:

Hoe maak ik een gezonde dipsaus?

Isis Sanders
Isis Sanders
2025-09-24 05:03:38
Count answers : 30
0
Als je groenten zoals worteltjes gebruikt om mee te dippen, mag het dipsausje best iets voller van smaak zijn. Voor een gezonde aioli gebruik je de volgende ingrediënten: 1 citroen 4 el mayonaise 2 el traditionele olijfolie 1 tl dijonmosterd 2 tenen knoflook. Bereidingswijze: Maak de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Deze citroenrasp meng je met de mayonaise, olijfolie en mosterd. Pers de knoflook erboven uit. Pers de citroen en gebruik het citroensap om de saus verder op smaak te brengen. Hoewel mayonaise dus ook gezond kan zijn, zijn dipsausjes op basis van yoghurt lager in vetten en calorieën. Griekse yoghurt is bovendien rijk aan eiwitten, ideaal voor je sportieve gasten. Ingrediënten voor een Griekse yoghurtdip: 100 gram Griekse yoghurt 3 takjes platte peterselie, fijngehakt 2 teentjes geperste knoflook sap van een ½ citroen. Meng alles door elkaar en brengt eventueel extra op smaak met wat vers gemalen peper. Wat heb je nodig voor guacamole? (4 personen) 2 rijpe avocado's een halve limoen of citroen 1 teentje geperste/geplette knoflook peper zout enkele takjes koriander. Meng de avocado’s in een kom en plet ze met een vork. Meng ook alle andere ingrediënten erdoor. Gezonde dipsausjes maken met kerrie is ook supermakkelijk. Je hebt de keuze tussen een versie met mayonaise en eentje op basis van yoghurt. Beide zijn gezond, maar yoghurt bevat wel minder calorieën.
Maud Visser
Maud Visser
2025-09-12 20:43:41
Count answers : 27
0
Zelf dipsaus maken met kwark is heel makkelijk en het is ook nog eens gezond. Meng alle ingrediënten door elkaar en sprokkel al je geduld bij elkaar zodat de smaken een kwartiertje in kunnen trekken. Voorbereidingstijd: 2 minuten. 1 tl Skinny Dipping kruidenmix van Green Gypsy Spices2 el yoghurt of kwark1 tl honing. Deze kwarkdipsaus is lekker met (zoete) aardappelfrietjes, op een broodje (vegetarische) worst, of om je verse groenten in te dopen als groentedip.

Lees ook

Waar kan ik stokjes in dippen?

Dipstokjes zijn lekker om zo te eten, smaken heerlijk bij de soep en zijn ook erg lekker om echt mee Lees meer

Hoe lang is zelfgemaakte dip houdbaar?

Bewaaradvies voor dit geopende product 9 maanden tot 1 jaar houdbaar in de koelkast. Daarna kijk, r Lees meer

Daphne de Leeuw
Daphne de Leeuw
2025-09-04 11:00:58
Count answers : 33
0
Hak de peterselie fijn en snijd de augurk in hele kleine stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en maak de dip op smaak met paprikapoeder, peper en eventueel wat extra citroensap. Wij gebruiken voor dit recept alleen peterselie, maar als je nog andere verse kruiden in huis hebt kun je die ook gerust fijnhakken en toevoegen, zoals bieslook en basilicum. Heb je geen citroen of citroensap in huis, je kunt de dip ook zijn frisheid geven door er wat augurkennat aan toe te voegen.
Emily Sanders
Emily Sanders
2025-08-27 16:32:41
Count answers : 20
0
Ik vind het heerlijk om met een verjaardag of ander feestje ook wat gezonds neer te zetten. Meestal is dat gesneden groente, rauwkost dus. In deze blog vind je daarom 5 gezonde dipsausjes die net wat beter voor je zijn dan de welbekende mayonaise met kruiden. Griekse Tzatziki Als ik aan gezonde dipsaus denk, dan staat Tzatziki voor mij met stip op één. Heerlijk fris en lekker pittig door de knoflook. Ik maak hem heel simpel met 400 ml Griekse yoghurt, twee of drie tenen uitgeperste knoflook en wat geraspte en goed uitgelekte komkommer. Eventueel nog een klein beetje zout erdoor om de smaak te versterken en een theelepel dille als je dat lekker vindt, en je tzatziki is klaar. Perfect als groentedip en ook heerlijk voor op brood trouwens. Citroen-komijnsaus Meng 500 gram Griekse yoghurt met het sap en de rasp van een citroen, een theelepel gemalen komijn. Snijd een een halve ui in kleine stukjes, voeg deze aan de saus toe en roer even. Voeg er eventueel nog een mespuntje cayennepoeder aan toe als je van pittig houdt. Ook lekker: garneer met wat verse gesneden dille. Lekker bij bloemkool en eigenlijk alle groente wel. Bietendipsaus met geitenkaas Zo makkelijk! Gooi wat gekookte koude bietjes met plukken zachte geitenkaas en een scheutje balsamico-azijn in de keukenmachine. Keilekker! Ook als smeersel voor op brood trouwens, als je ‘m wat dikker laat. Natuurlijk, de geitenkaas is niet mega healthy, maar het is nog altijd beter dan je groente in de mayo dippen. Je kunt deze dip trouwens ook maken met feta in plaats van geitenkaas. Kerriesaus met yoghurt In deze saus zit wel een beetje mayonaise om de boel body te geven, maar de basis is yoghurt en daardoor hou je de calorieën wat in toom! Meng 4 eetlepels yoghurt (liefst mager) met een eetlepel mayonaise of halvanaise, een fijn gesnipperd sjalotje, minimaal een theelepel kerriepoeder (meer mag naar smaak) en een snufje peper en zout. Deze gezonde dipsaus is in het bijzonder erg lekker met rauwe bloemkool en met worteltjes en bij paprikachips. Avocado dipsaus Doe twee rijpe avocado’s met het sap van 1 limoen, een geperst teentje knoflook en twee eetlepels Griekse yoghurt in een keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Snijd een sjalotje heel fijn (snipper het) en hak een bosje koriander grof, roer het door je dip. Voeg er wat zout en peper (eventueel chilipeper) aan toe en je sausje is klaar! ls je een wat romigere saus wil, kun je er nog wat meer Griekse yoghurt doorheen doen. Als je de limoensmaak lekker vindt en je houdt van een frisse saus, kun je eventueel ook de rasp van de schil erbij doen. Deze saus is natuurlijk heerlijk met Mexicaanse tortillachips!

