Wat kan ik in plaats van melk gebruiken voor het au gratineren van aardappelen?

Merle Merckx
2025-08-07 10:42:41
Count answers
: 1
Ik heb een melkvrije variant gemaakt op de klassieke gratin dauphinois.
Ik gebruik de helft ‘gewone soja room’ en de helft ‘soja light room’ (gemengd), zo is het iets lichter en iets minder vet.
Maar je kan het ook maken met ‘gewone soja room’ naar smaak.
Voor diegene die ook geen soja verdragen kunnen eventueel ‘haver-, cashewroom,…’ of iets dergelijks gebruiken.
Als je geen melkallergie hebt, kan je ook ‘gewone’ dierlijke producten gebruiken i.p.v. de plantaardige alternatieven.

Fem Kloppert
2025-08-07 09:57:25
Count answers
: 6
300 ml volle melk
300 ml slagroom volvet, geen light

Jenna de Backer
2025-08-07 09:45:12
Count answers
: 4
Gebruik geen ‘light’ room voor dit recept en probeer ook niet te minderen met de hoeveelheid slagroom die in dit recept gaat. De kans bestaat dat de saus dan schift. Het is belangrijk dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben als je ze met elkaar mengt. Spoel de aardappelplakjes niet af. Op die manier spoel je het zetmeel weg dat juist nodig is voor de binding met de saus.