 1. Strak bij strak Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van riesling, sauvignon blanc, pinot noir of gamay. 2. Bite bij bite Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit Bordeaux, Chianti of een Barolo. 3. Rond bij rond Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood. 4. Veel bij veel en weinig bij weinig Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer. 6. Harmonie of contrast Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blanc, Albariño, Beaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.

Lees ook

Wat is een goede mix met wijn?

Een wijncocktail is een goed alternatief voor een gewone wijn. Je kunt kiezen uit verschillende sma Lees meer

Tyler Henriquez
Tyler Henriquez
2025-06-19 04:56:36
Count answers : 33
0
Mousserende wijn en champagne hebben een lichte, friszoete smaak: perfect in balans met rauwe vis en schaaldieren. De beste wijn-spijscombinatie maak je met gerechten als kaviaar, sushi, sashimi, oesters en schelpjes. Droge en frisse witte wijn is een mooie tegenhanger voor gerechten met gebakken vis of gegrilde vis. Droge en volle witte wijn combineer je het beste met romige visgerechten en schaaldieren met een volle smaak, zoals kreeft en krab. Pittige gerechten, zoals Thais, Indisch en Chinees gaan goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling. Heb je een recept waarin flink gebruik wordt gemaakt van kruiden en specerijen, zoals in de Marokkaanse en Indiase keuken? Kies dan voor een droge rosé. Wanneer je ze een dessertwijn zo proeft, lijkt het misschien wel erg zoet. Maar zodra je 'm in combinatie met een dessert drinkt, zijn de smaken perfect in balans. Wil je geen mierzoete dessertwijn schenken, omdat je dessert ook niet heel zoet is? Ga dan bijvoorbeeld voor Moscato d’Asti, een bloemige, licht mousserende wijn.
Mats Terry
Mats Terry
2025-06-19 04:16:05
Count answers : 24
0
Frisdroge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner, houtgerijpte witte wijn, of Champagne Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris of Riesling Kruidige rode wijn, zoals uit de Rhône, Spanje, Chili of Californië Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Verdejo of Pinot Blanc Krachtige rode wijn, zoals Rioja of Rhône Volle witte wijn, zoals Pinot Blanc of soepel rood Soepele rode wijn, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje, Californië of Chili Volle rode wijn, zoals Merlot of Malbec Kruidige en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot, Grenache of vol wit, zoals Chardonnay Rijpe rode wijn, zoals Bourgogne, Rioja, Bordeaux, Barolo of Barbera Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romige rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Pittig fruitige rode wijn, zoals Rioja, Rhône of Zinfandel Kruidig en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot of Grenache, of vol wit, zoals Chardonnay Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romig rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romig rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Kruidig en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot, Grenache of vol wit, zoals Chardonnay Soepele rode wijn, zoals Merlot, of witte wijn, zoals houtgerijpte Chardonnay Rode Italiaanse wijn, zoals Rosso Toscane, Chianti, Barbera, Negroamaro of Primitivo Witte wijn, zoals Pinot Blanc Witte wijn, zoals Riesling of Pinot Blanc Droge rosé, of kruidige rode wijn, zoals Shiraz Stevige rode wijn, zoals Zinfandel, Shiraz of Rhône Stevige rode of witte wijn, zoals Bourgogne of Elzas Kruidige rode wijn, zoals Rhône, Spanje, Chili of Californië Fruitige rode wijn, zoals Tempranillo, Bordeaux of Zuid-Frankrijk Krachtige en kruidige rode wijn, zoals Rhône, Rioja, Bordeaux of Barolo Stevige Spaanse rode wijn of Zuid-Franse rosé, Albariño of Verdejo Droge witte wijn uit Elzas Kruidige rode wijn, zoals Grenache of Syrah
Vera Korkmaz
Vera Korkmaz
2025-06-19 03:16:26
Count answers : 44
0
Dus om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op. 1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen. 2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen, 3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, 4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen. 5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, 6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel; 7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen. Bovendien zijn zoete wijnen heel mooi te combineren met een kaasplank.
Maud Visser
Maud Visser
2025-06-19 01:52:12
Count answers : 28
0
Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel. Zout versterkt smaken. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Olivier Evers
Olivier Evers
2025-06-19 00:40:56
Count answers : 25
0
Een zuurtje combineert goed met het vette van de eend. De genuanceerde smaken zijn de sinaasappelschil en de groene kruiden. Kies daarom een off-dry Riesling, wat zuur, toch een licht zoetje + wat groene kruidigheid = 100% genieten. Diezelfde eend, maar dan met cranberry saus, is fenomenaal met een lichte Pinot Noir. De lichtere en toch volle smaak van de eend vraagt om een licht volle, elegante wijn. De cranberry saus gaat goed samen met het sprankelende rode fruit.