:

Welke wijnen passen goed bij hapjes en voorgerechten?

Quinty Badal
Quinty Badal
2025-09-03 09:06:58
Count answers : 29
0
Chardonnay en kip, een combinatie die altijd geslaagd is. Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt. Is de kip pikanter, bijvoorbeeld als southern fried chicken (met paprika poeder en cayenne)? Neem dan een chardonnay uit een warmer klimaat als Chili Chardonnay en eiergerechten, de combinatie van gepocheerde eijken met ham en hollandaisesaus (Eggs Benedict) en Chablis is echt hemels. En dat heeft te maken met de saus. Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert. Voor pure, witte visgerechten adviseren we chardonnay wijn uit een koel klimaat, zonder al te veel houtrijping. Zo wordt het niet te overheersend. Hebben we het over de klassieke zeetong ‘sole à la meunière’ met noisetteboter, dan past een goede Bourgogne perfect. Serveert u oesters en andere zilte schelpdieren? Denk dan eens aan een lichte Chablis. Of champagne natuurlijk, maar dat is niet altijd chardonnay. Heeft u een stevig visgerecht op de grill gemaakt, dan is een volle, houtgelagerde chardonnay juist wél perfect. Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping. Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus. Witte kazen doen het goed met deze witte wijn. Denkt u bijvoorbeeld eens aan geitenkaas of witschimmelkazen. Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay.
Veerle Simonis
Veerle Simonis
2025-09-01 12:30:33
Count answers : 38
0
Côtes du roussillon (rose) Côteaux d’Aix-en-Provence (rose) Elzas (sylvaner)

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer

Suus Kuijpers
Suus Kuijpers
2025-08-20 15:45:06
Count answers : 21
0
1. Sprankelende starters met Prosecco Als je begint met lichte en verfrissende aperitieven, zoals bruschetta met tomaat en basilicum of gefrituurde courgettebloemen, is Prosecco een uitstekende keuze. Deze Italiaanse sprankelende wijn uit Veneto heeft een lichte body en verkwikkende bubbels, waardoor hij goed past bij deze smaakvolle, maar niet al te zware hapjes. 2. Verleidelijke antipasti met Pinot Grigio Antipasti bieden vaak een scala aan smaken, van olijven en kazen tot gegrilde groenten en vleeswaren. Een fruitige en verfrissende Pinot Grigio uit Noord-Italië kan deze variëteit aan smaken aanvullen. De frisse zuren en milde aroma’s van appel en peer maken dit een veelzijdige keuze. 3. Romige delicatessen met Chardonnay Voor antipasti die wat romiger zijn, zoals mozzarella met tomaat of artisjokdip, overweeg dan een Chardonnay. Deze wijn heeft body en smaken van boter en vanille die goed samengaan met de textuur en smaken van deze voorgerechten. 4. Zeevruchten aperitieven met Vermentino Als je geniet van zeevruchtenhapjes, zoals inktvisringen of garnalen met knoflook, kies dan voor een Vermentino. Deze witte wijn uit Sardinië heeft een minerale toets en een hint van ziltigheid die perfect past bij schelp- en schaaldieren. 5. Pikante starters met Fiano di Avellino Voor gerechten met een vleugje pit, zoals pittige garnalen of mosselen, kan een Fiano di Avellino uit Campania een uitstekende keuze zijn. Deze witte wijn heeft een opvallende mineraliteit en een verfrissende zuurgraad, waardoor het een harmonieuze aanvulling is op de pittige smaken van de gerechten. De aroma’s van witte perzik, amandel en bloemen voegen een extra laag van complexiteit toe aan je smaakervaring. De kunst van het combineren van wijn met voorgerechten – Aperitivo en Antipasti ligt in het ontdekken van smaakprofielen en het experimenteren met smaken. Deze suggesties zijn slechts het begin; voel je vrij om te verkennen en je eigen perfecte combinaties te vinden. Laat je smaakpapillen leiden door de veelzijdige wereld van Italiaanse aperitieven en antipasti.
Mirthe Phillipsen
Mirthe Phillipsen
2025-08-12 14:36:41
Count answers : 32
0
Een mousserende wijn zoals champagne of cava is een populaire keuze voor bij de voorgerechten of als aperitief. Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo.

Lees ook

Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?

Kies een thema, dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd. Een land of reg Lees meer

Welk hapje past bij pinot grigio?

Een uitstekende combinatie met een goede Pinot Grigio is bijvoorbeeld gegrilde vis maar ook met blad Lees meer

Niels Mulder
Niels Mulder
2025-08-12 11:36:14
Count answers : 28
0
Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Wil je liever het aperitief door blijven schenken? De Vin Mousseux Brut past ook goed bij deze voorgerechten! Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti. De Vin Mousseux Brut past ook goed bij voorgerechten.