:

Is zelfgemaakte confituur gezond?

Maarten van Nederlotharingen
Maarten van Nederlotharingen
2025-08-10 05:19:33
Count answers : 1
0
Zelfgemaakte jam is stukken korter houdbaar, maar ook daar hangt het af van het aandeel suiker. Hoe hoger het aandeel suiker, hoe langer houdbaar. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Verder heeft pectine een prebiotische werking, dit betekent dat het de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt en de darmgezondheid kan verbeteren. Onderzoek toont daarbij ook aan dat pectine gevaarlijke gifstoffen geproduceerd door E coli, een schadelijke bacterie, kan afremmen.
Nina van de Wal
Nina van de Wal
2025-08-10 04:21:35
Count answers : 0
0
Jam is niet alleen lekker op brood, maar ook door de yoghurt, in een fruitsalade of op de pannenkoek. Jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Johannes Huisman
Johannes Huisman
2025-08-10 04:15:34
Count answers : 0
0
Confituur kan vers fruit niet vervangen, ook niet als hij zelfgemaakt is van bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of bessen. Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Het assortiment confituur met een verlaagd suikergehalte biedt vaak maar weinig voordelen ten opzichte van de originele producten. De caloriewinst is eerder beperkt en de kostprijs is vaak veel hoger.
Florian Krabbe
Florian Krabbe
2025-08-10 02:40:03
Count answers : 4
0
Gezond zoet voor een gezond ontbijt Met vers fruit geef je ook die extra zoete toets aan je ontbijt. Beleg je volkoren boterham met zoete peer, schijfjes aardbei of banaan of zelfgemaakte appelmoes. Voeg dan nog een melkproduct toe en in een mum van tijd zet je zo een gezond ontbijt op tafel.