Hoe maak je zelf confituur?

Emir Huisman
2025-08-10 03:00:31
Count answers
: 2
Zoek rijp fruit uit. Gebruik een grote, hoge pan, tegen het spetteren. Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook.
Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn.
Maak de potten en eventuele deksels van tevoren goed schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
Goed uitkoken kan ook: kook ze minstens 5 minuten. Of was ze op minimaal 60°C in de vaatwasser.
Kook het fruit tot het zacht is. Laat zacht fruit (zoals bessen en aardbeien) een minuut borrelend koken.
Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker.
Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in.
Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.