:

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Casper Weijland
Casper Weijland
2025-08-25 00:04:36
Count answers : 27
0
Bij een romige soep, zoals een tomatensoep of goulashsoep, kunt u het best een kruidige rode wijn schenken. Druivenrassen met hoge zuren vullen de soep goed aan. Rode wijnen van de Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc druif zijn een uitstekende begeleider bij dit gerecht. Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken. Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen. Bij een salade kunt u het best kiezen voor een witte wijn die niet te zoet en niet te kruidig is. Uitstekende begeleiders zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc, Muscadet, Riesling, Trebbiano en Chenin wijnen. Heeft u een salade met vis? Kies voor een iets kruidigere en drogere Muscat of Pinot Gris wijn. Bij mosselen kunt u het best een droge, witte wijn met een fris fruitige smaak schenken. Kies bijvoorbeeld voor een wijn gebaseerd op Pinot Blanc of Sauvignon Blanc druiven. Het komt niet vaak voor, maar er zijn ook voorgerechten waar rode wijn geschonken wordt. Bij een rundercarpaccio kunt u het best een lichte rode wijn schenken. Kies bijvoorbeeld voor een Franse Malbec, Merlot of een Itailiaanse Nero d’avola druif. Bij een combinatie van geroosterd tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozarella past het beste een lichte en droge wijn. Denk hierbij aan een witte Pinot Grigio en Chardonnay óf kies voor een rosé met frisse zuren van de Grenache druif. Ook kunt u kiezen voor een zeer lichte rode wijn zoals een Bardolino.
Benthe Vink
Benthe Vink
2025-08-20 22:04:17
Count answers : 32
0
Frascati Rome Pinot Grigio Soave Ceviche - hoog citrus Riesling droog, laat de "zuren in het gerecht en wijn strijden met elkaar" Sancerre - terroir Caillottes of Silex Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland Albarino, Alvarinho - alleen bij Ceviche met overheersend Chili peper Eend, kip – salade met zoete dressing Pinot Nero Friuli – licht gekoeld Albarino Soave Rose met veel fruit – lichtgekleurd – Bobal – Grenache - Monastrell Erwtensoep Gamay Beaujolais Pinot Noir – spanje – italie – elzas Chardonnay – houtgerijpt – ZuidFrankrijk - Spanje Foie gras Gewurztraminer Muller Thurgau Elzas Pinot Gris Saint Emillion Cava Grenache – Cotes du Roussillon Sangiovese/Merlot Super Tuscan Haring - jenever, sherry of een gortdroge witte wijn Gruner Veltliner Albarino Turbiana - Garda Cava of Cremant d'Alsace Cococciola (superdroog, past uitstekend) Chablis Pouilly Fumé Sauvignon Blanc NieuwZeeland Sauvignon Blanc Bordeaux Selection met wat houtrijping Kabeljauw – gemarineerd met fris getinte dressing Cava – Elzas methode Champenoise – Prosecco (droog) Albarino Turbiana - Garda Sauvignon Blanc NieuwZeeland Kikkerbilletjes Verdejo met houtrijping - Paso a Paso - Nisia Pinot Banc Elzas Viognier Chardonnay - Well of Wine - Saint Veran Sauvignon – Semillon Valpolicella Kip – salade met (licht)zoete dressing Pinot Nero Friuli – licht gekoeld Albarino Turbiana - Garda Soave Viognier Rose met veel fruit – lichtgekleurd – Bobal – Grenache - Monastrell Kippensoep Chardonnay – evt met houtrijping Chardonnay Viognier Verdejo – evt met houtrijping Bordeaux – Sauvignon Semillon Kip met abrikoos & amandel Viognier Chardonnay met lichte vatrijping Wellofwine Chardonnay Saint Veran - macon Verdejo Vidiano Kreta Vouvray Loire - Chenin droog Parmaham, meloen, balsamico wit & fris mineraal, combineert zoet & zout Soave (is vaak blend Garganega & Trebbiano) Trebbiano Verdejo - fris & mineraal Rioja Blanco - jong Chenin Blanc - Loire Chenin Blanc - Zuid Afrika Vermentino Lugana - Garda Sauvignon Spanje Pasta’s met ham & parmezan Donkergekleurde, kruidige rose – Cerasuolo D’Abruzzo – Pinotage – Cabernet Pinot Grigio Turbiana - Garda Xarel Lo Gamay – Beaujolais of macon gekoeld Valpolicella Pastinaaksoep met room en champignons Iets anijs, iets romig daar past een romige niet overheersende wijn bij. Gioll Chardonnay bio zonder vatrijping Ezimit Macedonie - Chardonnay Le Pianure Italie - Chardonnay Patrijs, eend, kip – salade met zoete dressing Pinot Nero Friuli – licht gekoeld Albarino Soave Turbiana - Garda Rose met veel fruit – lichtgekleurd – Bobal – Grenache - Monastrell Pompoen salade & soep Pinot Grigio Pinot Grigio Ramato Albarino Ragout, pastei - champignons Viognier zonder vatrijping Chardonnay - lichte vatrijping Beaujolais Blanc La Bollina - Chardonnay Piemonte Pinot Noir - jong, fris - Elzas, Moldavie, Jura Salade met asperges Sauvignon Blanc Riesling Albarino Gruner Veltliner Salade Nicoise Sauvignon Blanc Albarino – fris tintelend Gruner Veltliner Vermentino - Rolle (Provence wit) Salade met gegrilde gamba’s – pittige dressing Chardonnay zonder houtrijping Cococciola Passerina Abruzzo Turbiana - Garda Valpolicella Provence rose –verfijnd zoetje Slakken - knoflook Gamay Beaujolais of Macon Riesling Elzas Loire Sauvignon Blanc Valpolicella Tomatensoep – koud/warm – evt als vissoep Vermentino Falanghina Coccochiola Grenache Pays dÓc Pecorino Tonijn – groenten – pittige saus Vraagt om een droge witte wijn Sauvignon Blanc Provence blend Pecorino Gruner Veltliner Xarel Lo Tonijn – rauw – sushi – balsamico - sojasaus Pinot Blanc – Pinot Gris Elzas Chardonnay houtgerijpt – ZuidFrankrijk, Spanje Donker gekleurde wat kruidige rose Vitello Tonnato - Chardonnay Italie Falanghina Pecorino Vermentino Turbiana - Garda Zalm – gekookt – gemarineerd - salade Vraagt om verfijning Gruner Veltliner Albarino Coccociola Vinho Verde Zalm – gerookt – evt gravad lax Chardonnay zonder houtrijping - Chablis - Colle Moro - Beaujolais Blanc Sauvignon Blanc Chenin Blanc Pinot Blanc Elzas (honingzoetje) Verdejo Houtgerijpt Turbiana - Garda Chardonnay - WellofWine - Saint Veran

