:

Is zelfgemaakte confituur gezond?

Pim Yalçin
Pim Yalçin
2025-09-06 18:07:51
Count answers : 34
0
Confituur past in een evenwichtige voeding, zo lang u er niet te veel van eet. Als u zelf confituur maakt, voegt u het best minder suiker toe. Met Pec Plus hebt u minder of zelfs helemaal geen suiker nodig. Door de kortere kooktijd blijven bovendien meer vitaminen bewaard. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit. Anderzijds eet u beter confituur bij de boterham dan ander zoet broodbeleg. Van alle zoete broodbeleg bevat confituur het minste calorieën en helemaal geen vet. Wanneer u confituur maakt zonder suiker bevat deze nog altijd een bepaald suikergehalte van de vruchten zelf.
Tijs Scholten
Tijs Scholten
2025-08-27 13:35:47
Count answers : 30
0
Confituur bestaat hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, bij suikerarme confituren is dat nog altijd ongeveer 30 tot 40%. Bovendien bevat confituur in tegenstelling tot (vers) fruit nauwelijks vitaminen, aangezien de meeste vitaminen tijdens de bereiding verloren gaan. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit, zelfs wanneer je ze zelf maakt. Helemaal uit je dieet schrappen, hoeft nu ook wieder niet. Zeker niet als je confituur vergelijkt met ander zoet broodbeleg. Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat.

Lees ook

Hoe maak je zelf confituur?

Zoek rijp fruit uit. Gebruik een grote, hoge pan, tegen het spetteren. Geleisuiker helpt om de jam d Lees meer

Hoe krijg je zelfgemaakte jam dikker?

Simpel wat langer koken, het klinkt misschien te eenvoudig, maar een van de meest directe manieren o Lees meer

Boaz van den Velden
Boaz van den Velden
2025-08-20 10:59:32
Count answers : 28
0
Er zijn enkele problemen, de bessen kunnen besmet zijn met vossenlintworm, daarom is het best om ze te verwerken, bijvoorbeeld in confituur (jam). 1. Mineralen 100g zwarte bessen bevatten ijzer (24 mg; 6%), calcium (55 mg; 6%), koper (0.09 mg; 9.5%), Kalium (322 mg; 7%), Magnesium (24 mg; 6%), mangaan (0.3 mg; 11%), fosfor (59 mg; 8.5%) en zink (0.27 mg; 2%). Deze mineralen zijn niet vluchtig en ook niet afbreekbaar. Zij zullen dus volledig in de confituur verschijnen. 2. Vitamines Eigenlijk is met name de hoeveelheid vitamine C noemenswaardig met (per 100 g vruchten) 181 mg; wat overeensteemt met driemaal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en folium zuur bevinden zich allen tussen de 2 en de 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Uit onderzoek van Kreutler et al. [1987] blijkt dat vitamine A, B1, B2 en B3 relatief stabiel zijn tegen verhitting. Vitamine B5 en foliumzuur zijn kwetsbaar boven 100°C. Vitamine C is zeer kwetsbaar. We verliezen dus een groot deel van het vitamine C aanwezig in de vrucht. Een boterham met een 30 gram zwarte-bessen-confituur (15 gram vruchten met 63 mg vitamine C per 100 mg vrucht) van oma zou dus nog zo’n 10 mg vitamine C overhouden. Dat is niet veel, maar ook niet niets.
Maarten van Nederlotharingen
Maarten van Nederlotharingen
2025-08-10 05:19:33
Count answers : 26
0
Zelfgemaakte jam is stukken korter houdbaar, maar ook daar hangt het af van het aandeel suiker. Hoe hoger het aandeel suiker, hoe langer houdbaar. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Verder heeft pectine een prebiotische werking, dit betekent dat het de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt en de darmgezondheid kan verbeteren. Onderzoek toont daarbij ook aan dat pectine gevaarlijke gifstoffen geproduceerd door E coli, een schadelijke bacterie, kan afremmen.

Lees ook

Kan je jam maken met gewone suiker?

In plaats van gewone suiker kun je ook geleisuiker gebruiken. Dit koop je gewoon in de supermarkt en Lees meer

Hoe lang blijft zelfgemaakte confituur goed?

De houdbaarheid van confituur hangt af van: Toevoegen van suiker Suiker heeft een bewarende functi Lees meer

Nina van de Wal
Nina van de Wal
2025-08-10 04:21:35
Count answers : 33
0
Jam is niet alleen lekker op brood, maar ook door de yoghurt, in een fruitsalade of op de pannenkoek. Jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Johannes Huisman
Johannes Huisman
2025-08-10 04:15:34
Count answers : 44
0
Confituur kan vers fruit niet vervangen, ook niet als hij zelfgemaakt is van bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of bessen. Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Het assortiment confituur met een verlaagd suikergehalte biedt vaak maar weinig voordelen ten opzichte van de originele producten. De caloriewinst is eerder beperkt en de kostprijs is vaak veel hoger.

Lees ook

Kan ik gewone suiker gebruiken in plaats van geleisuiker?

Jam wordt oorspronkelijk gewoon met suiker gemaakt en soms met een kneepje citroensap erin. Het gebr Lees meer

Kan ik kristalsuiker gebruiken in plaats van geleisuiker?

Gebruik in dat geval kristalsuiker in plaats van geleisuiker en voeg minder of geen citroensap toe. Lees meer

Florian Krabbe
Florian Krabbe
2025-08-10 02:40:03
Count answers : 28
0
Gezond zoet voor een gezond ontbijt Met vers fruit geef je ook die extra zoete toets aan je ontbijt. Beleg je volkoren boterham met zoete peer, schijfjes aardbei of banaan of zelfgemaakte appelmoes. Voeg dan nog een melkproduct toe en in een mum van tijd zet je zo een gezond ontbijt op tafel.