Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Chris van de Biesenbos
2025-08-08 10:20:24
Count answers
: 2
Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Wil je liever het aperitief door blijven schenken? De Vin Mousseux Brut past ook goed bij deze voorgerechten!
Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti.

Evie van Gelder
2025-08-08 07:46:56
Count answers
: 3
Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas Toscane.
Amandelen gezouten Sherry.
Ansjovis – Hapjes op basis van Côtes du roussillon.
Artisjokken “a la barigoule” Bordeaux.
Asperges – Mousseline van Elzas.
Asperges – salade van met langoustines Friuli.
Asperges met langoustines en truffel in bladerdeeg Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Asperges met puree Elzas.
Avocado Bordeaux.
Bugey.
Carpaccio van ossenhaas met olijfolie en parmezaanse kaas Bourgueil.
Cava brut.
Champagne millésimé.
Chinon.
Dolcetto.
Grüner Veltliner Smaragd.
Malbec.
Morellino di Scansano.
Pinot gris, pinot grigio.
Riesling spätlese trocken.
Courgettebloem – gefrituurd met tomaten en mozzarella en een zoetzure saus Friuli.
Crostini Dolcetto.
Gamay.
Grechetto.
Lugana.
Montravel.
Orvieto.
Prosecco Rosé.
Tarrango.
Vin de Pays de Côtes de Gascogne.
Crudité Aligoté.
Bianco di Custoza.
Duras sec.
Muscadet.
Rosé.
Vin de Pays de Côtes de Gascogne.
Crudité met aïoli Chardonnay.
Mâcon Villages.
Pouilly-Fumé.
Rioja.
Eend – salade van met linzen Soave classico.
Eendenpaté Bonnezeaux.
Champagne.
Riesling vendanges tardives.
Sauternes.
Semillon.
Vouvray.
Erwtensoep – Koude … met zeekreeft en duif Alto Adige.
Foie gras Barsac.
Corton-charlemagne.
Listrac.
Foie gras op brioches Elzas.
Montrachet.
Pemarcharmant.
Foie gras Jurancon.
Graves.
Foie gras Sicilië.
Foie gras – salade van met spinazie en balsamico Alto Adige.
Garnalencocktail met cocktailsaus Bergerac.
Bordeaux sec.
Cava brut.
Côtes de Duras.
Crémant d’Alsace.
Gambellara.
Sauvignon-semillon.
Vernaccia di San Gimignano.
Groenteterrine Crémant de Alsace.
Frascati.
Pinot blanc, pinot bianco.
Prosecco.
Weissburgunder.
Guacamole Grenache.
Pinotage.
Sauvignon blanc.
Haring, nieuwe Aligoté.
Manzanilla of fino.
Muscadet.
Kabeljauw – Marinade van … en zalm met limoen en verse koriander Champagne.
Macon.
Kaviaar Champagne millésimé.
Fino.
Vin jaune.
Kikkerbilletjes Corbieres.
Entre-deux-mers.
Touraine.
Kippensoep – Heldere … met coquilles saint-jacques Sicilië.
Konijnenzadel – gebraden met rozemarijn en artisjokkensaus Alto Adige.
Kreeftcappuccino Chardonnay.
Sauvignon blanc.
Viognier.
Kwartelei, gevuld, met grof zout Bourgogne.
Cava.
Chablis.
Champagne.
Manzanilla.
Pinot blanc.
Soave.
Langoustines – salade van met asperges Friuli.
Langoustines met asperges en truffel in bladerdeeg Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Lever op brood of toast Champagne.
Madiran.
Malbec.
Pinot gris.
Semillon.
Tokaji Aszú.
Linzen met gepocheerde oester, schuim van mierikswortel en daarbij een crémeuse van ooster met zuring Champagne.
Oesters Cap Classique brut.
Chablis premier cru.
Champagne blanc de blancs.
Muscadet de Sèvre et Maine.
Pouilly-Fumé.
Sauvignon blanc.
Pasta met Ardense ham, oude Parmezaanse kaas en Cavaillonmeloen Sancerre.
Tavel.
Patrijs – salade van met appel Alto Adige.
Pompoenensoep Friuli.
Rode pepers in azijnsaus Clairette de Bellegarde.
Macon-Lugny.
Muscadet.
Salade nicoise Côteaux d’Aix-en-Provence.
Knisperende sauvignon blanc.
Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges Chardonnay.
Condrieu.
Sandwich van makreel, zoute stengels en bavarois van witlof en eekhoorntjesbrood Champagne.
Slakken op zijn bourgondisch Bourgogne.
Elzas.
Touraine.
Sojasalade Clairette du Languedoc.
Elzas.
Muscadet.
Tomaattartaar en basilicum op crostini Bianco di Costuza.
Gaillac.
Rueda.
Vin de Pays de Côtes de Gascogne.
Tomatensoep – koude met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar Sardinië.
Tongsoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat Friuli.
Tonijn – gemarineerd in balsamico en sojasaus Friuli.
Tonijncarpaccio met olijfolie – knoflookdressing Champagne brut.
Muscat.
Pinot grigio.
Visterrine Aligoté.
Chablis.
Champagne.
Côtes de Provence.
Picpoul de Pinet.
Sancerre.
Vitello tonnato Friuli.
Zalm – Gerookte … met krab en kaviaar Champagne.
Meursault.
Zalm – Marinade van kabeljauw en … met limoen en verse koriander Champagne.
Macon.
Zalm – Gelei van … met thee, citroen en dragon Graves.
Touraine.
Zalmcarpaccio met dilledressing Cap Classique.
Prosecco.
Riesling Kabinett trocken.
Riesling Smaragd.
Rousanne-Marsanne.
Zalmmousse Bordeaux sec.
Crémant d’Alsace.
Crémant de Loire.
Pessac-Léognan.
Riesling.
Vonkelwyn brut.

Alexander Boer
2025-08-08 06:19:19
Count answers
: 1
De kunst van het combineren van wijn met voorgerechten – Aperitivo en Antipasti ligt in het ontdekken van smaakprofielen en het experimenteren met smaken.
Laten we ontdekken welke wijnen perfect samengaan met aperitieven en antipasti.
Als je begint met lichte en verfrissende aperitieven, zoals bruschetta met tomaat en basilicum of gefrituurde courgettebloemen, is Prosecco een uitstekende keuze.
Antipasti bieden vaak een scala aan smaken, van olijven en kazen tot gegrilde groenten en vleeswaren.
Een fruitige en verfrissende Pinot Grigio uit Noord-Italië kan deze variëteit aan smaken aanvullen.
Voor antipasti die wat romiger zijn, zoals mozzarella met tomaat of artisjokdip, overweeg dan een Chardonnay.
Als je geniet van zeevruchtenhapjes, zoals inktvisringen of garnalen met knoflook, kies dan voor een Vermentino.
Voor gerechten met een vleugje pit, zoals pittige garnalen of mosselen, kan een Fiano di Avellino uit Campania een uitstekende keuze zijn.
Deze suggesties zijn slechts het begin; voel je vrij om te verkennen en je eigen perfecte combinaties te vinden.