:

Hoe lang moet wijn koken voordat alcohol eruit is?

Hidde Koning
Hidde Koning
2025-08-12 20:38:08
Count answers : 1
0
Na slechts 15 minuten koken is nog ongeveer 40% van de oorspronkelijke alcohol aanwezig. Zelfs na een uur koken blijft 25% over. Wil je dat dit tot slechts 5% wordt teruggebracht? Dan moet je maar liefst 2,5 uur koken. En hier komt het: je kunt het nooit tot nul terugbrengen, hoe lang je ook kookt.
Noortje Prins
Noortje Prins
2025-08-12 20:28:45
Count answers : 1
0
Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo’n 2 uur pruttelen is al ongeveer 90% van de alcohol verdampt. Bij een saus die slechts 15 minuten op het vuur staat, is slechts 40% van de alcohol vervlogen. Even laten rusten kan er naar verloop van tijd nog zo’n 10 tot 20% van de alcohol vervliegen. Al hangt de verdamping wel af van de bereidingswijze en hoe lang je het gerecht blijft verhitten.
Emily Fremie
Emily Fremie
2025-08-12 20:10:32
Count answers : 9
0
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid. Bereidingswijze Tijd Percentage alcohol dat overblijft Koken/sudderen 15 minuten 40 % 30 minuten 35 % 1 uur 25 % 1,5 uur 20 % 2 uur 10 % 2,5 uur 5 % De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de initiële hoeveelheid alcohol en de bereidingswijze. Houd hier rekening mee als er mensen mee-eten die geen alcohol mogen.
Tobias Koçak
Tobias Koçak
2025-08-12 18:00:39
Count answers : 1
0
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren: de manier van verhitten, de bereidingstijd en de hoeveelheid alcohol die wordt toegevoegd. Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht. Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over. In onderstaande tabel zie je hoeveel alcohol er over blijft bij verschillende manieren van bereiden: Bereidingswijze Tijd Percentage alcohol dat overblijft Nacht bewaren zonder verhitten 70 Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken 85 Flamberen 75 Koken/sudderen 15 minuten 40 30 minuten 35 1 uur 25 1,5 uur 20 2 uur 10 2,5 uur 5  Koken zonder roeren 25 minuten  45
Linde Schipper
Linde Schipper
2025-08-12 15:06:03
Count answers : 0
0
Alcohol kookt heel traag uit gerechten: Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen. Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt. Na het flamberen zit er nog zo’n kwart van de alcohol in. Als je dus 2 uur kookt is 90% van het alcoholpeil verdwenen. Alcohol verdampt vanaf een temperatuur van bijna 80 graden, terwijl water pas echt verdampt als het kookt bij 100 graden.