:

Welke combinatie is het beste voor wijn?

Leah Mens
Leah Mens
2025-06-19 05:09:03
Count answers: 1
De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties: 1. Strak bij strak Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van riesling, sauvignon blanc, pinot noir of gamay. 2. Bite bij bite Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit Bordeaux, Chianti of een Barolo. 3. Rond bij rond Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood. 4. Veel bij veel en weinig bij weinig Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer. 6. Harmonie of contrast Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blanc, Albariño, Beaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.
Tyler Henriquez
Tyler Henriquez
2025-06-19 04:56:36
Count answers: 3
Mousserende wijn en champagne hebben een lichte, friszoete smaak: perfect in balans met rauwe vis en schaaldieren. De beste wijn-spijscombinatie maak je met gerechten als kaviaar, sushi, sashimi, oesters en schelpjes. Droge en frisse witte wijn is een mooie tegenhanger voor gerechten met gebakken vis of gegrilde vis. Droge en volle witte wijn combineer je het beste met romige visgerechten en schaaldieren met een volle smaak, zoals kreeft en krab. Pittige gerechten, zoals Thais, Indisch en Chinees gaan goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling. Heb je een recept waarin flink gebruik wordt gemaakt van kruiden en specerijen, zoals in de Marokkaanse en Indiase keuken? Kies dan voor een droge rosé. Wanneer je ze een dessertwijn zo proeft, lijkt het misschien wel erg zoet. Maar zodra je 'm in combinatie met een dessert drinkt, zijn de smaken perfect in balans. Wil je geen mierzoete dessertwijn schenken, omdat je dessert ook niet heel zoet is? Ga dan bijvoorbeeld voor Moscato d’Asti, een bloemige, licht mousserende wijn.
Mats Terry
Mats Terry
2025-06-19 04:16:05
Count answers: 3
Frisdroge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner, houtgerijpte witte wijn, of Champagne Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris of Riesling Kruidige rode wijn, zoals uit de Rhône, Spanje, Chili of Californië Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Verdejo of Pinot Blanc Krachtige rode wijn, zoals Rioja of Rhône Volle witte wijn, zoals Pinot Blanc of soepel rood Soepele rode wijn, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje, Californië of Chili Volle rode wijn, zoals Merlot of Malbec Kruidige en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot, Grenache of vol wit, zoals Chardonnay Rijpe rode wijn, zoals Bourgogne, Rioja, Bordeaux, Barolo of Barbera Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romige rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Pittig fruitige rode wijn, zoals Rioja, Rhône of Zinfandel Kruidig en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot of Grenache, of vol wit, zoals Chardonnay Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romig rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Volle witte wijn, zoals Chardonnay of Viognier, of romig rode wijn, zoals Sangiovese of Tempranillo Kruidig en soepele rode wijn, zoals Syrah, Merlot, Grenache of vol wit, zoals Chardonnay Soepele rode wijn, zoals Merlot, of witte wijn, zoals houtgerijpte Chardonnay Rode Italiaanse wijn, zoals Rosso Toscane, Chianti, Barbera, Negroamaro of Primitivo Witte wijn, zoals Pinot Blanc Witte wijn, zoals Riesling of Pinot Blanc Droge rosé, of kruidige rode wijn, zoals Shiraz Stevige rode wijn, zoals Zinfandel, Shiraz of Rhône Stevige rode of witte wijn, zoals Bourgogne of Elzas Kruidige rode wijn, zoals Rhône, Spanje, Chili of Californië Fruitige rode wijn, zoals Tempranillo, Bordeaux of Zuid-Frankrijk Krachtige en kruidige rode wijn, zoals Rhône, Rioja, Bordeaux of Barolo Stevige Spaanse rode wijn of Zuid-Franse rosé, Albariño of Verdejo Droge witte wijn uit Elzas Kruidige rode wijn, zoals Grenache of Syrah
Vera Korkmaz
Vera Korkmaz
2025-06-19 03:16:26
Count answers: 1
Dus om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op. 1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen. 2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen, 3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, 4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen. 5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, 6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel; 7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen. Bovendien zijn zoete wijnen heel mooi te combineren met een kaasplank.
Maud Visser
Maud Visser
2025-06-19 01:52:12
Count answers: 3
Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel. Zout versterkt smaken. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Olivier Evers
Olivier Evers
2025-06-19 00:40:56
Count answers: 2
Een zuurtje combineert goed met het vette van de eend. De genuanceerde smaken zijn de sinaasappelschil en de groene kruiden. Kies daarom een off-dry Riesling, wat zuur, toch een licht zoetje + wat groene kruidigheid = 100% genieten. Diezelfde eend, maar dan met cranberry saus, is fenomenaal met een lichte Pinot Noir. De lichtere en toch volle smaak van de eend vraagt om een licht volle, elegante wijn. De cranberry saus gaat goed samen met het sprankelende rode fruit.