:

Waarom geen rode wijn bij vis?

Luuk van de Velde
Luuk van de Velde
2025-08-12 03:35:16
Count answers : 0
0
Bij vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij. In plaats hiervan is ook een rosé wijn erg smaakvol. Welke wijn je waarbij drinkt, heeft vaak ook te maken met bereidingswijze, kruiden, bijgerechten en bijvoorbeeld de vissoort. Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Vis kan onderverdeeld worden in vette en magere vis. Makreel en zalm zijn voorbeelden van vette vis en onder magere vis vallen kabeljauw en koolvis.
Luuk van de Pavert
Luuk van de Pavert
2025-08-12 01:49:16
Count answers : 3
0
Rode wijn bevat tannines (de bitterstoffen in de schil en pitten), die slecht reageren op vis. Witte wijn bevat geen tannines (omdat de schillen en pitten niet mee vergist worden), en heeft bovendien meer zuren, wat mensen doorgaans appreciëren bij vis (vandaar de citroen erbij). Jonge wijn van druiven met weinig tannines en niet teveel alcohol: dat is de succescombinatie voor rode wijn bij vis. Sommige druiven hebben bovendien van nature minder tannines, zoals pinot noir en gamay. De moderne wine pairing heeft ook aandacht voor de saus en de garnituur: als die dominant is, wordt de wijn daarop afgestemd. Zo kan vis in een tomatensaus of met witloof samengaan met rode wijn.
Kian Risma
Kian Risma
2025-08-12 01:32:46
Count answers : 3
0
Uiteraard is het te verklaren waarom rode wijn niet zo goed bij vis gaat. Rode wijn bevat namelijk tannines en vis is zeer eiwitrijk, dat maakt de combinatie niet ideaal. De tannines in de wijn zullen extra benadrukt worden na een hap van je gerecht en dat geeft geen aangenaam mondgevoel.
Floortje Verhoeven
Floortje Verhoeven
2025-08-11 23:24:37
Count answers : 2
0
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat. Tannines (of looistof) zijn afkomstig van de druivenschillen, druivenpitten, druivensteeltjes en houten vaten waarin wijn gerijpt wordt. Omdat witte wijn een ander gistingsproces doorloopt dan rode wijn, vind je in deze laatste echter meer tannines. Tannines zorgen ervoor dat wijn geleidelijk rijpt en remmen de groei van bacteriën af waardoor de wijn langer houdbaar is.