Chardonnay en kip, een combinatie die altijd geslaagd is.
Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt.
Is de kip pikanter, bijvoorbeeld als southern fried chicken (met paprika poeder en cayenne)?
Neem dan een chardonnay uit een warmer klimaat als Chili
Chardonnay en eiergerechten, de combinatie van gepocheerde eijken met ham en hollandaisesaus (Eggs Benedict) en Chablis is echt hemels.
En dat heeft te maken met de saus.
Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert.
Voor pure, witte visgerechten adviseren we chardonnay wijn uit een koel klimaat, zonder al te veel houtrijping.
Zo wordt het niet te overheersend.
Hebben we het over de klassieke zeetong ‘sole à la meunière’ met noisetteboter, dan past een goede Bourgogne perfect.
Serveert u oesters en andere zilte schelpdieren?
Denk dan eens aan een lichte Chablis.
Of champagne natuurlijk, maar dat is niet altijd chardonnay.
Heeft u een stevig visgerecht op de grill gemaakt, dan is een volle, houtgelagerde chardonnay juist wél perfect.
Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping.
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay.
Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Witte kazen doen het goed met deze witte wijn.
Denkt u bijvoorbeeld eens aan geitenkaas of witschimmelkazen.
Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay.