:

Wat zijn typische Amsterdamse lekkernijen?

Johannes Huisman
Johannes Huisman
2025-08-11 13:56:54
Count answers : 28
0
Bruinbrood met hagelslag, kroketten met mosterd, stroopwafels, advokaat, kaas en nasi goreng, zijn typisch Nederlandse lekkernijen die je in Amsterdam kunt proeven.
Dylan Smits
Dylan Smits
2025-08-06 06:54:04
Count answers : 34
0
Een stevige erwtensoep, heerlijke pannenkoeken, vleeskroketten, dikke frietjes met echte mayonaise en veel variatie aan vlees- en aardappelgerechten. Het hele jaar door zijn er verse visgerechten te verkrijgen, zoals haring, mosselen en garnalen. Ook is er duidelijk een Indonesische invloed geweest op de Hollandse keuken, met nasi goreng en satésaus. Dit soort gerechten staan zeker net zo vaak op de menukaart als het puur Hollandse kibbeling en poffertjes. In Bruincafés en kroegen krijgt u vaak gratis hapjes geserveerd met bitterballen, of kaasblokjes en plakjes leverworst met sterke mosterd.

Lees ook

Wat zijn typische Amsterdamse producten?

De volgende zinnen geven een antwoord op de vraag: Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geli Lees meer

Welk eten staat Amsterdam bekend om?

Amsterdam zijn er genoeg restaurants die zich hierin specialiseren. Van traditionele gerechten tot Lees meer

Loïs van Doorn
Loïs van Doorn
2025-07-23 18:41:31
Count answers : 29
0
Haring, de oliebol en het broodje kroket: typische Amsterdamse lekkernijen. De geschiedenis van uiteenlopende etenswaren komt aan bod, waaronder die van haring, nasi goreng, oesterpastei, de oliebol en het broodje kroket. Amsterdam is al eeuwen toonaangevend als het gaat om ingelegd zuur, zoals uitjes, piccalilly en augurken.
Sten Hooi
Sten Hooi
2025-07-23 16:20:00
Count answers : 21
0
Van oudsher zijn haring, bier, jenever, Amsterdamse uien maar ook cacao, koffie, kruiden en specerijen typisch Amsterdams eten en drinken.

Lees ook

Wat zeggen Amsterdammers vaak?

Amsterdammers hebben eigen uitspraken ontwikkeld voor doodgaan. Als een Amsterdammer komt te overlij Lees meer

Wat zijn typische Hollandse lekkernijen?

Typische Nederlandse lekkernijen zijn onder andere appelbollen, appelflappen, appelmoes, appelprol e Lees meer

Jip Hoekstra
Jip Hoekstra
2025-07-14 14:06:25
Count answers : 13
0
Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. De stroopwafels bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd, bijvoorbeeld door ze even bovenop je kop thee of koffie te leggen. De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat (Kalverstraat). Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje; per jaar eten we in Nederland ongeveer 32 miljoen (!) kilo drop weg. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; de bitterbal. De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en is het kleine broertje van de beroemde kroket. In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen. Bestel een “patatje speciaal” of “patatje oorlog” om je frietjes te laten voorzien van een lekkere combinatie van mayo, ketchup, uitjes en satésaus. De Jodenkoek is lekker zoet en bestaat uit een combinatie van bloem, suiker en boter (of margarine). De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam. Bespreken de poffertjes met een hoop poedersuiker om ze extra zoet te maken. Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Sla het wachten in de rij over en verwen jezelf met een snack uit een van de automaten. Kies uit hamburgers, kroketten of een oer Hollandse snack; de frikandel (worst van verschillende soorten vlees). Haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met uitjes en zure bom, maar ook het “broodje haring¨ (haring op een bolletje) is immens populair.
Jaylinn Ismail
Jaylinn Ismail
2025-07-06 13:33:45
Count answers : 18
0
Deze lekkernijen mag je niet missen: Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast. Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak. Door de jaren heen zijn er gerechten die het eeuwige menu van de stad hebben gehaald. Huzarensalade van Rijsel: een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild. Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje): een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt. Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk: een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert. Oesters van Nam Kee: oesters eten in Amsterdam? Dan moet je bij Nam Kee zijn, een begrip in de stad. Kaasfondue van Café Bern: smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond. Appeltaart van Winkel 43: misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Knapperige korst, dikke appelvulling, perfectie in een punt. Gözleme van de Ten Katemarkt: verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees. Filet americain van Slagerij Louman: al generaties lang maakt deze slager een van de beste filet americains van de stad.

Lees ook

Wat is een typisch Amsterdams broodje?

Een broodje halfom is een broodje, dik belegd met gekookte, gelardeerde runderlever en pekelvlees. A Lees meer

Britt Verhoeven
Britt Verhoeven
2025-06-27 19:49:03
Count answers : 24
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Afbeelding van Facebook Van DobbeRomig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is.
Emily Fremie
Emily Fremie
2025-06-27 16:11:51
Count answers : 34
0
Amsterdam heeft veel om trots op te zijn. En omdat liefde door de maag gaat: wat te denken van de volgende typisch Amsterdamse specialiteiten? Ademin Amsterdam bier Amsterdammertjes (banket) Amsterdammertjes (chocolade) Amsterdams Rood (bessenjenever) Amsterdams Zwart (roggebrood) Augurken Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt) Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund) Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam Boekende flensjes (Bredero) Boerenkoolstampot Bolussen Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees) Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje) Broodje Sal Meijer Burger (ham/kaas/paprika) Cement KLIK Citroentje mer suiker Cocktail (Amsterdams drankje) Damrakker (donker meergranenbrood) Droge worsten Brandt & Levie Duivekater (ovaal feestbrood) Eberhardjes (hartvormige koekjes) FEBO-kroket Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag) Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar) Hagelslag Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes) Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat Hema Worst Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’, Hete boontjes Hoerenkoekjes Jam en chutney van Potverdorie Jamathi, een brommer die ontworpen was door Jan Thiel en Martin Mijwaart Jenever Joodekoeken (bakkerij De Joode) Jordanees (roodbruin meergranenbrood) Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wanneer) Kaantjes Kaas ‘old Amsterdam’ Katjesdrop Kletskoppen Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen)) Kopstoot Korstjes (koek) Krootjes (karoutjes) Leverworst Likeuren Luilakbollen (kadetachtige bolletjes) Mangelen (gezeefd) Meisjes (koek) Moesselientje met slagroom, Mokums broodje bal KLIK Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker Mokums kaasplankje Mokums knip volkoren Muntdrop Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek Nogapunten Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus) Okkies Paasbrood Pepernoten Pikketanusie Pindakaas bakkerij Hartog Polkabrokken Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch) POTVERDORIE! Jam van overtollig fruit, Laagte Kadijk 155, 1018 ZD Amsterdam, Nederland Rolmops Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood) Secretariskoek (gebak) Slagroomijs van vd Linde, Nieuwendijk Sloterdijks krentenbrood (bakkerij Flaat) Stratenmakertje (een heel brood, horizontaal doorgesneden en dan belegd) Stroopwafels Thee van het Hofje van Wijs Timpen (smalle krentenbroodjes) Wodka van Amsterdam Republic