:

Hoe kan ik basilicum gebruiken?

Keano Woudenberg
Keano Woudenberg
2025-09-03 18:46:00
Count answers : 37
0
Bij koken met basilicum denk je waarschijnlijk snel aan hartige recepten in de Italiaanse keuken. Basilicum is namelijk een tomatenkruid die het lekkerst is om te combineren met een Italiaanse pasta of een frisse salade met buffelmozzarella en tomaat. Basilicum kan je daarnaast uitstekend gebruiken als basis van je zelfgemaakte pesto of als garnering over je lasagne. Maar ook in combinatie met aardbeien is basilicum erg lekker. Probeer eens gemarineerde aardbeien met limoen als nagerecht of een schuimomelet met rood fruit als ontbijt. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe.
Kai van Lucel
Kai van Lucel
2025-08-26 19:05:11
Count answers : 28
0
Basilicum ken je waarschijnlijk van hartige gerechten, maar dit veelzijdige kruid doet het ook verrassend goed in zoete baksels. De meringue is gevuld met curd, mascarpone en verse aardbeien. Decoreer de polonaise met een paar blaadjes basilicum voor een feestelijk resultaat. Deze focaccia is belegd met olijven, knoflook en verse basilicum. Eén van de bekendste bijgerechten met basilicum is misschien wel salade caprese. Deze Italiaanse salade bestaat uit tomaten, mozzarella en basilicum. Probeer dan deze Italiaanse kaas tartelettes, gevuld met mozzarellamouse, tomaten en basilicum. Zelf pesto maken is heel erg makkelijk. Deze pesto is niet gemaakt van pijnboompitten, maar van walnoten. De textuur van walnoten is knapperiger dan die van pijnboompitten, wat ervoor zorgt dat de pesto iets grover wordt.

Lees ook

Hoe kan je kruiden in gerechten in de keuken verwerken?

Kruiden en specerijen kunnen je koken naar een hoger niveau tillen en een extra smaaklaag toevoegen Lees meer

Hoe gebruik je verse kruiden op de juiste manier?

Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een Lees meer

Owen de Jong
Owen de Jong
2025-08-19 12:17:03
Count answers : 33
0
Basilicum is rauw eetbaar, persoonlijk vind ik dit het lekkerst. Maar door een warm gerecht smaakt basilicum ook heel goed. Let op dat je deze dan pas op het einde van de bereiding aan het gerecht toevoegt. Want als je basilicum te lang meekookt of bakt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Ivy van de Berg
Ivy van de Berg
2025-08-17 04:40:49
Count answers : 25
0
Basilicum heeft een zoete, sterk pikante smaak en kan worden gebruikt in salades en hartige gerechten. Het gaat bijzonder goed samen met tomaten en is het hoofdingrediënt van pesto. Basilicum kan het best rauw worden gebruikt of aan het eind van de maaltijd worden toegevoegd. Bij het koken of toevoegen aan gerechten zoals pasta, salades, pizza's, sauzen en soepen concentreert de smaak van basilicum zich en mengt zich met andere ingrediënten om het gerecht een onmiskenbare smaak te geven. Basilicum kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt, hoewel verse basilicum over het algemeen een meer uitgesproken smaak en aroma heeft. Basilicum wordt vaak geassocieerd met de Italiaanse keuken, waar het een essentieel ingrediënt is in gerechten zoals salade Caprese, pestosaus en bruschetta. Het wordt ook veel gebruikt in andere culinaire tradities, zoals Thais en Vietnamees, waar het een verfrissend en aromatisch element toevoegt aan gerechten.

Lees ook

Hoe voeg je kruiden toe aan eten?

Begin met wat je kent. Strooi een beetje over een salade, roer het door een pasta of voeg het toe aa Lees meer

Hoe gebruik ik kruiden?

Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een Lees meer

Dina van der Linden
Dina van der Linden
2025-08-04 19:00:12
Count answers : 30
0
Met basilicum kan je onder andere een heerlijke Mousse van mascarpone en ricotta maken. Bij deze recepten gebruik je 5 g basilicum. Scheur de basilicumblaadjes in reepjes, bewaar een paar blaadjes voor de garnering. Meng het sap en de basilicumreepjes met het fruit. Garneer met basilicumblaadjes.
Lorenzo de Jong
Lorenzo de Jong
2025-08-04 18:39:59
Count answers : 27
0
Basilicum kan op verschillende manieren gebruikt worden. Dé manier om verse basilicum te bewaren is door deze in te vriezen. Men neme: een flinke bos basilicumblaadjes en wat olijfolie. Was de blaadjes en maak ze droog, bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Doe de blaadjes in een keukenmachine met een klein beetje olijfolie en hak de blaadjes fijn. Indien je geen keukenmachine hebt, kun je de kruiden uiteraard ook gewoon fijnsnijden. Verder kan basilicum ook gebruikt worden om homemade pesto te maken. Ook kan basilicumolie gemaakt worden door fijngehakte basilicum toe te voegen aan olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie, en dit een week te laten staan in de koelkast. Bovendien kan basilicum verwerkt worden in kruidenboter, of specifiek basilicumboter. Tot slot kunnen de bloemetjes van de basilicumplant ook gegeten worden en als garnering gebruikt worden.

Lees ook

Waar kan ik kruiden plaatsen?

Kruiden kunnen uitstekend groeien in de keuken zolang ze maar genoeg licht krijgen. De beste plek vo Lees meer

Waarom kruiden eerst bakken?

Je kan een extra volle smaak en aroma uit specerijen halen door deze eerst even in de pan met wat ol Lees meer

Joshua Huurdeman
Joshua Huurdeman
2025-08-04 18:39:28
Count answers : 30
0
Je kunt basilicum gebruiken in frisse salades, ovenschotels, borrelhapjes of zelfgemaakte pesto. Basilicum doet het altijd goed. Of ik nu een frisse salade maak, een ovenschotel, een borrelhapje of een zelfgemaakte pesto: basilicum doet het altijd goed. Basilicum komt bij mij ook vaak voorbij als ik borrelhapjes maak. Vooral in combinatie met tomaat en mozzarella. Denk aan kleine spiesjes met cherrytomaat, mozzarella en een blaadje basilicum. In warme gerechten doet basilicum het ook heel goed. Ik gebruik het vaak in ovenschotels met tomaat en kaas, maar ook op plaatpizza’s of borrelbroden doet deze combinatie het goed. De zachte mozzarella en de zoete tomaat combineren perfect met de frisse smaak van basilicum. Je kunt basilicum echt overal bij gebruiken. Natuurlijk in hartige gerechten zoals pasta’s, pizza’s of salades. Maar wist je dat basilicum ook verrassend goed werkt in zoete recepten? Denk aan een frisse combinatie met citroen, aardbei of watermeloen. Op warme dagen ben ik dol op salades, en dan is basilicum bijna altijd van de partij. Het maakt een simpele salade van tomaat, komkommer en feta ineens net wat specialer. En wat dacht je van een dressing met basilicum? Mix wat basilicumblaadjes met olijfolie, citroensap en een theelepeltje mosterd en je hebt een heerlijke, frisse basilicum dressing die je over álles wilt gieten. Een andere favoriet hier in huis is munt-feta pesto. Supermakkelijk en lekker bij stokbrood, rauwkost of op een sandwich. Stuur me een berichtje via Instagram. Ik vind het altijd leuk om te zien wat jullie maken en hoe jullie mijn recepten gebruiken of aanpassen.
Jesse van Kuijc van Malsen
Jesse van Kuijc van Malsen
2025-08-04 15:11:02
Count answers : 44
0
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat.

Lees ook

Waar past basilicum bij?

Basilicum past uitstekend bij tomatengerechten en pastasauzen, is het basisingrediënt voor een zelfg Lees meer

Waar is basilicum lekker bij?

Basilicum smaakt heerlijk bij pastagerechten, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzare Lees meer