:

Hoe maak je zelf confituur?

Melissa Gruijl
Melissa Gruijl
2025-08-28 17:20:43
Count answers : 26
0
De basisverhouding is 1 kg (gelei)suiker voor 1 kg 'zuiver' fruit. Doe suiker en fruit samen in een pot, laat een tijdje inkoken en roer geregeld. Als de confituur klaar is, gietje 'm in een gesteriliseerde bokaal en zet 'm omgekeerd op een natte handdoek. Vergeet de randjes niet af te vegen vooraleer je het deksel erop draait, die kunnen beschimmelen. Hard fruit? Kook het dan eerst even vooraleer je de suiker erbij doet.
Owen Janssens
Owen Janssens
2025-08-19 13:50:50
Count answers : 36
0
Hoe kan je nu het best confituur maken? De klassieke verhouding is 1 kg suiker voor 1 kg fruit. Met de Gelfix Geleisuiker van Dr. Oetker hoef je slechts 500 gr suiker voor 1 kg fruit te gebruiken. De kooktijd van confituur hangt af van meerdere factoren, o.a. de vruchtensoort die je gebruikt. Je kan een simpel testje doen om te zien of hij al klaar is. Druppel hete confituur op een bordje. Stolt hij na 1 minuut? Perfect. Is hij nog vloeibaar? Laat hem dan nog even verder koken. Vul je potten confituur tot aan de rand. Gebruik het best bokalen met een metalen schroefdeksel (Twist-off). Laat ze ondersteboven afkoelen. Bewaar de potten nadien op een droge en koele plaats.

Lees ook

Hoe krijg je zelfgemaakte jam dikker?

Simpel wat langer koken, het klinkt misschien te eenvoudig, maar een van de meest directe manieren o Lees meer

Is zelfgemaakte confituur gezond?

Zelfgemaakte jam is stukken korter houdbaar, maar ook daar hangt het af van het aandeel suiker. Hoe Lees meer

Emir Huisman
Emir Huisman
2025-08-10 03:00:31
Count answers : 30
0
Zoek rijp fruit uit. Gebruik een grote, hoge pan, tegen het spetteren. Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Maak de potten en eventuele deksels van tevoren goed schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Goed uitkoken kan ook: kook ze minstens 5 minuten. Of was ze op minimaal 60°C in de vaatwasser. Kook het fruit tot het zacht is. Laat zacht fruit (zoals bessen en aardbeien) een minuut borrelend koken. Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.