:

Waarom is mijn warme chocolademelk klonterig?

Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-06-27 01:10:26
Count answers : 3
0
Ik begon met een kop volle melk bijna aan de kook te brengen. Toen roerde ik er een eetlepel rauwe cacaopoeder en een eetlepel honing doorheen als zoetstof. Ik roerde alles goed door elkaar, maar hoe lang ik het ook roerde, het bleef klonten. Wat deed ik verkeerd, en heb je tips hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen?
Dave Schipper
Dave Schipper
2025-06-27 00:24:52
Count answers : 2
0
Als je de melk te snel toevoegt, zullen er klonten ontstaan. Voeg langzaam de overgebleven melk toe en blijf goed roeren totdat het volledig is opgegaan met de rest en er geen grote klonten meer over zijn gebleven.
Linn Coşkun
Linn Coşkun
2025-06-27 00:04:09
Count answers : 2
0
Mogelijke oorzaak: De roerstaaf en de stoomtuit zijn niet goed in de trechter geplaatst. De warme chocolademelk is koud of is klonterig.
Kian Brouwer
Kian Brouwer
2025-06-26 23:31:38
Count answers : 2
0
Melk bestaat vooral uit water, suiker, eiwitten en vet. Als je melk verwarmt, worden sommige eiwitten plakkerig en klonteren ze aan elkaar. Hoe meer eiwitten er in de melk zitten, hoe meer ze aan elkaar plakken. Aan het oppervlak van de verwarmde melk verdampt veel water, waardoor de eiwitten in dat laagje melk dichter bij elkaar komen te liggen. Daar plakken ze nog beter aan elkaar en vormen ze een vel. Dit dus ook met chocolade melk.
Sebastiaan Chrodtrud
Sebastiaan Chrodtrud
2025-06-26 23:09:41
Count answers : 3
0
De truc is inderdaad hete melk gebruiken voor het papje. Dus voor één kop: melk verwarmen, 2 theelepels cacao, 2 theelepels suiker, goed mengen met een scheutje hete melk en dan langzaam de rest van de melk erbij gieten.
Maartje Mohamed
Maartje Mohamed
2025-06-26 22:17:42
Count answers : 1
0
Cacaopoeder bevat ca. 20% vet en is dus waterafstotend en lost slecht op in water: het sluit water dus uit en vormt een grote klont. Verhogen van de temperatuur en veel mechanische arbeid helpt op het beter op te laten lossen. Je kunt je cacaopoeder beter oplosbaar maken door het met suiker voor te mengen en dan onder sterk roeren aan de melk toe te voegen. Fysisch-chemisch gesproken is cacao onoplosbaar in water. Cacaodeeltjes kunnen wel in suspensie gebracht worden maar na verloop van tijd zullen ze altijd uitzakken.
Lisanne de Bruin
Lisanne de Bruin
2025-06-26 21:34:26
Count answers : 1
0
Goed roeren zodat de maizena geen klonten vormt. Neem de overgebleven melk en los hier de maizena in op. Goed roeren zodat de maizena geen klonten vormt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze in de warme melk.