Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Isis Sanders
2025-08-08 11:22:04
Count answers
: 3
1. Goed begin is het halve (glas) werk
We beginnen met de juiste wijnglazen.
2. Zien
De eerste waarneming die je als wijnproever doet is het uiterlijk en met name de kleur aanschouwen.
3. Ruiken
Onze reukzin is verreweg het belangrijkste zintuig bij het proeven van wijn!
4. Proeven: Slurpen mag!
Eindelijk, we gaan proeven!
5. Tot slot
Naast bovenstaande zijn er nog een paar dingen handig om te weten:

Johanna Tammerijn
2025-08-08 10:32:39
Count answers
: 2
De vijf basiselementen noemen we graag de Smaakroute van de Somm: Kijk (See) – Begin met je ogen.
Zwenk (Swirl) – Even ronddraaien in je glas.
Snuffel (Sniff) – Steek je neus in het glas en adem diep in.
Sip (Sip) – Neem een slokje en laat de wijn even door je mond rollen.
Sloknapraat (Savour) – Dit is onze eigen ‘S’.

Lindsey de Boer
2025-08-08 09:35:49
Count answers
: 6
Stap 1 van wijnproeven: Voorbereiding
Stap 2 van wijnproeven: Observatie
Stap 3 van wijnproeven: Aromatische Evaluatie
Stap 4 wijnproeven: Proeven
Stap 5 van wijnproeven: Afdronk

Catharina Jonker
2025-08-08 08:27:52
Count answers
: 3
Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en.
SEE (ZIEN)
SWIRL (WALSEN)
SNIFF/SMELL (RUIKEN)
SIP (NIPPEN)
SAVOR (GENIETEN)

Joëlle Krabbe
2025-08-08 08:04:56
Count answers
: 2
De 5 basisstappen bij wijnproeven zijn:
Stap 1: kijk naar je glas, pak je glas vast bij zijn steel en houd hem voor een neutrale achtergrond.
Stap 2: wals je glas, pak je glas weer bij zijn steel en laat de wijn rustig kolken in het glas.
Stap 3: ruik de wijn, stop je neus in het glas en zorg dat je neus net niet de wijn aanraakt en ruik de wijn kort.
Stap 4: proef de wijn, slurp je de wijn een beetje in je mond en laat de wijn 4 seconden door je mond spoelen.
Stap 5: beoordelen, hoe vond je de wijn smaken? Lekker of vies? Was de afdronk goed?

Fabian Osterhoudt
2025-08-08 07:09:52
Count answers
: 3
De 5 basisstappen bij wijnproeven zijn:
Stap 1: Kijk
Stap 2: Ruik
Stap 3: Proef
Stap 4: Nasmaak
Stap 5: Geniet

Frederique Zum Vörde Sive Vörding
2025-08-08 05:44:28
Count answers
: 3
De 5 basisstappen bij wijnproeven zijn niet expliciet beschreven in de tekst, maar aan de hand van de inhoud kunnen we de volgende stappen onderscheiden:
Walsen van wijn is het ronddraaien van je wijnglas, waardoor de wijn draait in het glas.
Hierdoor help je om zuurstof in de wijn te brengen, waardoor de aroma's beter vrijkomen en de smaak zich opent.
Je kan de wijn beoordelen op de volgende aspecten: Uiterlijk: Kleur en helderheid.
Geur: Aroma's.
Smaak: Smaakprofiel, zuurgraad, zoetheid, tannines en body.
Afdronk: Hoe lang de smaak blijft hangen.
Door stil te staan bij het uiterlijk, de geur, het smaakprofiel, de structuur en het mondgevoel van een wijn, kun je uiteindelijk steeds beter worden in wijnproeven.