:

Wat kan je vertellen over kaas?

Tijs van Leeuwen
Tijs van Leeuwen
2025-07-28 03:57:40
Count answers : 0
0
Kaas is een enorm veelzijdig product. Over de hele wereld zijn er honderden of misschien wel duizenden soorten. In de winkel wordt helaas maar een heel beperkt assortiment aangeboden. En vaak zijn dit ook nog de saaiere kaasjes. Kaas moet je eten als deze volrijp is. Dan komt de smaak het best tot z’n recht. Dan zijn de aroma’s optimaal uitgebalanceerd en is de kaas een streling voor neus en tong. Hiervoor moet kaas rijpen onder de juiste omstandigheden. De juiste luchtvochtigheid, juiste temperatuur, etc. En wanneer de kaas dan rijp is en je snijdt hem aan, moet je hem snel opeten anders is de smaak weer vervlogen. Kortom winkels doen hun best maar vermijden risico’s zodat ze toch nog een beetje winst kunnen maken. Maar écht volrijpe en smaakvolle speciale kaasjes verkopen is bijna onmogelijk.
Hanna Schiffer
Hanna Schiffer
2025-07-28 03:27:15
Count answers : 1
0
Nederland meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceert en daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld is. Nederland ruim 16 miljoen inwoners en 1,5 miljoen melkkoeien telt. Op dit moment nog op ongeveer 300 boerderijen boerenkaas wordt gemaakt. Voor 1 kilo kaas is 10 liter koeienmelk, 9½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is. De melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken. Kaas op houten planken wordt bewaard omdat hout het vocht opneemt van de zwetende kaas. Hoe langer de rijping, hoe meer aders en hoe intenser de smaak van blauwaderkaas is. Kaas met gaten ontstaat door gasvorming in de kaas onder invloed van specifieke melkzuurbacteriën. Die zorgen ook voor de lekkere smaak en het typische aroma van kaas. Het vetgehalte van kaas meestal wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken. Bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100g droge stof en niet per 100g kaas. Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light. Nederlanders echt van kaas houden. Gemiddeld wordt er zo’n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten. Kaas eten de tanden tegen cariës (tandbederf) beschermt. Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium zouden hierin een rol spelen. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen. Dit mag echter geen reden zijn om extra kaas te gebruiken. Pas het in je voedingspatroon in om te vermijden dat je totale vetinname te hoog wordt en weet dat kaas eten het dagelijkse poetsen van de tanden zeker niet kan vervangen.
Kayleigh Spier
Kayleigh Spier
2025-07-28 02:55:18
Count answers : 3
0
Nederlanders zijn gek op kaas. We eten z’n 20 kilo per persoon per jaar! De bekendste Nederlandse kaas is de Goudse kaas. Maar er zijn ook veel andere Nederlandse kaassoorten, zoals de Edammer kaas, smeerkaas, hüttenkäse, geitenkaas of schapenkaas. We eten ook kazen uit het buitenland zoals Emmentaler, brie en feta. Niet alleen wij zijn gek op kaas, ook in het buitenland eten mensen graag onze kaas. We verkopen daarom veel kaas aan landen over de hele wereld.
Vajèn Tran
Vajèn Tran
2025-07-28 02:02:30
Count answers : 1
0
Weetjes Voor één kilo kaas is 10 liter koemelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig. Nederlanders eten gemiddeld ±17 kg kaas per persoon per jaar. Nederland produceert >750 miljoen kg kaas per jaar en is de 4de grootste kaasproducent ter wereld. De meeste kaas wordt in Nederland nog steeds op brood gegeten. Kaas kan het best geserveerd worden als het 30 minuten van te voren uit de koelkast wordt gehaald. Kaas bewaar je het beste in de koelkast in kaaspapier. Gaten in de kaas ontstaan door melkzuurbacteriën die voor gasvorming in de kaas zorgen. Kazen zijn rond omdat dit ideaal is voor het rijpingsproces. Zo verliest de kaas op alle plekken tegelijk evenveel vocht en krijg je geen zoutophoping in de hoeken. Gezondheid Gezond: kaas bevat essentiële eiwitten, aminozuren, vitamines (B12, D) en is een bron van calcium die belangrijk zijn voor het lichaam. Vetten: kaas bevat verzadigde en onverzadigde vetten. Het is verstandig om voldoende gevarieerd te eten. Advies voor volwassene: niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag eten. Zout: in kaas zit zout. De gehaltes wisselen per kaas. Minder vet betekent vaak zouter. Zwanger: gepasteuriseerde Hollandse en Buitenlandse kaas kan gerust worden gegeten. Diabetici: mogen niet teveel koolhydraten (voedingssuikers) eten en moeten de vet-inname beperken. Kies voor magere kazen 20+ en 30+ ipv van 48+ en 50+ kazen. Tip voor een eiwitbeperkt dieet: verstandig om geen kaas te eten. Indien u dit toch graag wil advies: neem 48+, deze bevat minder eiwit dan 30+ kaas. Dé tip voor een zoutbeperkt dieet: magere kaas heeft minder vet, maar een hoger zoutgehalte. Kies voor natrium arme kaas of voor speciale minder zout kazen als Milde Weydeland. Natriumarm dieet: alleen dieetkaas en natria kazen hebben een laag gehalte natrium in de kaas. Vetgehalte Hoe lager het + getal hoe minder vet de kaas. 100 gram kaas = 40 gram water + 60 gram droge stof. Het + getal is het vetpercentage in de droge stof. Voorbeeld: Goudse 48+ bevat 48% vet in droge stof x 58% totale droge stof = 28% vet. Aanduiding % vet in droge stof % water % droge stof % vet Voorbeeld 60+ Roomkaas 60% 40% 60% 36% Roomkaas 48+ Volvet 48% 42% 58% 28% Weydeland 48+ 45+ Minder vet 45% 43% 57% 26% Maasdammer 40+ Minder vet 40% 44% 56% 23% Edammer 35+ Vetarm 35% 46% 54% 19% Weydeland 35+ 30+ Vetarm 30% 47% 53% 16% Boeren Leidse 20+ Mager 20% 47% 53% 11% Weydeland 20+
Emir Huisman
Emir Huisman
2025-07-28 01:33:39
Count answers : 2
0
Wij plaatsen af en toe een blog hoe je kaas kunt gebruiken bij andere producten, hoe kaas gemaakt wordt en wat het doet met je gezondheid. Voor specifieke vragen, neem gerust contact met ons op!