Wat te doen met overtollige kruiden?

Lindsey Çiçek
2025-08-07 07:31:50
Count answers
: 1
Maak zelf kruidenboter
Een klassieker, maar dan net even handiger.
Snijd je overgebleven kruiden fijn – dat mag een mengsel zijn van van alles door elkaar, maar ook gewoon wat je nog hebt liggen.
Heb je maar één soort?
Vul dan gerust aan met gedroogde kruiden uit je keukenkastje.
Meng met roomboter op kamertemperatuur, een geperst teentje knoflook, wat peper en zout en klaar ben je.
Rol ‘m op in bakpapier als een worstje en bewaar in de vriezer.
Zo kun je er telkens plakjes vanaf snijden wanneer je je toast, aardappels of biefstuk wat extra smaak wilt geven.
Kruidenblokjes
Over invriezen gesproken: kruidenblokjes zijn je redding in de keuken.
Snijd je restjes kruiden fijn en doe ze in een ijsblokjesvorm.
Giet er wat olijfolie overheen tot het net onder staat, en doe het de vriezer in.
Zo heb je altijd een kant-en-klaar smaakbom bij de hand voor in je soep, pastasaus, curry of stoofgerecht.
Ook handig: verdeel je kruiden op soort per blokje, dan weet je straks precies wat je waar voor kunt gebruiken.
Kruidenolie
Heb je nog een flinke hand verse kruiden over?
Maak er een heerlijke kruidenolie van.
Gooi je basilicum, peterselie, koriander of wat je ook maar hebt in een blender of mixer, samen met olijfolie (of zonnebloemolie, als je dat fijner vindt).
Mix tot een gladde, groene massa en giet in een schoon flesje of potje.
Deze olie is perfect over gegrilde groente, salades, pasta’s of zelfs als dip met wat brood.
Bewaar ‘m in de koelkast en gebruik binnen een week.

Luuk van Geest
2025-08-07 07:26:58
Count answers
: 2
Je kunt overtollige kruiden op verschillende manieren bewaren of gebruiken. In de koelkast blijven delicate kruiden zoals basilicum niet lang goed, maar je kunt sommige soorten goed bewaren tussen vochtig keukenpapier in een afgesloten bakje. Alternatief kun je ze in een glaasje water in de koelkast bewaren, ververs het water elke paar dagen.
Ook kun je van harde kruiden met een houtige steel zoals rozemarijn en tijm kruidenolie maken door ze in een pot met olijfolie te doen. Veel kruiden kun je prima invriezen, laat ze eerst goed drogen en doe ze dan in een diepvrieszakje of -bakje.
Tenslotte kun je fijngestampte kruiden mengen met olie en invriezen in ijsblokjesvormen, handig voor toekomstig gebruik in de pan.

Bart van den Velden
2025-08-07 05:11:29
Count answers
: 2
Heb je een restje verse kruiden over? Weggooien is zonde! Was en droog de kruiden, hak ze fijn en verdeel ze in een ijsblokjesvorm. Voeg wat olijfolie of water toe en vries ze in.
Zo kun je afknippen wat je nodig hebt en blijven de andere stengels langer goed. Met een beetje geluk kun je de kruiden een tweede keer oogsten.
Altijd verse kruiden bij de hand? Leg je eigen kruidentuin aan! Zo hoef je niets meer weg te gooien én hoef je nooit meer verse kruiden te komen.

Veerle de Boer
2025-08-07 04:27:27
Count answers
: 2
Met overgebleven kruiden kun je heel veel lekkere dingen maken. Een paar opties zijn: kruidenboter, waarvoor je zachte kruiden zoals peterselie, dille, dragon of bieslook gebruikt; olie waarin je de kruiden laat trekken; salade met bijvoorbeeld peterselie, koriander, dragon, kervel, munt en dille; en bouillonpoeder door gedroogde kruiden te mengen met peperkorrels en eventueel wat zout. Ook kun je pesto maken met noten, Parmezaan en knoflook, of siroop door honing en water aan de kook te brengen met wat kruiden. Je kunt ook kruiden azijn, kruidenmix, kruiden suiker en kruiden zout maken door de kruiden te combineren met andere ingrediënten. Het is dus zeker de moeite waard om creatief te worden met overgebleven kruiden!