Waar moet je op letten bij het samenstellen van de maaltijden?

Jayson Sardjoe
2025-07-27 22:38:55
Count answers
: 0
Bij het samenstellen van de maaltijden moet je rekening houden met de gelegenheid van het etentje. Als je kookt voor een gezin met kinderen zijn er andere wensen dan wanneer je kookt voor je vriendinnen. Houdt ook rekening met buitenlandse- en vegetarische gasten en daarbij ook met allergieën van gasten. Niet handig als je een kip vult met noten als een van de gasten een notenallergie heeft. Houdt bij het samenstellen van het menu ook rekening met de jaargetijde. Op een warme zomerdag hebben je gasten meer behoefte aan verkoeling dan bij het kerstdiner. Zorg voor afwisseling in het menu. Probeer ervoor te zorgen dat een zelfde ingrediënt niet meerdere keren gebruikt wordt. Denk er ook om dat je niet bij iedere gang sla serveert. Zorg er ook voor dat je verschillende bereidingstechnieken en kleuren gebruikt in je menu. Dit maakt het geheel spannender. Als alle gerechten in je etentje bruin of bijvoorbeeld groen zijn ziet het er snel saai uit. Denk ook na over de presentatie van je gerechten en wissel daarmee af. Stem de grootte van je porties af op het aantal gangen dat je serveert. Als je drie gangen serveert zijn de porties groter dan wanneer je een 7-gangendiner op tafel zet. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor het toetje. Bedenk bij het samenstellen van je menu wanneer je het gerecht gaat klaarmaken. Het is niet handig als je alles last-minute moet doen als de gasten al aan tafel zitten. Sommige gerechten kunnen gemakkelijk 1 of 2 dagen van tevoren klaargemaakt worden.
Lees ook
- Hoe presenteer je een gerecht?
- Hoe bedenken chefs nieuwe gerechten?
- Wat is de traditionele volgorde van gerechten in een menu?
- Hoe creëer je je eigen gerecht?
- Hoe presenteer je het beste?
- Wat is de juiste manier om gekoelde en warme gerechten te presenteren?
- Welke kooktechnieken?
- Waar bestaat een 6-gangen menu uit?