:

Welke wijn past bij dessert?

Sam Karaca
Sam Karaca
2025-08-03 11:13:57
Count answers : 2
0
Het dessert is voor mij vaak het beste gedeelte van het diner. Waar men vroeger vaak aan een port of sherry dacht, hebben de dessertwijnen de laatste jaren hun intreden gedaan. Dessertwijnen zijn vaak erg zoet en tillen het nagerecht naar een hoger niveau. Wijn bij zoete desserts Kies bij een zoet dessert een wijn die minstens zo zoet is als het gerecht. Heeft u een dessert met citroen, ga dan voor een Prosecco. Onze aanbeveling voor een dessert met veel fruit: mousserende wijn Onze aanbeveling voor een dessert met veel room: wijnen van de Muscat Onze aanbeveling voor een dessert met chocolade: Ruby Port
Sylvie van den Berg
Sylvie van den Berg
2025-08-03 10:08:20
Count answers : 2
0
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten. Bijvoorbeeld een Meringue, een recept met veel room of rijp geel fruit. Of als je voor kaas kiest bij roodschimmelkazen. Een zoete rode dessertwijn is een aanrader bij bijvoorbeeld chocolademousse of een romig recept met donker bessenfruit of kersen of bij Roquefort. Ruby Port schenk je bij desserts met rood en donker fruit of blauwschimmelkaas. Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.
Daphne Moussaoui
Daphne Moussaoui
2025-08-03 09:09:21
Count answers : 3
0
Een dessertwijn wordt meestal gedronken bij het dessert, maar dat hoeft natuurlijk niet. Muscat-de-Beaumes-de-Venise en Moscato d'Asti gaan beide perfect bij vers fruit. Chocolade heet een krachtige, volle smaak, Banyuls vormt een fantastisch huwelijk met chocolade. Sauternes met blauwschimmelkazen als roquefort en gorgonzola zijn klassiekers.
Jayson Kathagen
Jayson Kathagen
2025-08-03 08:09:34
Count answers : 3
0
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake. Fruit als dessert is heerlijk fris en daar mag dan ook wel een wijn tegenover staan met wat frisse flair en een zoetje. Een Moscato d’Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts. De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen.