:

Waarom is het slim om seizoensgebonden producten te eten?

Felix Vos
Felix Vos
2025-07-16 07:13:30
Count answers : 4
0
Het is vast geen breaking news voor je dat groenten en fruit uit het seizoen zijn minder belastend voor het klimaat dan die buiten het seizoen. Doordat deze groenten of fruit in de buurt worden verbouwd, hoeven ze niet per vliegtuig uit een ver land naar Nederland getransporteerd te worden. Je begrijpt: dat scheelt enorm veel uitlaatgassen die anders in de lucht terecht zouden komen. Ook wordt er minder energie verbruikt bij de productie. Tot slot is er minder verpakkingsmateriaal nodig voor seizoens- groenten en fruit. Seizoens- groenten en fruit zijn beter voor je gezondheid. Groenten en fruit die buiten het seizoen niet verkrijgbaar in Nederland zijn, doen er vaak lang over voordat ze hier zijn en liggen vaak al een aantal dagen in koelcellen. Vers eten smaakt altijd beter dan minder vers eten. Ook worden seizoens- groenten en fruit geoogst op het moment dat ze oogst- en plukrijp zijn. Omdat seizoens- groenten en fruit in grote hoeveelheden aangeboden worden, ze niet van ver hoeven te komen en ze niet in kassen hoeven te staan, worden ze goedkoper aangeboden. Het eten van seizoens- groenten en fruit heeft dus veel voordelen.
Joey Vos
Joey Vos
2025-07-16 05:55:59
Count answers : 3
0
Het doen van seizoensgebonden boodschappen is niet alleen goed voor het klimaat, maar heeft ook veel voordelen voor jezelf. Seizoensgebonden producten zijn vaak op hun piek van versheid en smaak wanneer ze geoogst worden. Je geniet dus eigenlijk altijd van de beste smaken! Seizoensgebonden groenten en fruit zijn vaak rijker aan voedingsstoffen. Omdat producten die in het seizoen zijn vaak in een groter aanbod verkrijgbaar zijn binnen het seizoen zijn de prijzen ook lager dan wanneer je ze buiten het seizoen wilt kopen. Het helpt dus ook een handje wanneer je jouw boodschappenrekening wat omlaag wilt brengen. Zo zijn de groenten vaak goedkoper en een stuk verser. Door de minderlange reis die de producten hoeven af te leggen verlaag je jouw ecologische voetafdruk, en dat is goed voor het klimaat.
Luke Willems
Luke Willems
2025-07-16 04:55:15
Count answers : 1
0
Wanneer je met de seizoenen mee eet, geef je het lichaam precies datgene en die voedingsstoffen die het op dat moment nodig heeft. Je moet nooit vergeten dat ons lichaam vandaag de dag, nog altijd afgestemd is op de natuurvoeding van vroeger. Seizoensgebonden eten stimuleert een gezonde darm. Dit zijn groenten (of fruit) die in een bepaalde periode van de Nederlandse akkergrond, de plastic tunnels of onverwarmde kas komen. Deze zijn duurzaam, beter voor het klimaat en beter voor de samenstelling van onze darm. Daarnaast zorgt seizoensgebonden eten automatisch ook voor een gevarieerd voedingspatroon, wat automatisch bijdraagt aan het krijgen van een divers microbioom. Gevarieerd eten vergroot de kans dat je alle essentiële voedingsmiddelen binnenkrijgt en verkleint de kans op voedselovergevoeligheden. Wist je dat het zelfs schadelijk is voor je darm om het hele jaar dezelfde producten te eten?
Bart van den Velden
Bart van den Velden
2025-07-16 04:50:54
Count answers : 2
0
Het is goed voor het milieu. Geen torenhoge elektriciteitsrekeningen van serres en alles wat bij teelt buiten het normale seizoen komt kijken. Geen gigantische ecologische voetafdruk door het transport uit verre landen en het daaraan gekoppelde benzineverbruik. Geen – of toch alleszins veel minder – gebruik van chemicaliën om de oogst goed te doen groeien of kunstmatig, langer vers te houden tijdens het transport. Het is goedkoper. Groenten of fruit in het juiste seizoen kweken is gewoon en pak gemakkelijker en bijgevolg goedkoper. Bedenk even het volgende: het is zomer, de zon heeft mooi geschenen met de occasionele regenbui, m.a.w. het optimale klimaat voor een rijke oogst. Het is gezonder. Lokaal gekweekte groenten, belanden veel sneller op je bord. Vaak al binnen de 24 uur. Bijgevolg zijn ze kraakvers en bevatten ze veel meer voedingsstoffen en nutriënten dan degenen die al een aantal dagen onderweg zijn. Het is gevarieerder. Klinkt tegenstrijdig, maar door seizoensgebonden te eten, zet je gevarieerdere maaltijden op tafel. Wanneer je geen rekening houdt met de seizoenen, koop je al gauw steeds hetzelfde soort groenten en fruit en verval je in een soort routine.
