:

Welke wijn drink je met vis?

Sam van der Laan
Sam van der Laan
2025-09-23 15:15:36
Count answers : 29
0
Bij een mediterraans vis recept met ingrediënten als tomaten en zwarte olijven, past perfect een rode wijn. Een Merlot of een Pinot Noir is bijvoorbeeld een uitstekende keuze bij zo'n 'aangeklede' vis. Een frisse Chardonnay of een Chenin Blanc is dan de ideale keuze. Voor haring adviseren wij een lekkere Grüner Veltliner. Een vette vis zoals makreel gaat goed samen met een Chardonnay met houtrijping, die de smaken in evenwicht brengt. En bij inktvis is een Sauvignon Blanc een perfecte match. Een goed uitgebalanceerde, frisse witte wijn of zelfs een lichte rode wijn kunnen een heerlijke combinatie vormen. Bij mosselen raden we een droge, fruitige wijn aan, zoals de wijnen uit de Elzas zoals Pinot Gris of Pinot Blanc. En voor oesters? Dat is een gelegenheid voor bubbels - kies een heerlijke champagne!
Isis Sanders
Isis Sanders
2025-09-23 14:01:39
Count answers : 29
0
Ansjovis Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé. Forel Witte wijn, zoals Riesling, Chablis, Pinot Blanc, Muscadet, Verdejo of Albariño. Gamba Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé. Haring Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé. Kabeljauw Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Krab Complexe witte wijn, zoals Bourgogne of halfdroge Riesling. Langoustine Krachtige witte wijn, zoals Albariño of Bourgogne. Makreel Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Albariño, Muscadet of Vinho Verde. Oesters Krachtige witte wijn, zoals Champagne, Chablis of witte Bordeaux. Paling Rijke witte wijn, zoals Chardonnay, Pinot Blanc of Godello. Sardines Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Albariño, Riesling, of rosé. Sushi Frisse witte wijn, zoals uit de Elzas, een Sauvignon Blanc, Grillo, Verdejo, Albariño, Muscadet. Tong Krachtige witte wijn, zoals Puligny of Meursault. Tonijn Frisse rosé wijn, zoals Provence, lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of volle witte wijn, zoals Viognier. Witvis Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo. Zalm Volle witte wijn, zoals Bourgogne, Champagne of Elzas of een lichtgekoelde rode Pinot Noir. Zeebaars Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo. Zwaardvis Frisse witte wijn, zoals Grillo, Catarratto of volle witte wijn, zoals Chardonnay en Viognier.

Lees ook

Welke wijn is lekker met vis?

Ansjovis Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé. Coquilles Fris wit Lees meer

Kun je rode wijn combineren met vis?

Tonijn is een voedzame en stevige vis die gegrild goed te combineren is met een mooie rode wijn, zoa Lees meer

Victoria Wolters
Victoria Wolters
2025-09-23 13:53:14
Count answers : 27
0
Schenk bij een gerookte vis liever geen al te frisse wijnen met een hoge zuurgraad. Staat er een lichte, witte vis op het menu? Kies dan voor een wat soepelere wijn, niet al te zware wijn en bij een vettere vis, zoals makreel of zalm een volle, wellicht houtgerijpte wijn. Met een romige saus kies je voor een volle droge witte wijn. Met groene kruiden of tomaat bij de vis kies je voor een frisse, droge wijn. Drink je liever een rode wijn? Kies dan een wat zachtere, fruitige en soepelere wijn.
Anna Gervais
Anna Gervais
2025-09-23 12:09:28
Count answers : 33
0
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij. In plaats hiervan is ook een rosé wijn erg smaakvol. Kies dan voor een Champagne, Cava of Prosecco. Ook een lichte witte wijn is op zijn plek, zoals bijvoorbeeld een Vinho Verde. Bij gegrilde vis kunt u kiezen voor een volle witte wijn van bijvoorbeeld de Chardonnay of een rosé wijn. Bak je een vis in vette sauzen, ga dan voor een droge witte wijn met een volle smaak. Denk aan een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay. Kies dan voor een witte wijn van bijvoorbeeld de Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay. Gerookte vis heeft vaak een ziltige smaak. Hier past een Pinot Noir goed bij. Bereidt u vis met veel kruiden, zoals kerrie of sambal, kies dan voor fruitige rode wijnen of lichtzoete witte wijnen van bijvoorbeeld de Gewürztraminer of Pinot Gris. Bij mosselen is een droge fruitige wijn lekker. Denk aan een Pinot Blanc of Pinot Gris. Meer zin in oesters, kies dan voor een lekkere champagne.

