Welke wijn drink je bij dessert?

Mehmet van Beek
2025-08-07 23:22:48
Count answers
: 2
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten, zoals een meringue, een recept met veel room of rijp geel fruit, of als je voor kaas kiest bij roodschimmelkazen. Een zoete rode dessertwijn is een aanrader bij bijvoorbeeld chocolademousse of een romig recept met donker bessenfruit of kersen of bij Roquefort. Ruby Port schenk je bij desserts met rood en donker fruit of blauwschimmelkaas. Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.

Amin Blom
2025-08-07 22:35:25
Count answers
: 2
Welke wijn drink je bij dessert?
Een algemene opmerking over wijnen bij desserts: ook al duidt de term “dessertwijn” in de volksmond alle zoete wijnen aan, lang niet alle zoete wijnen doen het goed bij zoete desserts.
Het antwoord op de vraag luidt als volgt:
De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen.
De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen.
Mooi alternatief, neem het letterlijk: “dessert – wijn”, zonder iets erbij.
Vrijwel altijd de beste optie.
Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Aardbeien Champagne (géén slagroom op de aardbeien!) Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti Orange muscat (Californië)
Abrikozen Barsac Muscat (Zuid Frankrijk) Muscat de Beaumes-de-Venise Muscat de Frontignan Samos (Griekenland) Sauternes
Amandeltaart Bonnezeaux Côteaux du Layon Muscat de Rivesaltes Quarts de Chaume
Ananas Barsac Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti Orange muscat (Californië) Sauternes
Apfelstrudel Ausbruch (Oostenrijk) Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Bonnezeaux Côteaux du Layon Ice wine (Canada) Quarts de Chaume Sauternes Sherry (PX) Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Banaan Muscat de Frontignan Muscat de Rivesaltes
Bavarois Muscat de Beaumes-de-Venise
Blanc manger Barsac Cadillac Loupiac Monbazillac Sainte-Croix-du-Mont Sauternes
Brioche Rivesaltes (rood) Muscat de beaumes-de-venise Elzas (vendanges tardives)
Cassata Asti spumante Moscato d’Asti Samos (Griekenland)
Charlotte Russe Asti spumante Moscato d’Asti
Cheese cake Barsac Muscat de Rivesaltes Orange muscat (Californië) Samos (Griekenland) Sauternes
Chocolade(taart) Banyuls (grand cru) Marsala (Sicilië) Maury Mavrodaphne (Griekenland) Pineau des charentes (rose) Sherry (PX)
Christmas pudding Ausbruch (Oostenrijk) Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Bonnezeaux Côteaux du Layon Late Harvest riesling (Australië, Chili, Zuid-Afrika) Loupiac Monbazillac Moscato d’Asti Quarts de Chaume Sainte-Croix-du-Mont Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Citroentaart Beerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk) Elzas (selection de grains nobles) Cerons Gewürztraminer vendange tardive Rivesaltes (wit) Trockenbeerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk)
Crême brulée Banyuls Beerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn) Malvasia (Sicilië) Maury Muscat de Rivesaltes Samos (Griekenland) Sauternes (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn) Sherry (PX) Trockenbeerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
Crêpes Suzette Asti spumante Muscat (Zuid Franktijk) Orange Muscat (Californië) Samos (Griekenland)
Far breton Pineau des charentes
Anjou Côteaux de la Loire
Cadillac
Fraiser Muscat de rivesaltes Maury
Frambozen Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti
Fruit (niet te zoet, zonder slagroom) Ausbruch (Oostenrijk) Barsac Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Ice Wine (Canada) Late Harvest riesling Orange muscat (Californië) Sauternes Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Vouvray (moulleux)
Île flottante Ausbruch (Oostenrijk) Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Loupiac Rivesaltes (wit) Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Île flottante met crème anglaise Asti spumante Barsac Muscat de rivesaltes Samos (Griekenland) Sauternes
Karamelpudding Banyuls Liqueur Muscat (Australië) Malaga Maury Sherry (PX)
Kerstgebak (Buche de Noël) Champagne (halfdroog/ demi-sec) Clairette de die (tradition) Kouglof Quarts de chaume Elzas (vendages tardives) Muscat de mireval
Meloen Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti
Meringue Asti spumante Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti Orange Muscat (Californië)
Notentaart Banyuls Liqueur Muscat (Australië) Malaga Moscatel de Setubal Sherry (PX) Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos) Vin santo
Peer Ausbruch (Oostenrijk) Barsac Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Sauternes Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Peer – Gepocheerde … met zwarte peper en parmezaanse kaas Torcolato (Veneto)
Perzik Ausbruch (Oostenrijk) Barsac Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk) Sauternes Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Pithiviers Maury Bonnezeaux Muscat de lunel
Pompoen Black Muscat (Californië) Loupiac Monbazillac Orange Muscat (Californië) Sainte-Croix-du-Mont
Profiteroles Asti spumante Muscat (Zuid Frankrijk) Samos (Griekenland)
Pruimen Banyuls Malaga Maury Mavrodaphne (Griekenland)
Pudding (crème renversée) Côteaux du layon-villages Sauternes Muscat de saint-jean-de-minervois
Salade d’oranges Sainte-croix-du-mont Rivesaltes (wit) Muscat de rivesaltes
Semifreddo Sekt (droog)
Sinaasappel Moscatel (Valencia) Moscato d’Asti Muscat de Beaumes-de-Venise Muscat de Rivesaltes Orange Muscat (Californië)
Spekkoek Banyuls Muscat de Beaumes-de-Venise Muscat de Rivesaltes Sherry (PX) Tokaji Aszu (4 puttonyos of hoger)
Tarte tatin Arbois (vin de paille) Jurancon Liqueur Muscat (Australië) Moscato d’Asti Muscat de Beaumes-de-Venise Muscat de Rivesaltes Pineau de charentes
Tiramisu Banyuls Malaga Maury Liqueur Muscat (Australië) Sherry (PX) Vin santo
Tompoes met frambozen, crème anglaise en frambozensaus Vin santo
Tropisch fruitsalade met gembersiroop en mangosorbet Franciacorta Brut (bij voorkeur “Bellavista”)
Vanille-ijs met frambozensap Loupiac Côteaux du layon
Zabaglione Asti spumante Marsala.

