:

Wat betekent het om wijn en spijs te combineren?

Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-09-13 14:07:08
Count answers : 32
0
Wijn en spijs combineren betekent simpelweg het kiezen van de juiste wijn die goed past bij het gerecht dat je gaat eten. Een goede combinatie kan de smaken van zowel de wijn als het eten verbeteren, terwijl een slechte combinatie het tegenovergestelde kan doen. Licht bij licht en zwaarder bij zwaarder - Lichte wijnen bij lichte gerechten- Zware wijnen bij zware gerechten - Denk aan hoe stevig het eten is. Zoet bij zoet en zure gerechten bij zure wijnen. Kruidige gerechten bij kruidige wijnen.
Niels Aktaş
Niels Aktaş
2025-09-13 13:18:19
Count answers : 30
0
Veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties: 1. Strak bij strak Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. 2. Bite bij bite Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. 3. Rond bij rond Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. 4. Veel bij veel en weinig bij weinig Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. 6. Harmonie of contrast Soms bereik je de beste balans juist met contrast.

Lees ook

Hoe lang moet wijn koken voordat alcohol eruit is?

Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo’n 2 uur pruttelen is al ong Lees meer

Wanneer moet je wijn toevoegen tijdens het koken?

Wanneer u een deel van het vet uit het gerecht neemt, moet je er meestal een ander ingrediënt aan to Lees meer