Pim Veenstra
Pim Veenstra
2025-07-16 04:11:37
Count answers : 2
0
Voor de smaak Groente en fruit dat uit het 'goede' seizoen komt smaakt heerlijk. Aardbeien en bessen zijn zoet, spinazie fris en asperges sappig. Dit komt omdat ze direct geconsumeerd worden nadat ze zijn uitgerijpt. Buiten het seizoen smaken aardbeien vaak een stuk zuurder, dit komt omdat ze dan lang zijn opgeslagen in een koelcel waardoor ze hun volle smaak verliezen. Voor je portemonnee fruit en groente moet lang en koel worden opgeslagen, wil je ze buiten het seizoen nog als 'vers' te kunnen verkopen. Ze moeten soms ook kilometers afreizen om van een koelcel in Nederland of het buitenland op jouw bord te belanden. Om die reden zijn fruit en groenten buiten het seizoen een stuk duurder. Voor het milieu Om bovenstaande reden kun je je voorstellen dat niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu ervan profiteert als jij je groente en fruit in van het seizoen eet. Voor je lichaam Groenten en fruit dat lang worden opgeslagen verliest haar smaak, maar ook een deel van haar voedingsstoffen. Fruit dat uit het seizoen komt, wordt precies op het juiste manier geoogst en heeft zo tijd om 'uit te rijpen'. Fruit dat opgeslagen wordt, wordt vaak voortijdig geplukt en en later kunstmatig gerijpt. Zo krijgt het geen kans alle voedingsstoffen uit de natuur tot zich te nemen.
Aaron de Gruson
Aaron de Gruson
2025-07-16 02:36:53
Count answers : 2
0
Seizoensgroenten eten heeft voordelen voor je gezondheid, het milieu en de lokale economie. Groenten die groeien in ideale omstandigheden en vers geoogt worden zijn altijd veel lekkerder. Omdat seizoensgroenten vaker in de volle grond groeien en blootgesteld worden aan het zonlicht dat zij nodig hebben bevatten ze ook meer voedingswaarde. Door bewust volgens de seizoenskalender te eten bekom je ook meer afwisseling in je dieet. Groenten die niet getransporteerd moeten worden of die geen extra verwarming nodig hebben in de winter, hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk. Een van de meest aantrekkelijke redenen om seizoensgroenten te kopen is dat het in vele gevallen beter is voor je portemonnee. Door seizoensgroenten uit eigen land te kopen steun je de lokale telers. Zo zijn de groenten op jouw bord goedkoper, verser en gezonder.
Rayan Korkmaz
Rayan Korkmaz
2025-07-16 02:18:32
Count answers : 4
0
Het is slim om seizoensgebonden producten te eten omdat wanneer je in de zomer aardbeien van Hollandse bodem eet, ze een minimale afstand gereisd hebben, niet of nauwelijks bewaard zijn in de koeling en niet in een kas zijn gekweekt. Bij elkaar opgeteld, stoot de productie van deze aardbeien veel minder CO2 uit dan aardbeien die buiten het seizoen in een kas geteeld worden, of die vanaf de andere kant van de wereld geïmporteerd worden. Ze hebben veel minder ‘voedselkilometers’ gemaakt per boot, vrachtwagen of vliegtuig. Wanneer planten groeien in een, voor hen, geschikte bodem en in het juiste seizoen, kunnen ze veel meer voedingsstoffen opnemen. Wanneer ze dan ook nog eens in de buurt geoogst worden, kunnen ze binnen een hele korte tijd op jouw bord liggen. Dit voorkomt dat ze lange tijd moeten reizen en daardoor voedingsstoffen en smaak verliezen.