Zijn zelfgemaakte sauzen gezonder?

Chloé Shupe
2025-08-13 10:07:46
Count answers
: 3
Jammer maar waar: kant-en-klare sauzen zoals currysaus, pindasaus en ketchup uit de supermarkt zijn vrijwel zonder uitzondering rijk aan vet, zout, suiker en smaakstoffen. In één lepel currysaus zit al 1,5 gram zout (per dag wordt 6 gram aanbevolen). Bovendien worden er in fabriekssauzen vaak goedkope ingrediënten gebruikt, zoals aardappel in de pesto, of maar heel weinig tomaat in de tomatensaus. Als u zelf uw sauzen maakt, heeft u controle over de ingrediënten. En natuurlijk: zelfgemaakt is vaak ook veel lekkerder!

Kevin Teunissen
2025-08-13 07:56:00
Count answers
: 3
Met onderstaande tips kun je makkelijk zelf gezonde sauzen maken.
Ga vaker voor makkelijke rode sauzen en andere groentecoulis in plaats van room- en kaassauzen.
Ze zijn ook geschikt als gezonde pastasauzen.
Gezonde groentesaus maken kan ook met andere groenten zoals pompoen of bloemkool (extra lekker wanneer gegaard in de oven), broccoli, erwten of spinazie.
Als je een gerecht met gekookte of gestoomde groenten bereidt, kan je een beetje kookvocht van de groenten bijhouden.
Vermeng dit met een eetlepel magere verse (kruiden)kaas.
Zo kan je in bijna geen tijd een smaakvolle en gezond groentesaus maken.
Room bevat ongeveer 35% vet.
Meer vet betekent ook meer calorieën en zwaarder verteerbaar.
Je kan room in bepaalde gerechten ook vervangen door ricotta (12% vet), verse kaas, yoghurt of plattekaas.
In plaats van roomsaus kan je ook kiezen voor een lichte melksaus op basis van magere of halfvolle melk.
Giet het overtollige bakvet weg en deglaceer de pan met wat water of ontvette bouillon.
Breng verder op smaak met kruiden of fijngesneden groenten (bv. tomaat, courgette, paprika).
Zij kunnen de saus ook wat helpen aan te dikken.
Groenten als smaakmakers in een saus zijn geen volwaardige groenteportie (200 g bij de warme maaltijd) maar zeker gezond meegenomen.

Joshua Sital
2025-08-13 07:11:00
Count answers
: 0
Maar wist je dat veel sauzen uit potjes, tubes en flesjes meestal echte dikmakers zijn?
Ze bevatten vaak (onnodig) veel suikers en/of (verkeerde) vetten.
Lekker en makkelijk die kant en klare kerriesaus bij je kip, maar grote kans dat ‘ie dus niet heel gezond is.
Moet je saus dan helemaal schrappen?
Nee, zeker niet.
Met slechts een paar ingredienten kun je zelf gemakkelijk je eigen saus maken.

Muhammed de Wit
2025-08-13 06:37:22
Count answers
: 0
Makkelijk, gezond(er) en lekker. Wat is jouw favoriete dip, of je nu liefhebber bent van guacamole, baba ganoush of hummus, zelfgemaakt zijn ze nog lekkerder en vaak ook gezonder.

Willem van der Meulen
2025-08-13 05:53:27
Count answers
: 3
Door het zelf te maken weet je precies wat erin zit en vermijd je al die extra suikers.
Ook zelfgemaakte kruidenmixen kun je heel lang in je keukenkastje bewaren.
Bekijk altijd de ingrediëntenlijst en kies voor een variant zonder toegevoegde suikers.
Wij geven je inspiratie om zelf met een gezonde saus of smaakmaker zonder toegevoegde suikers aan de slag te gaan.
Onderaan deze pagina vind je heerlijke recepten van gezonde sauzen of andere smaakmakers zonder toegevoegde suikers.
Maak zelf een groentesausje door de betreffende groenten te koken (of grillen) met wat kruiden en specerijen en vervolgens te pureren.
Of maak een combinatie met bovenstaande ingrediënten.

Elif Hoekstra
2025-08-13 05:52:01
Count answers
: 3
Door zelf je saus te maken kan je zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt en maak je er in plaats van een caloriebommetje, een heuse vitaminebom van.
Een gezonde saus maken doe je vooral door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten.
Als je uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt kan het wel gezond zijn.
Maak bijvoorbeeld een heerlijke ovenschotel met witlof, ham en een beetje kaassaus.
Zo eet je uiteindelijk wel veel groenten en voldoende eiwitten.
Een alternatief op basis van yoghurt is wel een goed idee, maar dan maak je er wel een andere saus van.
Heb je echt eens zin in die kaassaus, maak een gezonde versie met natuurlijke ingrediënten en geniet ervan in de juiste hoeveelheid.
Pure groentesauzen zijn de ideale manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen en calorierijke of ongezonde sauzen te vermijden.
En saus in bulk maken heeft nog een voordeel: extra pastasaus die je een nachtje in de koelkast laat staan is de volgende dag meestal nog lekkerder.
Lees ook
- Hoe maak ik een gezonde dipsaus?
- Waar kan ik stokjes in dippen?
- Hoe lang is zelfgemaakte dip houdbaar?
- Hoe doe je goede dips?
- Wat is de populairste dipsaus?
- Welke vloeistof gebruik je om te dippen?
- Hoe kan ik dips thuis doen?
- Hoe weet je of Franse uiendip niet meer lekker is?
- Kan je een dip invriezen?