Kan ik gewone suiker gebruiken in plaats van geleisuiker?

Joy Martens
2025-08-10 07:43:09
Count answers
: 3
Om zelf jam te maken heb je twee ingrediënten nodig: fruit en suiker.
Het ene fruit bevat meer pectine dan het ander, dus kan het helpen om zelf pectine in de vorm van geleisuiker toe te voegen.
In principe wordt jam gemaakt van gelijke hoeveelheden fruit en (gelei)suiker.
Liever een iets minder zoete jam? Gebruik dan gerust wat minder suiker.
Heb je geen geleisuiker in huis, dan hebben we een handig trucje, dat je kunt lezen in de tip.
Wil je jam maken zonder suiker? Ook dat kan.
Vervang in dat geval de suiker voor een andere zoetstof, zoals honing.
Je kunt dan ook afstappen van de verhouding 1:1 zoals eerder aangegeven, maar kiezen voor de helft minder zoetstof.
Ook kun je een deel van het fruit vervangen voor fruitsoorten met een relatief hoog suikergehalte, zoals druiven.

Jente Heijman
2025-08-10 07:35:40
Count answers
: 5
Jam wordt oorspronkelijk gewoon met suiker gemaakt en soms met een kneepje citroensap erin. Het gebruik van geleisuiker maakt het jam maken een stuk gemakkelijker en je hebt vaak een constanter resultaat. Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig.

Elisabeth Çiçek
2025-08-10 04:32:12
Count answers
: 0
Kan ik gewone suiker gebruiken in plaats van geleisuiker?
Geen antwoord in de tekst.
Antwoord is dus:
None