Hoe kan ik basilicum gebruiken?

Dina van der Linden
2025-08-04 19:00:12
Count answers
: 0
Met basilicum kan je onder andere een heerlijke Mousse van mascarpone en ricotta maken.
Bij deze recepten gebruik je 5 g basilicum.
Scheur de basilicumblaadjes in reepjes, bewaar een paar blaadjes voor de garnering.
Meng het sap en de basilicumreepjes met het fruit.
Garneer met basilicumblaadjes.

Lorenzo de Jong
2025-08-04 18:39:59
Count answers
: 2
Basilicum kan op verschillende manieren gebruikt worden. Dé manier om verse basilicum te bewaren is door deze in te vriezen. Men neme: een flinke bos basilicumblaadjes en wat olijfolie. Was de blaadjes en maak ze droog, bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Doe de blaadjes in een keukenmachine met een klein beetje olijfolie en hak de blaadjes fijn. Indien je geen keukenmachine hebt, kun je de kruiden uiteraard ook gewoon fijnsnijden.
Verder kan basilicum ook gebruikt worden om homemade pesto te maken.
Ook kan basilicumolie gemaakt worden door fijngehakte basilicum toe te voegen aan olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie, en dit een week te laten staan in de koelkast.
Bovendien kan basilicum verwerkt worden in kruidenboter, of specifiek basilicumboter.
Tot slot kunnen de bloemetjes van de basilicumplant ook gegeten worden en als garnering gebruikt worden.

Joshua Huurdeman
2025-08-04 18:39:28
Count answers
: 2
Je kunt basilicum gebruiken in frisse salades, ovenschotels, borrelhapjes of zelfgemaakte pesto.
Basilicum doet het altijd goed.
Of ik nu een frisse salade maak, een ovenschotel, een borrelhapje of een zelfgemaakte pesto: basilicum doet het altijd goed.
Basilicum komt bij mij ook vaak voorbij als ik borrelhapjes maak.
Vooral in combinatie met tomaat en mozzarella.
Denk aan kleine spiesjes met cherrytomaat, mozzarella en een blaadje basilicum.
In warme gerechten doet basilicum het ook heel goed.
Ik gebruik het vaak in ovenschotels met tomaat en kaas, maar ook op plaatpizza’s of borrelbroden doet deze combinatie het goed.
De zachte mozzarella en de zoete tomaat combineren perfect met de frisse smaak van basilicum.
Je kunt basilicum echt overal bij gebruiken.
Natuurlijk in hartige gerechten zoals pasta’s, pizza’s of salades.
Maar wist je dat basilicum ook verrassend goed werkt in zoete recepten?
Denk aan een frisse combinatie met citroen, aardbei of watermeloen.
Op warme dagen ben ik dol op salades, en dan is basilicum bijna altijd van de partij.
Het maakt een simpele salade van tomaat, komkommer en feta ineens net wat specialer.
En wat dacht je van een dressing met basilicum?
Mix wat basilicumblaadjes met olijfolie, citroensap en een theelepeltje mosterd en je hebt een heerlijke, frisse basilicum dressing die je over álles wilt gieten.
Een andere favoriet hier in huis is munt-feta pesto.
Supermakkelijk en lekker bij stokbrood, rauwkost of op een sandwich.
Stuur me een berichtje via Instagram.
Ik vind het altijd leuk om te zien wat jullie maken en hoe jullie mijn recepten gebruiken of aanpassen.

Jesse van Kuijc van Malsen
2025-08-04 15:11:02
Count answers
: 2
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat.