:

Wat zijn typische Amsterdamse lekkernijen?

Britt Verhoeven
Britt Verhoeven
2025-06-27 19:49:03
Count answers : 4
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Afbeelding van Facebook Van DobbeRomig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is.
Emily Fremie
Emily Fremie
2025-06-27 16:11:51
Count answers : 9
0
Amsterdam heeft veel om trots op te zijn. En omdat liefde door de maag gaat: wat te denken van de volgende typisch Amsterdamse specialiteiten? Ademin Amsterdam bier Amsterdammertjes (banket) Amsterdammertjes (chocolade) Amsterdams Rood (bessenjenever) Amsterdams Zwart (roggebrood) Augurken Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt) Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund) Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam Boekende flensjes (Bredero) Boerenkoolstampot Bolussen Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees) Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje) Broodje Sal Meijer Burger (ham/kaas/paprika) Cement KLIK Citroentje mer suiker Cocktail (Amsterdams drankje) Damrakker (donker meergranenbrood) Droge worsten Brandt & Levie Duivekater (ovaal feestbrood) Eberhardjes (hartvormige koekjes) FEBO-kroket Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag) Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar) Hagelslag Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes) Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat Hema Worst Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’, Hete boontjes Hoerenkoekjes Jam en chutney van Potverdorie Jamathi, een brommer die ontworpen was door Jan Thiel en Martin Mijwaart Jenever Joodekoeken (bakkerij De Joode) Jordanees (roodbruin meergranenbrood) Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wanneer) Kaantjes Kaas ‘old Amsterdam’ Katjesdrop Kletskoppen Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen)) Kopstoot Korstjes (koek) Krootjes (karoutjes) Leverworst Likeuren Luilakbollen (kadetachtige bolletjes) Mangelen (gezeefd) Meisjes (koek) Moesselientje met slagroom, Mokums broodje bal KLIK Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker Mokums kaasplankje Mokums knip volkoren Muntdrop Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek Nogapunten Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus) Okkies Paasbrood Pepernoten Pikketanusie Pindakaas bakkerij Hartog Polkabrokken Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch) POTVERDORIE! Jam van overtollig fruit, Laagte Kadijk 155, 1018 ZD Amsterdam, Nederland Rolmops Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood) Secretariskoek (gebak) Slagroomijs van vd Linde, Nieuwendijk Sloterdijks krentenbrood (bakkerij Flaat) Stratenmakertje (een heel brood, horizontaal doorgesneden en dan belegd) Stroopwafels Thee van het Hofje van Wijs Timpen (smalle krentenbroodjes) Wodka van Amsterdam Republic