:

Welke wijn drink je bij kaas?

Joost Erhout
Joost Erhout
2025-08-10 10:35:23
Count answers : 3
0
Blauwaderkaas Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Verse zachte kaas Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas! Harde kaas Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Heb je een harde oude (brokkel) kaas dan kan je als uitzondering een stevige bordeaux of brunello op tafel zetten, het mooiste is als de wijn ook al wat gerijpt is! Milde kaas Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Voor een spannende combinatie kan je een keer kijken naar bijvoorbeeld comté in combinatie met vin jaune uit de Jura of een amontillado & palo cortado sherry. Roodflorakaas Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen. Witte korstkaas Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Geitenkaas Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!
Melle Doesburg
Melle Doesburg
2025-08-10 06:29:24
Count answers : 5
0
Witschimmelkazen lijken makkelijk, maar zijn door hun spannende bitters vaak lastig voor rode wijn, vooral als de wijn stevige tannines bevat. Rijk en houtgerijpt wit gaat dan beter, het liefst uit een wat warmere streek. Zwoele Chardonnay is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar ook zoete witte wijnen doen het heel goed bij witschimmelkaas. Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn. Roodflorakazen kunnen ook heel moeilijk doen, vooral rode wijn hebben het lastig. Hoe meer zuren en bitters de wijnen hebben des te minder lekker wordt de combinatie. Wij raden rode wijnen bij roodflorakazen dan ook af. Droge witte wijn kan soms, maar pas op voor hoge zuren. Veiliger is om je heil te zoeken bij zoet wit. Dat mag lichtzoet zijn zoals rijke Gewurztraminer of Riesling Auslese, of beschaafd zoet als Coteaux du Layon, Sauternes of Monbazillac. Geitenkazen als Sainte Maure, Pouligny St. Pierre, Valencay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon zijn echte klassiekers. Ze worden vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc volgens het antieke en achterhaalde credo "if it grows together, it goes together". Maar deze combinatie werkt dan vaak wel weer goed. Rood kan dan werken, als het maar niet te heftig is qua alcohol en hout. Rode Bourgogne, Beaujolais of lichte Merlot kan dan een oplossing zijn. En beschaafd zoet is ook geen probleem bij geitenkaas. Harde kazen zijn eigenlijk het makkelijkst te combineren met wijn. Ze doen het goed bij pittige rode wijnen: bitters, tannines of zuren zijn eigenlijk geen probleem. Daarnaast is zoet ook lekker en stevig wit doet gewoon mee. Harde kazen zijn samen met blauwe kazen de enige 2 soorten kaas die vaak goed gaan met Port. Goudse boerenkaas, Parmezaan, Grana Padano, Pecorino: heerlijk. Blauwe kazen liggen bijna altijd op een kaasplankje. Zullen we maar zeggen. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Maar Port en Roquefort is gewoon niet lekker samen. Roquefort is dan weer fantastisch bij Sauternes of Monbazillac. Pas ook op met krachtige rode wijnen bij blauwaderkaas. De bitters en het hoge zoutgehalte maken harde wijnen harder. Zoek dan liever even naar een zwoele rode wijn met minder tannines en zuren: bijvoorbeeld uit Zuid-Spanje, Zuid-Italie of buiten Europa. Meerdere wijnen serveren bij de kaas kan ook. Je kunt de wijn van het hoofdgerecht of het dessert daarbij betrekken, dat scheelt weer afwas. Of gewoon accepteren dat de wijn niet bij alle kazen past. Dat doen we immers al decennia lang. Hier in de winkel in Schoonhoven geven we vaak advies over wijn bij kaas. Bij allemaal verschillende kazen komen we vaak uit op Pineau de Charentes: die houdt zich vaak goed en gaat niet zo snel over de kaas hen. Zoete, onversterkte witte wijnen doen het ook goed. Rode wijn of Port doen we vaak alleen als de kazen zich ervoor lenen. Beter is het soms om eerst de wijn te halen en daarna de kazen te kopen die erbij passen. En vaak geldt: hoe minder kazen, des te beter is de wijn/kaas combinatie te vinden!