Wat is een goed voorgerecht voor chardonnay?

Milo van der Velde
2025-08-12 15:17:37
Count answers
: 2
Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis.
Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.

Joost Erhout
2025-08-12 14:48:50
Count answers
: 3
Voor antipasti die wat romiger zijn, zoals mozzarella met tomaat of artisjokdip, overweeg dan een Chardonnay. Deze wijn heeft body en smaken van boter en vanille die goed samengaan met de textuur en smaken van deze voorgerechten.

Jinthe van der Horst
2025-08-12 10:56:33
Count answers
: 0
Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt.
De combinatie van gepocheerde eieren met ham en hollandaisesaus (Eggs Benedict) en chablis is echt hemels.
En dat heeft te maken met de saus.
Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert.
Ook bij eiergerechten kunt u gaan voor een chardonnay.
Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping.
Voor pure, witte visgerechten adviseren we chardonnay wijn uit een koel klimaat, zonder al te veel houtrijping.
Heeft u een stevig visgerecht op de grill gemaakt, dan is een volle, houtgelagerde chardonnay juist wél perfect.
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay.
Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Witte kazen doen het goed met deze witte wijn.
Denkt u bijvoorbeeld eens aan geitenkaas of witschimmelkazen.
Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay.
Is de kip pikanter, bijvoorbeeld als southern fried chicken (met paprika poeder en cayenne)?
Neem dan een chardonnay uit een warmer klimaat als Chili.
Hebben we het over de klassieke zeetong ‘sole à la meunière’ met noisetteboter, dan past een goede Bourgogne perfect.
Serveert u oesters en andere zilte schelpdieren?
Denk dan eens aan een lichte Chablis.
Lees ook
- Welke wijn past goed bij een voorgerecht?
- Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?
- Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?
- Welk hapje past bij pinot grigio?
- Wat kan je proeven in wijn?
- Welke snack is lekker bij rode wijn?
- Wat is lekker voor op een borrelplank?
- Wat zijn de 5's bij wijnproeven?
- Welke wijnen passen goed bij hapjes en voorgerechten?
- Wat zijn de 5 stappen van wijnproeven?
- Wat zijn de 5 basisstappen bij het wijnproeven?