Inaya van den Brink
2025-08-07 18:53:14
Count answers
: 0
Wijn en desserts combineren
Romige desserts
Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato
Fruitdesserts
Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato
Het dessert is misschien wel de moeilijkste gang om een wijn bij te vinden, of juist de makkelijkste, want zoveel past daar niet bij.
Elk type dessert vraagt ook weer om een andere wijn.
Wijn bij een chocoladedessert
Of het nu gaat om een krachtige chocolademousse, gewoon een stuk chocolade of een machtige chocoladetaart, het is zeker niet makkelijk om er een passende wijn bij te vinden.
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts.
Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter.
Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen.
Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt.
Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Wijn bij een fruitdessert
Fruit als dessert is heerlijk fris en daar mag dan ook wel een wijn tegenover staan met wat frisse flair en een zoetje.
Een Moscato d’Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts.
De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen.
Moscato d’Asti is een licht mousserende wijn met niet al teveel alcohol.
De wijn kent een galant zoetje en tropische aroma’s.
Een edelzoete Sauternes past goed wanneer er ook fruit in het dessert is verwerkt.
Sauternes is misschien de beroemdste dessertwijn en komt uit Bordeaux.
Nevel in de herfst zorgt voor een magisch proces bij de druiven die voor Sauternes worden gebruikt.
Er ontstaat botrytis, edele rotting, waardoor de druiven deels indrogen en zoeter worden.

Mick Sahin
2025-08-07 18:44:15
Count answers
: 2
Een heerlijke dessertwijn die goed past bij desserts met appel is een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese uit Duitsland of een Sauternes uit Bordeaux, Frankrijk, of een (appel) icewine.
Deze wijnen hebben vaak tonen van honing, abrikoos en perzik die mooi combineren met de zoete en fruitige smaken van de appel in het dessert.
Een andere optie is een versterkte wijn, zoals een port of een sherry.
Een ruby port past bijvoorbeeld goed bij een dessert met gebakken appels, terwijl een cream sherry goed past bij een appeltaart of een appelcrumble.
Als je liever een mousserende wijn wilt, kan een demi-sec Champagne of een Asti Spumante uit Italië een goede keuze zijn.
Deze wijnen hebben ook zoete tonen die de smaken van de appel in het dessert benadrukken en aanvullen.