Lees ook

Waarom geen rode wijn bij vis?

Rode wijn bevat tannines (de bitterstoffen in de schil en pitten), die slecht reageren op vis. Witte Lees meer

Is Riesling lekker bij vis?

Vis is een van de meest voorkomende combinaties met Riesling. De frisse zuren van de wijn complemen Lees meer

Elisa van den Velde
Elisa van den Velde
2025-09-23 11:20:42
Count answers : 34
0
Vis "Magere vissen" zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Bereid je een kabeljauw, kies dan voor een pinot grigio of een gavi. Gegrilde vis is het lekkerste met een houtgerijpte wijn met wat meer body, zoals een Californische chardonnay. Gegrilde tonijn: tonijn is een voedzame en stevige vis die goed te combineren is met een mooie rode wijn. Gegrilde zwaardvis of zeeduivel: kies dan voor een soepele rode wijn met weinig tannines. Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay. Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé. Bij een gegrild stuk zalm past een uitgesproken witte wijn als een sancerre. Sushi past goed bij de volgende wijnen: Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland Garnalen, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Oesters zijn wel heel speciaal en passen het best bij een speciale wijn. Kies een chablis of een mousserende wijn.
Mick Vierdag
Mick Vierdag
2025-09-23 10:47:36
Count answers : 34
0
Schenk subtiele wijnen als een Grüner Veltliner bij magere vissoorten als kabeljauw en forel. Ontkurk een volle en stevige wijn bij vette vissen als makreel en zalm en ga ook voor een volle wijn als je vis rijkelijke wordt overgoten met bijvoorbeeld een kaassaus. Voor de lekkerste combinatie kijk je naar de structuur en de kleur van de vis. Is de vis mager en wit, schenk dan een lichte frisse wijn zoals Sauvignon Blanc. Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, dorade, schelvis, tong en forel. Lichte en frisse wijnen met levendige zuren zijn hierbij de perfecte smaakmakers denk hierbij aan Pinot Grigio. Liever een rode wijn, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar ga dan voor een frisfruitig en soepel exemplaar waarvan de tannines de vissmaak niet wegblazen hiervoor kun je denken aan Pinot Noir en Merlot. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel en paling. Die twee laten zich perfect combineren met een houtgerijpte chardonnay met een klein vetje. Zalm is wellicht de bekendste vette vis die perfect combineert met een heerlijke houtgerijpte Chardonnay of een Riesling Spätlese. Ga je liever voor wijn van druiven, dan is een glas fris wit het beste advies. Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc zijn fris en flexibel genoeg om de keur aan smaken aan te kunnen. Een match made in heaven is sushi met Champagne. Schenk dan een gamay het hartige karakter van die wijn past perfect bij het hoge umami-gehalte in rauwe vis. Sauvignon Blanc, Chablis en Viognier goed bij schaal- en schelpdieren passen.

Lees ook

Welke wijn past niet bij vis?

Er is geen wijn genoemd die niet past bij vis. Alle genoemde wijnsoorten passen bij verschillende so Lees meer

Welke vis past goed bij Pinot Noir?

Bij een mediterraans vis recept met ingrediënten als tomaten en zwarte olijven, past perfect een rod Lees meer