:

Waarom is het belangrijk om seizoensgebonden te eten?

Yasmin de Leeuw
Yasmin de Leeuw
2025-07-16 03:28:05
Count answers : 1
0
Seizoensgroenten eten heeft voordelen voor je gezondheid, het milieu en de lokale economie. Groenten die groeien in ideale omstandigheden en vers geoogt worden zijn altijd veel lekkerder. Omdat seizoensgroenten vaker in de volle grond groeien en blootgesteld worden aan het zonlicht dat zij nodig hebben bevatten ze ook meer voedingswaarde. Anderzijds worden de groenten buiten het seizoen vaak te vroeg geoogst of te lang getransporteerd worden, waardoor een groot deel van de voedingswaarde verloren gaat. Door bewust volgens de seizoenskalender te eten bekom je ook meer afwisseling in je dieet. Deze afwisseling is erg belangrijk omdat er geen enkele groente bestaat die alle voedingsstoffen bevat. Groenten die niet getransporteerd moeten worden of die geen extra verwarming nodig hebben in de winter, hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk. Door seizoensgroenten uit eigen land te kopen steun je de lokale telers.
Kian Schouten
Kian Schouten
2025-07-16 01:29:06
Count answers : 1
0
Seizoensgroente en –fruit groeit gewoon op de Nederlandse akkers, zonder hulp van verwarmde kassen. Het is daarom een soort groente die veel minder negatieve gevolgen heeft voor ons milieu. Koop je groente buiten het seizoen? Dan is de kans groot dat deze uit verwarmde kassen of uit gekoelde bewaarlocaties komt. Daar is dus veel energie voor gebruikt. Ook kan het zijn dat je groente uit een ander land komt, soms zelfs zo’n ver land dat je groente met het vliegtuig of boot naar Nederland is vervoerd. Dat is ook niet milieuvriendelijk. Je kunt beter lokale producten eten, die uit de omgeving komen. Seizoensgroente zijn daarom de beste keuze als je voor de groente op je bord een milieubewustere keuze wilt maken. Bovendien hebben ze vaak een stuk meer smaak, omdat ze lekker vers zijn en konden groeien onder natuurlijkere omstandigheden.
Jort van de Velde
Jort van de Velde
2025-07-16 01:06:11
Count answers : 4
0
Wil je een klimaatvriendelijke keuze maken? Kies dan voor Nederlandse seizoensgroenten en seizoensfruit. Er is weinig energie nodig om ze te verbouwen en vervoeren. Daardoor komen minder broeikasgassen vrij. Dit zijn in die maand klimaatvriendelijke keuzes. Kies dit fruit in de winter en het voorjaar wanneer er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop is. In de winter kun je beter geen vers zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, kopen. Ze worden vaak ingevlogen of komen uit verwarmde kassen.