:

Wat zijn Belgische pickles?

Jente Jacquot
Jente Jacquot
2025-07-22 05:01:30
Count answers : 4
0
Onze pickles zijn waarschijnlijk geïnspireerd op de Engelse “piccalilli”. De oudste versie van deze piccalilli vindt men terug in Engelse kookboeken uit de 18de eeuw als een Indische “pickle” waarbij fijngesneden en gezouten groenten bereid worden met mosterd. Het recept ligt zeer kort bij de originele piccalilli: fijngesneden, meestal krokante groenten die worden gepekeld, bewaard met mosterd en azijn, geruimd en gekleurd met kurkuma. Mogelijk zijn de Belgische pickles minder zoet dan de Engelse, Aziatische en Amerikaanse versies. De Belgische pickles is dan ook uitgesproken zuur (zeker niet zoet-zuur) en licht gekruid met mosterd, kurkuma, gember, cayennepeper, … De groentjes zijn krokant, vaste waarden zijn bloemkoolroosjes, zilveruitjes en cornichons.
Melle van Vliet
Melle van Vliet
2025-07-22 04:55:24
Count answers : 1
0
Voor de Belgische pickles: ¼ bloemkool in kleine roosjes 100 ml azijn 100 ml water 100 g suiker 200 gr kleine augurkjes in schijfjes gesneden 100 g kleine zilveruitjes 2 eetlepels scherpe mosterd 1 eetlepel kurkuma ½ koffielepel gemberpoeder 1 eetlepel curry poeder 3 eetlepels maïzena Breng de hoeveelheid azijn en water aan de kook. Voeg de suiker toe en laat die oplossen. Blancheer hierin de bloemkoolroosjes. Breng op smaak met de mosterd, kurkuma, gember en curry. Los wat maïzena op in een scheutje water en bind de pickles tot de gewenste dikte. Hou er rekening mee dat de saus nog zal indikken tijdens het afkoelen. Voeg de augurken en zilveruitjes toe. Giet de warme, ingekookte saus in een bokaal en sluit deze af. De pot pickles komt hier zeker mee op tafel wanneer ik wortelpuree maak en dan denk ik spontaan ook even aan mijn bomma. Zij at geen wortelpuree zonder dit fantastisch streekproduct. Bij die Belgische klassiekers horen zeker mayonaise en frietjes of wafels, maar die Belgische pickles mogen niet vergeten worden.