:

Kun je de korst van Franse kaas eten?

Aron van den Heuvel
Aron van den Heuvel
2025-10-09 23:34:38
Count answers : 29
0
Kortom: het verschilt per soort kaas of je de korst kunt eten. In principe kun je de vuistregel hanteren dat je van alle populaire Franse kazen de korst gewoon kunt eten. En bij twijfel kun je volgens Hettinga maar het beste je gezonde verstand inzetten. 'Elke vorm van plastic coating zou ik vermijden', zegt hij. 'En als je het niet zeker weet, snijd dan de korst eraf.' Een steviger, langer gerijpte korst is op zich dus prima te eten, al heeft hij doorgaans een sterkere smaak, waarvan je moet houden.
Juliette van Brunswijk
Juliette van Brunswijk
2025-09-28 21:38:00
Count answers : 30
0
De korst van de kaas – die direct onder deze coating zit – kun je wel zonder problemen eten. De korst van kazen met een rode korst kun je in principe gewoon eten, zeker van de zachtere kazen. De korst van deze kazen kun je eten, maar is vaak erg dik en hard. Het is niet gevaarlijk om de korst te eten, maar de meeste kaasboeren zullen het je niet aanraden. Die kun je prima in zijn geheel eten.

Lees ook

Hoe gebruik je Franse kaas?

De kazen op een kaasplankje eet je van mild naar pittig. Het ideale kaasplankje bestaat uit kazen v Lees meer

Is brie hetzelfde als camembert?

Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: Lees meer

Julie Pons
Julie Pons
2025-09-26 07:57:28
Count answers : 34
0
Brie en Camembert hebben korsten die je met een gerust hart kunt eten. Taleggio, Epoisses en Lissome hebben korsten die je gewoon kunt eten. Tomme de Savoie, roodflora als Benedictus of de Remeker Pril hebben korsten die je gewoon kunt eten. Gouda en Edammer hebben korsten die je nooit moet eten. Parmezaanse kaas of Grana Padano hebben korsten die je niet kunt eten.
Naomi de Ruiter
Naomi de Ruiter
2025-09-18 13:12:40
Count answers : 39
0
Van zachte Franse kazen, zoals Brie en Camembert, kan de korst worden opgegeten. De korst is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. Bij Franse blauwe schimmelkazen mag je dekorst in de regel altijd opeten. Ook bij geitenkaasjes met een ‘wit vachtje’ zoals de Crottin de Chavignol mag de korst worden opgegeten. Er zijn echter uitzonderingen, zoals zwarte schimmel, een te harde korst of een ammoniakgeur of -smaak. Het is aan te raden om altijd eerst te proeven. Bij twijfel, proef even. Wie weet doe je wel een aangename ontdekking.

Lees ook

Hoeveel verschillende soorten kaas zijn er in Frankrijk?

137 Franse kazen in het boek "Kaaskenner word je zo". De keuze aan Franse kaas varieert van bekende Lees meer

Hoe moet je kaas eten?

Kaas eten kan op verschillende manieren. 20+ en 30+ met minder zout: geraspt over de pasta, met wit Lees meer

Jente Geertsen
Jente Geertsen
2025-09-09 07:39:40
Count answers : 33
0
De korst is namelijk gemaakt van plastic. Het bestaat tenslotte uit plastic. Toch bestaan er ook kaaskorsten die wél eetbaar zijn. Bij deze kaasjes is het juist de bedoeling om de korst te eten. Of je die rode korst kunt eten, in principe wel. Zeker van de zachtere kazen is de korst gewoon eetbaar. Ook die korst kun je eten, maar is vaak wel hard. Onthoud dan dat je van de meeste kazen gewoon het korstje kunt eten. Bij veel Franse kaasjes is dit juist de bedoeling.
Kian Risma
Kian Risma
2025-08-29 21:21:00
Count answers : 36
0
Meestal is de korst eetbaar, maar niet altijd. Van plastic blijf je af. De plastic coating beschermt de kaas ook tegen bacteriën of schimmels die in de lucht hangen wanneer de kaas nog moet rijpen. Je eet het plastic best niet op, maar je zal er niet ziek van worden. Algemeen geldt de regel dat je de korst van zachte kazen, zoals brie en camembert, kan opeten. Die witte dons wordt gevormd tijdens het rijpingsproces wanneer de schimmels aan de melk worden toegevoegd. Die maakt deel uit van het volledige smaakpalet van de kaas. De korsten van deze kazen zijn perfect eetbaar, maar daarom zijn ze niet per se lekker.

Lees ook

Kun je korst van Franse kaas eten?

Een dikke korst is eetbaar, maar niet altijd lekker. Als de korst van een kaas gemaakt is van plast Lees meer

Welke kazen smelten goed?

Cheddar heeft een uitgesproken smaak en een fantastische kleur – die diepe oranje gloed maakt elke s Lees meer