Wat drink je bij een kaasplankje?

Charlotte van de Ven
2025-08-10 10:34:51
Count answers
: 2
Bij een kaasplankje drink je een wijn die past bij de gekozen kaas.
Er zijn verschillende soorten kaas, zoals harde kaas, schapen- en geitenkaas, zachte kaasjes en blauwe kaas.
Voor harde kaas raden we een droge riesling uit de Elzas aan,
omdat die genoeg frisheid en aardse tonen heeft om mooi aan te sluiten bij de harde kaas.
Voor schapen- en geitenkaas is een wijn uit de Loire streek geschikt,
zoals een sancerre of pouly-fumé.
Voor zachte kaasjes, zoals witschimmelkaasjes en roodflora,
is een houtgerijpte chardonnay of een zoete witte wijn een goede keuze.
Bij blauwe kaas past een mooie port, sauternes of een rode wijn met niet al te zware tannines.
Voor lichtere kaasjes kun je een droge stijl riesling kiezen,
terwijl voor zwaardere harde kazen een sauternes of een mooie port een betere optie is.
Bij rode wijn is het belangrijk om een stijl te kiezen met niet al te zware tannines, maar een wat fruitigere variant.

Tygo Vos
2025-08-10 09:30:45
Count answers
: 4
De kazen kun je goed combineren met een wat stevigere rode wijn of een glaasje port.
Natuurlijk is een mooie witte wijn ook erg lekker of wat dacht je van een streek biertje?

Puk van der Linden
2025-08-10 06:55:15
Count answers
: 3
Veel mensen tafelen bij een kaasplankje na met het restant van de vaak rode wijn die bij het hoofdgerecht is ontkurkt. De gevorderde gastronomische inzichten leren dat witte wijn vaak beter samengaat met kaas. Krachtige wijnen, zoete wijnen en versterkte wijnen hebben daarom vaak de beste papieren: sherry, port, madeira, marsala, vin doux naturel. Ook (edel)zoete wijn zoals sauternes, riesling auslese, recioto, amarone, vin santo en tokaji aszú komen in aanmerking. Evenals speciaalbieren en spirits. En wat dacht u van thee? De door de warme thee in de mond smeltende kaas geeft een verrassend rijke en aangename smaak.

Sofie Remmers
2025-08-10 06:09:09
Count answers
: 1
Bij een kaasplankje kan je verschillende wijnen serveren, afhankelijk van het soort kaas dat je presenteert.
Voor rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon neem je een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Als je een stevige roodschimmelkaas op de plank legt, ga je voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.
Voor witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert combineer je met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie gaan goed samen met een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner.
Voor half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen passen wijnen van grenache druiven heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre, zoals uit Zuid-Frankrijk, of een bordeaux die goed past bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort kunnen een lekkere zoete tegenhanger gebruiken, dus ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze. Als je nog steeds twijfelt over de beste combinatie, kun je naar de wijn-spijswijzer gaan en op zoek gaan naar de lekkerste opties.

Rik de Bruin
2025-08-10 06:07:58
Count answers
: 0
Na een goede maaltijd gaat er altijd nog wel een lekker kaasplankje in.
De combinatie kaas en wijn, die kennen we inmiddels wel.
Maar wat dacht je van kaas en koffie?
Of kaas en whisky?
Probeer eens een van de onderstaande combinaties.
Cheddar en cider zijn een redelijk klassieke combinatie, en met reden.
Kaas combineren met whisky in plaats van wijn is in Schotland wél erg populair.
Kaas en koffie?!
Ja!
Toch is dit duo ontzettend lekker.
Je kunt de drank zowel warm als koud bij de kaas serveren.