Kan je jam maken met gewone suiker?

Veerle Simonis
2025-08-10 07:30:20
Count answers
: 2
Nu hebben we hier geen geleisuiker en dus maak ik de aardbeienjam op de ouderwetse manier: alleen met suiker en wat citroen.
Dit is een basisrecept voor jam zonder geleisuiker, je kunt het in principe met elk ander soort fruit maken.
Let wel op het pectine gehalte, combineer eventueel fruit met een laag pectine gehalte met fruit wat een hoog pectine gehalte heeft.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
1 kilo aardbeien schoongemaakt gewicht
1 kilo suiker
sap van 2 citroenen
Maak de aardbeien schoon, verwijder de groene kroontjes en snij ze in stukken en doe ze in een kom.
Doe de suiker bij de aardbeien, roer even goed door en dek de kom af met folie, een theedoek of een bord.
Zet dit een tijdje apart.
Je kunt ze tot een nacht buiten de koelkast laten staan, afhankelijk van de temperatuur hier, laat ik ze vaak 1-2 uren op het aanrecht staan.
Breng de aardbeien met de suiker en al het vrijgekomen sap en het citroensap aan de kook in een ruime pan.
Gebruik het liefst een pan met een dikke bodem.
Laat de aardbeienjam onder af en toe roeren ongeveer een half uur zachtjes koken.
Doe te geleitest om te zien of de jam voldoende geleerd is.
Zo niet, laat het dan nog even wat langer doorkoken.
Doe de jam in gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ze op de kop afkoelen.

Ize Hussain
2025-08-10 03:59:45
Count answers
: 2
In plaats van gewone suiker kun je ook geleisuiker gebruiken. Dit koop je gewoon in de supermarkt en bevat van zichzelf al pectine (om te binden) en citroenzuur. Wil je liever geen nachtje wachten op je jam? Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom, dek deze af met huishoudfolie en zet een nachtje buiten de koelkast.