Lees ook

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer

Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?

Kies een thema, dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd. Een land of reg Lees meer

Chris van de Biesenbos
Chris van de Biesenbos
2025-08-08 10:20:24
Count answers : 45
0
Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Wil je liever het aperitief door blijven schenken? De Vin Mousseux Brut past ook goed bij deze voorgerechten! Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti.
Evie van Gelder
Evie van Gelder
2025-08-08 07:46:56
Count answers : 33
0
Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas Toscane. Amandelen gezouten Sherry. Ansjovis – Hapjes op basis van Côtes du roussillon. Artisjokken “a la barigoule” Bordeaux. Asperges – Mousseline van Elzas. Asperges – salade van met langoustines Friuli. Asperges met langoustines en truffel in bladerdeeg Verdicchio dei Castelli di Jesi. Asperges met puree Elzas. Avocado Bordeaux. Bugey. Carpaccio van ossenhaas met olijfolie en parmezaanse kaas Bourgueil. Cava brut. Champagne millésimé. Chinon. Dolcetto. Grüner Veltliner Smaragd. Malbec. Morellino di Scansano. Pinot gris, pinot grigio. Riesling spätlese trocken. Courgettebloem – gefrituurd met tomaten en mozzarella en een zoetzure saus Friuli. Crostini Dolcetto. Gamay. Grechetto. Lugana. Montravel. Orvieto. Prosecco Rosé. Tarrango. Vin de Pays de Côtes de Gascogne. Crudité Aligoté. Bianco di Custoza. Duras sec. Muscadet. Rosé. Vin de Pays de Côtes de Gascogne. Crudité met aïoli Chardonnay. Mâcon Villages. Pouilly-Fumé. Rioja. Eend – salade van met linzen Soave classico. Eendenpaté Bonnezeaux. Champagne. Riesling vendanges tardives. Sauternes. Semillon. Vouvray. Erwtensoep – Koude … met zeekreeft en duif Alto Adige. Foie gras Barsac. Corton-charlemagne. Listrac. Foie gras op brioches Elzas. Montrachet. Pemarcharmant. Foie gras Jurancon. Graves. Foie gras Sicilië. Foie gras – salade van met spinazie en balsamico Alto Adige. Garnalencocktail met cocktailsaus Bergerac. Bordeaux sec. Cava brut. Côtes de Duras. Crémant d’Alsace. Gambellara. Sauvignon-semillon. Vernaccia di San Gimignano. Groenteterrine Crémant de Alsace. Frascati. Pinot blanc, pinot bianco. Prosecco. Weissburgunder. Guacamole Grenache. Pinotage. Sauvignon blanc. Haring, nieuwe Aligoté. Manzanilla of fino. Muscadet. Kabeljauw – Marinade van … en zalm met limoen en verse koriander Champagne. Macon. Kaviaar Champagne millésimé. Fino. Vin jaune. Kikkerbilletjes Corbieres. Entre-deux-mers. Touraine. Kippensoep – Heldere … met coquilles saint-jacques Sicilië. Konijnenzadel – gebraden met rozemarijn en artisjokkensaus Alto Adige. Kreeftcappuccino Chardonnay. Sauvignon blanc. Viognier. Kwartelei, gevuld, met grof zout Bourgogne. Cava. Chablis. Champagne. Manzanilla. Pinot blanc. Soave. Langoustines – salade van met asperges Friuli. Langoustines met asperges en truffel in bladerdeeg Verdicchio dei Castelli di Jesi. Lever op brood of toast Champagne. Madiran. Malbec. Pinot gris. Semillon. Tokaji Aszú. Linzen met gepocheerde oester, schuim van mierikswortel en daarbij een crémeuse van ooster met zuring Champagne. Oesters Cap Classique brut. Chablis premier cru. Champagne blanc de blancs. Muscadet de Sèvre et Maine. Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc. Pasta met Ardense ham, oude Parmezaanse kaas en Cavaillonmeloen Sancerre. Tavel. Patrijs – salade van met appel Alto Adige. Pompoenensoep Friuli. Rode pepers in azijnsaus Clairette de Bellegarde. Macon-Lugny. Muscadet. Salade nicoise Côteaux d’Aix-en-Provence. Knisperende sauvignon blanc. Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges Chardonnay. Condrieu. Sandwich van makreel, zoute stengels en bavarois van witlof en eekhoorntjesbrood Champagne. Slakken op zijn bourgondisch Bourgogne. Elzas. Touraine. Sojasalade Clairette du Languedoc. Elzas. Muscadet. Tomaattartaar en basilicum op crostini Bianco di Costuza. Gaillac. Rueda. Vin de Pays de Côtes de Gascogne. Tomatensoep – koude met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar Sardinië. Tongsoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat Friuli. Tonijn – gemarineerd in balsamico en sojasaus Friuli. Tonijncarpaccio met olijfolie – knoflookdressing Champagne brut. Muscat. Pinot grigio. Visterrine Aligoté. Chablis. Champagne. Côtes de Provence. Picpoul de Pinet. Sancerre. Vitello tonnato Friuli. Zalm – Gerookte … met krab en kaviaar Champagne. Meursault. Zalm – Marinade van kabeljauw en … met limoen en verse koriander Champagne. Macon. Zalm – Gelei van … met thee, citroen en dragon Graves. Touraine. Zalmcarpaccio met dilledressing Cap Classique. Prosecco. Riesling Kabinett trocken. Riesling Smaragd. Rousanne-Marsanne. Zalmmousse Bordeaux sec. Crémant d’Alsace. Crémant de Loire. Pessac-Léognan. Riesling. Vonkelwyn brut.

Lees ook

Welk hapje past bij pinot grigio?

Een uitstekende combinatie met een goede Pinot Grigio is bijvoorbeeld gegrilde vis maar ook met blad Lees meer

Wat kan je proeven in wijn?

Je kunt in wijn onder andere proeven: Fruitsmaken, zoals bessen, kersen, appels, peren, citrusvruch Lees meer

Alexander Boer
Alexander Boer
2025-08-08 06:19:19
Count answers : 33
0
De kunst van het combineren van wijn met voorgerechten – Aperitivo en Antipasti ligt in het ontdekken van smaakprofielen en het experimenteren met smaken. Laten we ontdekken welke wijnen perfect samengaan met aperitieven en antipasti. Als je begint met lichte en verfrissende aperitieven, zoals bruschetta met tomaat en basilicum of gefrituurde courgettebloemen, is Prosecco een uitstekende keuze. Antipasti bieden vaak een scala aan smaken, van olijven en kazen tot gegrilde groenten en vleeswaren. Een fruitige en verfrissende Pinot Grigio uit Noord-Italië kan deze variëteit aan smaken aanvullen. Voor antipasti die wat romiger zijn, zoals mozzarella met tomaat of artisjokdip, overweeg dan een Chardonnay. Als je geniet van zeevruchtenhapjes, zoals inktvisringen of garnalen met knoflook, kies dan voor een Vermentino. Voor gerechten met een vleugje pit, zoals pittige garnalen of mosselen, kan een Fiano di Avellino uit Campania een uitstekende keuze zijn. Deze suggesties zijn slechts het begin; voel je vrij om te verkennen en je eigen perfecte combinaties te vinden.