:

Hoe wordt kaasproductie genoemd?

Saar van den Hoek
Saar van den Hoek
2025-07-28 03:15:36
Count answers : 3
0
De basis komt overal op hetzelfde neer. Hoe wordt kaas gemaakt? Het verhaal van kaas begint bij de melkveehouder en de koe, want het belangrijkste basisproduct voor kaas is melk. Melk van bij ons ondergaat strenge kwaliteitscontroles voor de kaasproducent ermee aan de slag gaat. Stap 1: de wrongelbereiding Om kaas te maken worden stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk, melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren. Hierdoor wordt de melk dikker. De samengeklonterde melk wordt de wrongel genoemd. Deze drijft in een lichtgele vloeistof, de wei. Naast stremsel wordt ook zuursel toegevoegd om een lekkere smaak aan de kaas te geven en de houdbaarheid van de kaas te verlengen. Stap 2: draineren Het mengsel van de wrongel en de wei wordt weggepompt naar een draineerbak. Daar vloeit de wei weg via de geperforeerde bodem, tot er alleen wrongel overblijft. De wrongel wordt in blokken gesneden. Stap 3: persen Het echte werk begint na het draineren. De wrongel wordt in vormen gegoten. Een perssysteem zal het overtollige vocht verdrijven. Hierdoor krijgt de wrongel een meer homogene structuur. Stap 4: pekelen Daarna wordt de wrongel ondergedompeld in een pekelbad. Het zout van de pekel dringt in de kaas, waardoor hij stevig en langer houdbaar wordt. De pekel bevordert de korstvorming en geeft smaak aan de kaas. Stap 5: rijpen De laatste fase in de kaasbereiding is de rijping of affinage. De rijping bepaalt in grote mate de smaak en het specifieke aroma van de kaas en gebeurt in speciale rijpingskamers. Het rijpen wordt minutieus opgevolgd door de kaasmaker: hij houdt de vochtigheidsgraad, luchtcirculatie en temperatuur nauwlettend in de gaten. Afhankelijk van de kaassoort duurt het rijpingsproces van een maand tot meer dan een jaar. Stap 6: inpakken Hoe ouder de kaas, hoe meer smaak hij zal hebben. Eenmaal de juiste leeftijd bereikt, wordt hij ingepakt en naar de verkooppunten getransporteerd.
Thijs Peterse
Thijs Peterse
2025-07-28 02:19:37
Count answers : 4
0
De productie van kaas wordt ook wel kaasproductie genoemd. Er is echter niet veel informatie in de tekst te vinden over kaasproductie.