:

Waarom zijn seizoensproducten duurzaam?

Abel Bruijne van der Veen
Abel Bruijne van der Veen
2025-07-16 07:52:04
Count answers : 4
0
Er zijn twee gevallen waarin het kiezen van seizoensproducten echt de CO2 impact van je voedsel kan verkleinen. 1| Als het product anders per vliegtuig wordt vervoerd Transport met het vliegtuig heeft een gigantische CO2 impact, maar gelukkig wordt maar heel weinig via de lucht getransporteerd. 2| Als het product anders in een verwarmde kas wordt geteeld Zoals je kan zien in de infographic, heeft spinazie uit de verwarmde kas een bijna drie keer zo hoge impact als lokale spinazie uit het seizoen. Wat interessant is, is dat de locatie er minder toe doet dan of het in het seizoen is geteeld. Dat komt omdat het grootste deel van de uitstoot meestal afkomstig is van productie, niet van transport. Verbinding met de natuur Meer en meer studies laten ons de voordelen van verbinding met de natuur zien: je wordt minder gestresst, meer gefocust, meer ontspannen en veel meer. Seizoensgroente eten is een andere manier om meer in verbinding te staan met je omgeving en de natuurlijke seizoenen. Steunen van lokale boeren Een Nederlandse boer kan alleen in de winter boerenkool of kool oogsten. Als niemand ze eet en we kopen allemaal geïmporteerde courgettes en tomaten, dan blijft de boer met deze wintergewassen over. Het eten van seizoensgroente betekent dat je in de pas loopt met het landbouwschema. En dat betekent dat lokale boeren meer ondersteund worden om in harmonie met de natuur te boeren.
Puk Bloemendaal
Puk Bloemendaal
2025-07-16 07:30:31
Count answers : 3
0
Seizoensproducten zijn duurzaam omdat het beste is om te kiezen voor groente en fruit uit de volle grond, plastic tunnels of een onverwarmde kas. Deze soorten belasten het klimaat minder dan groenten of fruit uit een gasverwarmde kas. Het verwarmen en verlichten van gasverwarmde kassen kost veel energie. Er zijn wel andere voordelen: voor de productie is slim gebruikgemaakt van land, ruimte, water en gewasbeschermingsmiddelen. Ook kan de energie duurzaam worden opgewekt. In de kalender op deze pagina zie je in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Deze groente en fruit zijn in die maand een klimaatvriendelijke keuze. Klimaatvriendelijke groenten en fruit uit het buitenland zijn ook een optie, als ze uit de volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas komen en niet zijn ingevlogen.
Elizabeth van den Velden
Elizabeth van den Velden
2025-07-16 07:14:44
Count answers : 1
0
Seizoensgroenten zijn duurzaam doordat ze in Nederland gekweekt en geoogst worden, hoeven ze niet vanuit verre landen naar Nederland vervoerd te worden. Je kunt je misschien wel voorstellen dat groenten die bij jou lokaal om de hoek groeien duurzamer kunnen zijn dan groenten die per vliegtuig geïmporteerd worden of groenten die in een verwarmde kas gekweekt worden. Hoe duurzaam groenten zijn heeft onder andere te maken met de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten op de weg van de boer naar jouw bord. Zo heeft de manier waarop groenten naar Nederland vervoert worden een impact op de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten voor die specifieke groente. Ook kost het kweken van groenten in een verwarmde kas over het algemeen meer energie, dan het kweken van groenten zo op het land. Toch spelen er nog een heleboel factoren mee in hoe duurzaam groenten zijn.
Puk van der Linden
Puk van der Linden
2025-07-16 06:16:27
Count answers : 3
0
Seizoensgroente en –fruit groeit gewoon op de Nederlandse akkers, zonder hulp van verwarmde kassen. Het is daarom een soort groente die veel minder negatieve gevolgen heeft voor ons milieu. Koop je groente buiten het seizoen? Dan is de kans groot dat deze uit verwarmde kassen of uit gekoelde bewaarlocaties komt. Daar is dus veel energie voor gebruikt. Ook kan het zijn dat je groente uit een ander land komt, soms zelfs zo’n ver land dat je groente met het vliegtuig of boot naar Nederland is vervoerd. Dat is ook niet milieuvriendelijk. Je kunt beter lokale producten eten, die uit de omgeving komen. Seizoensgroente zijn daarom de beste keuze als je voor de groente op je bord een milieubewustere keuze wilt maken.
Laurens van Hugenpoth tot den Berenclauw
Laurens van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-07-16 05:35:43
Count answers : 3
0
Seizoensproducten zijn op hun best qua smaak en voedingsstoffen. Kies je voor producten die in Nederland in het seizoen zijn, dan zijn ze verser omdat ze niet ver hoeven te reizen. Minder transport betekent minder uitstoot. Lokale producten hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Door seizoensgroenten te kiezen, steun je duurzame landbouw in je eigen regio. Seizoensproducten blijven langer goed; je hoeft minder weg te gooien. Dit is goed voor je portemonnee én het milieu. Door te kiezen voor seizoensgebonden ingrediënten, maak je je restaurant duurzamer en aantrekkelijker voor bewuste gasten.