Hoe maak ik een gezonde dipsaus?

Lauren Keskin
2025-08-13 08:19:38
Count answers
: 2
Met vijf minuutjes tijd en een blender maak je heel makkelijk een gezonde dipsaus voor bij je barbecue, picknick of borrel.
Om dat te demonstreren, geven we je in deze blog maar liefst tien gezonde dipsaus recepten.
Dips en sauzen zijn namelijk vaak allesbehalve gezond omdat er bergen zout en suiker in gestopt worden.
Gelukkig kan je dat zelf beter.
Hieronder vind je tien heerlijke recepten!
1. Tzatziki: meng 250 ml Griekse yoghurt met 60 ml zure room.
Schraap het waterige midden uit 1 komkommer en rasp de rest.
Meng met de yoghurt en breng op smaak met 0,5 el azijn, 1 el citroensap, 0,5 el olijfolie, 1 tl dille en 1 fijngesneden teentje knoflook.
Je kunt de knoflook ook vervangen door 0,5 tl knoflookpoeder.
2. Yoghurt-citroen dipsaus: meng 250 ml Griekse yoghurt met 1 teentje knoflook en 1 tl citroensap in de blender.
Voeg eventueel een lepeltje mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper.
3. Gezonde knoflooksaus: snijd de bovenkant van een bol knoflook, wikkel hem in aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven op 180 graden.
De teentjes knoflook moeten zacht zijn, zodat je ze zo uit hun velletjes kunt knijpen.
Meng de zacht geworden knoflook in een blender met 2 el yoghurt en 2 el mayonaise.
Als je hem iets dunner wilt, kun je ook nog een scheutje melk toevoegen.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
4. Honing-mosterd dipsaus: meng 4 el yoghurt met 4 el mosterd en ongeveer 2 el honing (meer of minder naar smaak).
Breng op smaak met een scheutje wittewijnazijn en eventueel wat paprikapoeder.
5. Guacemole: meng in een blender het vruchtvlees van 3 avocado’s met 1 el limoensap, een sjalotje, 1 teentje knoflook en 2 el koriander.
Eventueel kun je er ook een tomaat in kleine blokjes doorheen roeren.
Breng op smaak met meer limoensap, cayennepeper en een snufje zout.
6. Pinda dipsaus: meng 200 ml pindakaas met 60 ml rijstazijn, 80 ml sojasaus en een scheut water.
Breng op smaak met ongeveer 2 el honing, fijngesneden knoflook, chilivlokken en gemberpoeder.
7. Hummus: meng 400 gram kikkererwten met 60 ml olijfolie, 1 teen knoflook en een lepel tahin.
Laat in de blender net zo lang draaien tot het een smeuïge massa is en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
8. Cashew-tomatenspread: bedek 80 gram cashews ’s avonds onder een flinke laag water en laat ze tot de volgende ochtend staan.
Giet vervolgens af en spoel goed om.
Doe de noten in een blender en maal ze tot een gladde massa.
Dat kan een paar minuten duren.
Voeg vervolgens 3 el Griekse yoghurt, 3 flinke zongedroogde tomaten en 1 tl paprikapoeder toe.
9. Tomatensalsa: haal de zaadlijsten uit 4 tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Snipper 1 kleine rode ui en snijd een halve komkommer fijn.
Meng met 1 el kappertjes, 1 fijngeperst teentje knoflook en een handje basilicum.
Maak een dressing van 50 ml olijfolie en balsamicoazijn naar smaak, en breng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
10. Chimmichurri: meng in een blender 120 ml olijfolie, de blaadjes van een bos peterselie en van een bos koriander.
Voeg 1 el oregano, 2 knoflookteentjes, 3 tl chilivlokken, 2 el appelazijn en 1 el citroensap toe en maal fijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Lees ook
- Waar kan ik stokjes in dippen?
- Hoe lang is zelfgemaakte dip houdbaar?
- Hoe doe je goede dips?
- Zijn zelfgemaakte sauzen gezonder?
- Wat is de populairste dipsaus?
- Welke vloeistof gebruik je om te dippen?
- Hoe kan ik dips thuis doen?
- Hoe weet je of Franse uiendip niet meer lekker is?
- Kan je een dip invriezen?