Lees ook

Hoe doe je goede dips?

Je kunt tricep dips op meerdere manieren uitvoeren. Bijvoorbeeld in een calisthenicsparkje op de br Lees meer

Zijn zelfgemaakte sauzen gezonder?

Met onderstaande tips kun je makkelijk zelf gezonde sauzen maken. Ga vaker voor makkelijke rode sau Lees meer

Milo van der Velde
Milo van der Velde
2025-08-26 13:14:46
Count answers : 24
0
Meng alle ingrediënten voor de dip goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Meng alle ingrediënten voor de dip goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Lauren Keskin
Lauren Keskin
2025-08-13 08:19:38
Count answers : 24
0
Met vijf minuutjes tijd en een blender maak je heel makkelijk een gezonde dipsaus voor bij je barbecue, picknick of borrel. Om dat te demonstreren, geven we je in deze blog maar liefst tien gezonde dipsaus recepten. Dips en sauzen zijn namelijk vaak allesbehalve gezond omdat er bergen zout en suiker in gestopt worden. Gelukkig kan je dat zelf beter. Hieronder vind je tien heerlijke recepten! 1. Tzatziki: meng 250 ml Griekse yoghurt met 60 ml zure room. Schraap het waterige midden uit 1 komkommer en rasp de rest. Meng met de yoghurt en breng op smaak met 0,5 el azijn, 1 el citroensap, 0,5 el olijfolie, 1 tl dille en 1 fijngesneden teentje knoflook. Je kunt de knoflook ook vervangen door 0,5 tl knoflookpoeder. 2. Yoghurt-citroen dipsaus: meng 250 ml Griekse yoghurt met 1 teentje knoflook en 1 tl citroensap in de blender. Voeg eventueel een lepeltje mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper. 3. Gezonde knoflooksaus: snijd de bovenkant van een bol knoflook, wikkel hem in aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven op 180 graden. De teentjes knoflook moeten zacht zijn, zodat je ze zo uit hun velletjes kunt knijpen. Meng de zacht geworden knoflook in een blender met 2 el yoghurt en 2 el mayonaise. Als je hem iets dunner wilt, kun je ook nog een scheutje melk toevoegen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. 4. Honing-mosterd dipsaus: meng 4 el yoghurt met 4 el mosterd en ongeveer 2 el honing (meer of minder naar smaak). Breng op smaak met een scheutje wittewijnazijn en eventueel wat paprikapoeder. 5. Guacemole: meng in een blender het vruchtvlees van 3 avocado’s met 1 el limoensap, een sjalotje, 1 teentje knoflook en 2 el koriander. Eventueel kun je er ook een tomaat in kleine blokjes doorheen roeren. Breng op smaak met meer limoensap, cayennepeper en een snufje zout. 6. Pinda dipsaus: meng 200 ml pindakaas met 60 ml rijstazijn, 80 ml sojasaus en een scheut water. Breng op smaak met ongeveer 2 el honing, fijngesneden knoflook, chilivlokken en gemberpoeder. 7. Hummus: meng 400 gram kikkererwten met 60 ml olijfolie, 1 teen knoflook en een lepel tahin. Laat in de blender net zo lang draaien tot het een smeuïge massa is en breng op smaak met peper, zout en citroensap. 8. Cashew-tomatenspread: bedek 80 gram cashews ’s avonds onder een flinke laag water en laat ze tot de volgende ochtend staan. Giet vervolgens af en spoel goed om. Doe de noten in een blender en maal ze tot een gladde massa. Dat kan een paar minuten duren. Voeg vervolgens 3 el Griekse yoghurt, 3 flinke zongedroogde tomaten en 1 tl paprikapoeder toe. 9. Tomatensalsa: haal de zaadlijsten uit 4 tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper 1 kleine rode ui en snijd een halve komkommer fijn. Meng met 1 el kappertjes, 1 fijngeperst teentje knoflook en een handje basilicum. Maak een dressing van 50 ml olijfolie en balsamicoazijn naar smaak, en breng op smaak met chilivlokken, zout en peper. 10. Chimmichurri: meng in een blender 120 ml olijfolie, de blaadjes van een bos peterselie en van een bos koriander. Voeg 1 el oregano, 2 knoflookteentjes, 3 tl chilivlokken, 2 el appelazijn en 1 el citroensap toe en maal fijn. Breng op smaak met zout en peper.

Lees ook

Wat is de populairste dipsaus?

Geen volk ter wereld dat zoveel sauzen eet als Nederlanders. Tzatziki is de Griekse versie van knof Lees meer

Welke vloeistof gebruik je om te dippen?

Je kunt met wat simpele ingrediënten een heerlijke olijfolie dip maken. Wij geven je er 5! Extra v Lees meer