Kun je dessert eten met wijn?

Lara Tins
2025-08-03 12:05:36
Count answers
: 2
Ja, je kunt dessert eten met wijn.
Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert, deze wijnen zijn zoeter dan normale wijnen.
Natuurlijk past de ene dessertwijn beter bij het ene dessert dan bij het andere.
Bij het combineren moet je erop letten dat de smaken op elkaar aansluiten.
Heb je een heel zoet dessert?
Dan kun je hier het beste ook een redelijk zoete wijn bij drinken, anders smaakt de wijn erg zuur.
Als jij niet zo houdt van zoete dessertwijnen, kun je ook normale wijnen drinken bij het nagerecht.
Deze wijnen kun je ook goed combineren met desserts.

Phileine Ponci
2025-08-03 11:58:00
Count answers
: 2
Dessertwijn is een goede toevoeging aan een dessert, vooral wanneer je op zoek bent naar iets bijzonders na het hoofdgerecht. Er is voor elk dessert wel een geschikte dessertwijn te vinden. Een van de grootste voordelen van dessertwijn is de veelzijdigheid. Dessertwijnen zijn niet alleen een goede keuze bij zoete gerechten, maar ook verrassend lekker bij hartige desserts. Zo vormt een dessertwijn een mooi balans bij een chocoladetaart, terwijl hij ook perfect past bij een kaasplank met blauwe kaas of een romige brie. Dessertwijn is een aanvulling op elk dessert. Door de veelzijdigheid van dessertwijnen kun je gemakkelijk een passende wijn vinden en is er genoeg keuze.

Jack Peters
2025-08-03 10:39:48
Count answers
: 2
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete stille dessertwijn is lekker bij rijkere recepten. Bijvoorbeeld een Meringue, een recept met veel room of rijp geel fruit. Of als je voor kaas kiest bij roodschimmelkazen. Een zoete rode dessertwijn is een aanrader bij bijvoorbeeld chocolademousse of een romig recept met donker bessenfruit of kersen of bij Roquefort. Ruby Port schenk je bij desserts met rood en donker fruit of blauwschimmelkaas. Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.

Marit Timmermans
2025-08-03 09:36:44
Count answers
: 5
Het dessert is misschien wel de moeilijkste gang om een wijn bij te vinden, of juist de makkelijkste, want zoveel past daar niet bij. Elk type dessert vraagt ook weer om een andere wijn. Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Wijn bij een chocoladedessert Of het nu gaat om een krachtige chocolademousse, gewoon een stuk chocolade of een machtige chocoladetaart, het is zeker niet makkelijk om er een passende wijn bij te vinden.
Wijn bij een romig dessert Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Wijn bij een fruitdessert Fruit als dessert is heerlijk fris en daar mag dan ook wel een wijn tegenover staan met wat frisse flair en een zoetje. Een Moscato d’Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts. De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen.

Noortje Prins
2025-08-03 09:07:34
Count answers
: 1
Een algemene opmerking over wijnen bij desserts: ook al duidt de term “dessertwijn” in de volksmond alle zoete wijnen aan, lang niet alle zoete wijnen doen het goed bij zoete desserts. De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen.
De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen.
Mooi alternatief, neem het letterlijk: “dessert – wijn”, zonder iets erbij.
Vrijwel altijd de beste optie.

Dean Horrocks
2025-08-03 09:03:06
Count answers
: 0
Dessertwijnen zijn vaak erg zoet en tillen het nagerecht naar een hoger niveau. Kies bij een zoet dessert een wijn die minstens zo zoet is als het gerecht. Onze aanbeveling voor een dessert met veel fruit: mousserende wijn. Onze aanbeveling voor een dessert met veel room: wijnen van de Muscat. Onze aanbeveling voor een dessert met chocolade: Ruby Port. Bij romige desserts passen zwoele zoete witte wijnen van de Muscat. Een mooie bubbel is altijd een goede keuze bij vers fruit. Pure chocolade gaat goed met een Port.
Lees ook
- Welke desserts combineren goed met wijn?
- Welke wijn past bij dessert?
- Wat drink je bij dessert?
- Wat is de regel voor het combineren van dessertwijn?
- Kan ik wijn drinken bij het dessert?
- Welke dessertwijn past goed bij sinaasappel?
- Welke alcohol kan ik het beste bij het dessert drinken?
- Welke wijn drink je bij tiramisu?