:

Wat te doen met overtollige kruiden?

Mustafa Phillipsen
Mustafa Phillipsen
2025-09-02 20:56:59
Count answers : 36
0
Met deze tips voorkom je dat jouw restje verse kruiden in de prullenbak belandt. Van kruiden-ijsblokjes tot zelfgemaakte pesto – ontdek de lekkerste recepten. 1. Kruiden-ijsblokjes als smaakmaker Door verse kruiden met olie in te vriezen, heb je altijd een goede smaakmaker bij de hand. 2. Gedroogde kruiden Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren om je verse kruiden langer te bewaren. 3. Perfecte pesto Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat stampen betekent. 4. Mango-basilicum-smoothie Verse kruiden drinken? 5. Next level olijfolie Rozemarijn over? 6. Kruidenboter Na de eerste hap vraag je je vast al af waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. 7. Smakelijk water Rozemarijn is niet alleen lekker als smaakmaker in je gerechten.
Linde Koster
Linde Koster
2025-08-25 00:32:05
Count answers : 25
0
Je kunt van harde kruiden kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed. Zachte kruiden zijn lekkerder in boters of pesto. Was en hak de kruiden die je lekker vindt fijn en meng ze door zachte boter of vijzel ze met wat olie en pijnboompitten. Je kunt je eigen kruidenmixen maken voor vlees, vis of groenten. Je hebt hier wel gedroogde kruiden voor nodig. Je kunt ook een vinaigrette maken met verse kruiden. Zachte kruiden zijn hier geschikt voor als je de vinaigrette direct gebruikt en harde kruiden als je de vinaigrette langer wil bewaren. Sommmige kruiden, zoals basilicum, kun je inmaken met zout. Maak zelf fruitwater en geef het een extra krachtige smaak met kruiden zoals munt, basilicum en tijm. Verse kruiden laten zich gemakkelijk invriezen. Dit kan op twee manieren. Pluk de kruiden, was ze in ijskoud water en droog ze af. Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje. De andere manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en water. Was en hak de kruiden fijn alvorens je de ijsblokjesvorm vult. De bevroren blokjes kun je per kruid in een diepvrieszak zo'n zes maanden in de vriezer bewaren. Dit laatste kun je ook doen met kruidenazijn, -olie, -boter, of pesto.

Lees ook

Welke kruiden kun je goed drogen?

Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel, oregano, tijm, salie, dragon en kamilleb Lees meer

Wat is de snelste manier om kruiden te drogen?

Droog je met een droogapparaat dan is het goed te bedenken dat blaadjes sneller droog zijn dan takje Lees meer

Nina de Leeuw
Nina de Leeuw
2025-08-17 20:11:06
Count answers : 32
0
Dit kan je allemaal met overgebleven verse kruiden doen. Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Een lekkere kruidenboter kan je heel makkelijk zelf maken. Doe de overgebleven kruiden in een blender samen met een knoflookteentje, wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Je kan verse kruiden ook bewaren. Hier drie tips hoe je dat kan doen. Tip 1: Wikkel de verse kruiden in vochtig keukenpapier en leg ze in de koelkast. Tip 2: Laat je verse kruiden drogen. Tip 3: Vries de verse kruiden in.
Lindsey Çiçek
Lindsey Çiçek
2025-08-07 07:31:50
Count answers : 28
0
Maak zelf kruidenboter Een klassieker, maar dan net even handiger. Snijd je overgebleven kruiden fijn – dat mag een mengsel zijn van van alles door elkaar, maar ook gewoon wat je nog hebt liggen. Heb je maar één soort? Vul dan gerust aan met gedroogde kruiden uit je keukenkastje. Meng met roomboter op kamertemperatuur, een geperst teentje knoflook, wat peper en zout en klaar ben je. Rol ‘m op in bakpapier als een worstje en bewaar in de vriezer. Zo kun je er telkens plakjes vanaf snijden wanneer je je toast, aardappels of biefstuk wat extra smaak wilt geven. Kruidenblokjes Over invriezen gesproken: kruidenblokjes zijn je redding in de keuken. Snijd je restjes kruiden fijn en doe ze in een ijsblokjesvorm. Giet er wat olijfolie overheen tot het net onder staat, en doe het de vriezer in. Zo heb je altijd een kant-en-klaar smaakbom bij de hand voor in je soep, pastasaus, curry of stoofgerecht. Ook handig: verdeel je kruiden op soort per blokje, dan weet je straks precies wat je waar voor kunt gebruiken. Kruidenolie Heb je nog een flinke hand verse kruiden over? Maak er een heerlijke kruidenolie van. Gooi je basilicum, peterselie, koriander of wat je ook maar hebt in een blender of mixer, samen met olijfolie (of zonnebloemolie, als je dat fijner vindt). Mix tot een gladde, groene massa en giet in een schoon flesje of potje. Deze olie is perfect over gegrilde groente, salades, pasta’s of zelfs als dip met wat brood. Bewaar ‘m in de koelkast en gebruik binnen een week.

