Waarom heet het piccalilly?

Bas Yüksel
2025-07-22 10:44:35
Count answers
: 3
Het artikel geeft geen expliciete verklaring over waarom het piccalilly heet. In de tekst staat enkel dat piccalilly in België 'pickles' wordt genoemd, maar dit zegt niets over de naam 'piccalilly'. Ook wordt niet uitgelegd waarom het gerecht zo heet.

Joshua Huurdeman
2025-07-22 10:35:04
Count answers
: 2
De naam "piccalilli" is afgeleid van het Hindi woord "pikali", wat "kleine augurk" betekent.
Hoewel piccalilly vandaag de dag vooral geassocieerd wordt met de Britse keuken, heeft het zijn oorsprong in India.
Britse kolonisten brachten het recept naar Europa, waar het verder werd ontwikkeld.

Hamza van de Wal
2025-07-22 09:07:47
Count answers
: 0
Het woord piccalilly komt van het Italiaanse piccante, dat ‘pikant’ of ‘pittig’ betekent.
Piccalilly heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw.
Het ontstond oorspronkelijk in India als een manier om groenten te conserveren.
De Britten ontdekten piccalilly tijdens hun kolonisatie van India, en brachten het gerecht mee terug naar Engeland.
Het werd in de 18e eeuw erg populair in Groot-Brittannië.
Piccalilly is een bron van foliumzuur en ijzer, maar ook van voedingsvezels.
Ondanks de flinke hoeveelheid groente en voedingsstoffen valt piccalilly helaas toch onder de minder gezonde voedingsmiddelen, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid zout bevat.
Piccalilly is bijzonder veelzijdig, en kan in allerlei verschillende gerechten gebruikt worden.
Zo wordt piccalilly vaak gebruikt als broodbeleg of condiment, toegevoegd aan salades, of gebruikt als topping voor gebakken aardappelen.
Vanwege zijn pittige smaak wordt piccalilly ook regelmatig gebruikt als smaakmaker voor vlees en vis.
Het is een geliefd ingrediënt in veel Britse gerechten.

Rayan Bosch
2025-07-22 08:36:45
Count answers
: 1
Wil je meer weten over de oorsprong van piccalilly, waarom het piccalilly heet en of de oorsprong nu Nederlands, Brits of Indiaas is? Lees dan deze foodlog over de oorsprong van piccalilly.

Tijmen Kanhai
2025-07-22 06:03:27
Count answers
: 1
Wil je meer weten over de oorsprong van piccalilly, waarom het piccalilly heet en of de oorsprong nu Nederlands, Brits of Indiaas is?
Lees dan deze foodlog over de oorsprong van piccalilly.
Wil je meer weten over de oorsprong van piccalilly, waarom het piccalilly heet en of de oorsprong nu Nederlands, Brits of Indiaas is?
Lees dan deze foodlog over de oorsprong van piccalilly.
Van oorsprong is het een Engels product.
De Britten hebben hierbij afgekeken van de Indiase keuken.
Ze hebben de piccalilly alleen dusdanig aangepast, dat deze beter toepasbaar werd voor gebruik in de Engelse keuken.

Rick Vos
2025-07-22 05:54:40
Count answers
: 1
Het Aathia slaat op atjar of achar, een van oorsprong Perzisch woord dat is overgenomen door Indiase en Sri Lankaanse keuken.
Dat plastic zakje met zure kool dat je soms als bijgerecht krijgt.
Het Lily lijkt te verwijzen naar het Indiase woord Lehya.
Dat wordt gebruikt voor voedsel dat bedoeld is om op te likken.
In een cultuur waarin met de hand gegeten wordt, natuurlijk niet heel vreemd.

Senna Yavuz
2025-07-22 05:51:46
Count answers
: 2
Het artikel noemt geen reden waarom piccalilly zo heet.

Elisabeth Maas
2025-07-22 05:43:07
Count answers
: 5
Het artikel vermeldt niet waarom het piccalilly heet.

Stefan Wolters
2025-07-22 05:15:22
Count answers
: 6
De naam ‘Piccadilly’ kent een heel andere betekenis.
De naam is ontleend aan de kleermaker Robert Baker, die eind 16e, begin 17e eeuw een winkel had aan The Strand.
Hij verwierf een fortuin met de productie van picadils of piccadillies, een bepaald soort stijve boorden die destijds in de mode waren.
Met behulp van deze nieuwe rijkdom kocht hij een groot stuk land, waar hij rond 1612 een landhuis liet bouwen.
Na 1660 ontwikkelde de omgeving zich tot een chique woonwijk.
Ik associeerde de naam ‘Piccadilly’ vroeger altijd abusievelijk met ‘piccallilly.’
Maar piccalilly is iets anders:
Het is een ingelegd mengsel van groenten, met name augurken, zilveruitjes en bloemkool.
Het gebruikte zuur is een mengsel van azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft.
Piccalilly is een van oorsprong Engels product, dat bij bonen en stamppotten, maar ook op brood wordt gegeten.
Het wordt tegenwoordig in frituren ook wel geserveerd als saus over friet.
De fel-gele kleur is doorgaans afkomstig van kurkuma-wortel (oftewel koenjit in de Indische keuken).
In dit geval was de naam ‘Piccadilly’ ongetwijfeld ontleend aan de gelijknamige straat in Londen, uitkomend op Piccadilly Circus aldaar.