:

Wat kan je proeven in wijn?

Nienke Smit
Nienke Smit
2025-08-24 06:13:49
Count answers : 30
0
Neem een slokje en laat de wijn even door je mond gaan. Proef je fruit? Of misschien iets kruidigs? Let ook op hoe de wijn aanvoelt – is het licht en fris of eerder vol en romig? Het kan helpen om de wijn een beetje rond te laten gaan in je mond, zodat je alle smaken goed kunt ontdekken. Het kan van alles zijn: fruitig, bloemig, kruidig of zelfs iets dat je aan aarde doet denken.
Marijn Özkan
Marijn Özkan
2025-08-17 09:10:09
Count answers : 24
0
Begrip 1: Afdronk Als iemand het heeft over de afdronk van de wijn, dan gaat het over de tijd dat de smaak van de wijn in de mond blijft hangen. Hoe langer deze smaak blijft hangen, des te beter de afdronk is. Begrip 3: Balans Het is belangrijk dat een wijn in balans is, wat wordt hiermee bedoeld? Een witte wijn met houtrijping is heerlijk, maar wel als deze wijn in balans is met de zuren en het fruit. Als beide smaken in balans zijn, overheerst er niets en is de combinatie van de smaken goed. Begrip 6: Nerveus Is een wijn nerveus, dan heeft de wijn veel smaak en een flinke maar fijne zuurgraad. Begrip 7: Primaire aroma’s Elk druivenras heeft zijn eigen aromakenmerken. De primaire aroma’s gaan over de geur van de druivenrassen. Er zijn vier primaire aroma’s: fruit, groente, kruiden en bloemen. De secundaire aroma’s gaan over de wijnbereiding. Deze geuren hebben te maken met onder andere het gistingsproces en zijn vaak eenvoudiger te herkennen dan primaire aroma’s. Sulfiet kan je proeven, maar dit hoeft niet. Sulfiet zorgt ervoor dat wijn langere tijd bewaard kan worden. Is een wijn vol van smaak en romig in de mond, dan wordt deze wijn filmend genoemd. Wanneer een wijn rond is, is deze soepel en vrij van scherpe randjes. De wijn proeft dan vaak zacht in de mond.

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer

Meike van der Pol
Meike van der Pol
2025-08-08 09:11:09
Count answers : 27
0
Wanneer je in een knalgroene appel bijt en daarna in een zacht chocoladetaartje hapt, is dat niet zo erg. Maar doe het eens andersom, het frisse appeltje komt, na het zoete en volle van de chocola, keihard en zuur op je smaakpapillen over. Ze zullen protesteren. Of eet eens een stevige salami met veel look en pepertjes, hoe smaakt een jong plakje geitenkaas hierna, precies, je smaakpapillen worden danig beïnvloed door hetgeen waarmee ze geconfronteerd worden. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen, de koele bubbels neutraliseren de smaak in de mond. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, een houtgerijpte witte Chardonnay of een rijke Mauzac uit Gaillac, bouw je de intensiteit en het mondgevoel op. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen. Je hebt immers lichte, eenvoudie rosé, maar ook rijkere krachtige varianten. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, kan het eerste slokje even wennen zijn, je smaakpapillen moeten zich instellen op het drogende effect van de tannine. Het tweede slokje zal minder astringent aanvoelen. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel, tannineuze, alcoholische en krachtige rode wijnen. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen, deze wijnen hebben een hogere viscositeit en geven daardoor een vol en filmend mondgevoel.
Tijmen Kanhai
Tijmen Kanhai
2025-08-08 08:07:40
Count answers : 28
0
Je kunt in wijn onder andere proeven: Fruitsmaken, zoals bessen, kersen, appels, peren, citrusvruchten of exotisch fruit, Bloemige aroma’s, zoals rozen, viooltjes, kamperfoelie of bloesem. Kruidige aroma’s, zoals peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat of vanille. Aardse aroma’s, zoals champignons, truffels, bosgrond, herfstbladeren of natte stenen. Houtaroma’s, zoals vanille, cederhout, rook, karamel of geroosterde noten. Kruiden en specerijen, zoals tijm, rozemarijn, zwarte peper, kruidnagel of koriander.

Lees ook

Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?

Kies een thema, dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd. Een land of reg Lees meer

Welk hapje past bij pinot grigio?

Een uitstekende combinatie met een goede Pinot Grigio is bijvoorbeeld gegrilde vis maar ook met blad Lees meer

Ashley Peters
Ashley Peters
2025-08-08 07:00:01
Count answers : 31
0
Misschien herken jij wel bepaalde smaken bij het proeven van wijn, zoals rood fruit, vanille en eikenhout. Rood fruit wijnen zijn vaak lichter van smaak en wat zoeter, zo kun je er framboos, kers of cranberry in herkennen. Deze wijnen zijn vaak soepel en kunnen ook nog smaken naar: granaatappel, aardbei, rode bessen of gojibes. Was de smaak voller, dan heb je waarschijnlijk een zwart fruit wijn geproefd, dit zijn wijnen die veel body hebben en smaken naar: blauwe bes, pruimen, zwarte bes, jam, bramen of rozijnen. Proef jij een lekkere stevige wijn met de smaak van bovenstaand fruit, dan is de kans groot dat het gaat om een Malbec, Tempranillo, Syrah of Cabernet Sauvignon. Tot slot heb je nog het smaakprofiel complex, krachtig en vol, dit zijn wijnen met een hele intense smaak en een lange afdronk, hierbij proef je zwart fruit, sterke kruiden en soms ook aardse smaken als leer en tabak.