Lees ook

Hoe kan ik mijn eigen kruiden drogen?

Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel, oregano, tijm, salie, dragon en kamilleb Lees meer

Wat te doen met overgebleven verse kruiden?

Verse kruiden blijven soms maar heel kort goed in de koelkast, zeker delicate zachte blaadjes, zoals Lees meer

Luuk van Geest
Luuk van Geest
2025-08-07 07:26:58
Count answers : 43
0
Je kunt overtollige kruiden op verschillende manieren bewaren of gebruiken. In de koelkast blijven delicate kruiden zoals basilicum niet lang goed, maar je kunt sommige soorten goed bewaren tussen vochtig keukenpapier in een afgesloten bakje. Alternatief kun je ze in een glaasje water in de koelkast bewaren, ververs het water elke paar dagen. Ook kun je van harde kruiden met een houtige steel zoals rozemarijn en tijm kruidenolie maken door ze in een pot met olijfolie te doen. Veel kruiden kun je prima invriezen, laat ze eerst goed drogen en doe ze dan in een diepvrieszakje of -bakje. Tenslotte kun je fijngestampte kruiden mengen met olie en invriezen in ijsblokjesvormen, handig voor toekomstig gebruik in de pan.
Bart van den Velden
Bart van den Velden
2025-08-07 05:11:29
Count answers : 35
0
Heb je een restje verse kruiden over? Weggooien is zonde! Was en droog de kruiden, hak ze fijn en verdeel ze in een ijsblokjesvorm. Voeg wat olijfolie of water toe en vries ze in. Zo kun je afknippen wat je nodig hebt en blijven de andere stengels langer goed. Met een beetje geluk kun je de kruiden een tweede keer oogsten. Altijd verse kruiden bij de hand? Leg je eigen kruidentuin aan! Zo hoef je niets meer weg te gooien én hoef je nooit meer verse kruiden te komen.

Lees ook

Welke kruiden mag je niet drogen?

Niet 'in het hout' Rozemarijn, salie, lavendel en tijm zijn eigenlijk kleine struikjes. Knip, als je Lees meer

Hoe lang blijven droge kruiden goed?

Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder wor Lees meer

Veerle de Boer
Veerle de Boer
2025-08-07 04:27:27
Count answers : 37
0
Met overgebleven kruiden kun je heel veel lekkere dingen maken. Een paar opties zijn: kruidenboter, waarvoor je zachte kruiden zoals peterselie, dille, dragon of bieslook gebruikt; olie waarin je de kruiden laat trekken; salade met bijvoorbeeld peterselie, koriander, dragon, kervel, munt en dille; en bouillonpoeder door gedroogde kruiden te mengen met peperkorrels en eventueel wat zout. Ook kun je pesto maken met noten, Parmezaan en knoflook, of siroop door honing en water aan de kook te brengen met wat kruiden. Je kunt ook kruiden azijn, kruidenmix, kruiden suiker en kruiden zout maken door de kruiden te combineren met andere ingrediënten. Het is dus zeker de moeite waard om creatief te worden met overgebleven kruiden!