:

Wat zijn de 5's bij wijnproeven?

Stan Mulders
Stan Mulders
2025-08-12 14:50:57
Count answers : 1
0
De 5's bij wijnproeven zijn Mousserende wijnen, frisse lichte witte wijnen, krachtige witte wijnen, rosé en zachte lichte rode wijnen. Rosé is goede overgang van de witte naar de rode wijnen en je moet rosé opbouwen. Je hebt immers lichte, eenvoudige rosé, maar ook rijkere krachtige varianten. Je smaakpapillen moeten zich instellen op het drogende effect van de tannine. Het tweede slokje zal minder astringent aanvoelen. Denk aan een donkere Primitivo uit Apulië, Mavruds uit Bulgarije, Malbec uit Cahors of Shiraz uit Australië. Deze wijnen, een Duitsen of Oostenrijkse Beerenauslese, Tokaji Aszu of Port, hebben een hogere viscositeit en geven daardoor een vol en filmend mondgevoel. Daarbij is de intensiteit van de aroma’s en smaakkarakteristieken ook vrij hoog.
Ilse Demir
Ilse Demir
2025-08-12 14:39:28
Count answers : 3
0
Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s’en. De 5 s’en zijn: SEE, SWIRL, SNIFF, SIP en SAVOR.
Amy Aksoy
Amy Aksoy
2025-08-12 14:26:54
Count answers : 0
0
Wijn proeven in 5 stappen. Stap 4: beoordelen tijdens het wijn proeven Hoe goed je de wijn inschat is uiteindelijk je eigen mening en dus afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Je kan de wijn beoordelen op de volgende aspecten: Uiterlijk: Kleur en helderheid. Geur: Aroma's. Smaak: Smaakprofiel, zuurgraad, zoetheid, tannines en body. Afdronk: Hoe lang de smaak blijft hangen. Stap 5: trainen van wijn proeven Door stil te staan bij het uiterlijk, de geur, het smaakprofiel, de structuur en het mondgevoel van een wijn, kun je uiteindelijk steeds beter worden in wijnproeven. Hoe vaker je bewust wijn proeft, zal je merken dat steeds meer aroma's en smaken vindt tijdens het proeven. Onthoud dus dat wijnproeven subjectief is en dat het belangrijk is dat je jouw eigen persoonlijke voorkeuren ontdekt.