Hoe kan ik mijn eigen kruiden drogen?

Noud de Vries
2025-08-07 05:10:31
Count answers
: 1
Het enige wat je nodig hebt zijn verse kruiden, een schaartje, touw, iets om het aan op te hangen en een beetje geduld.
Wanneer je kruidenplantjes buiten groeien, is het slim ze in de ochtend te oogsten als de dauw net is opgedroogd.
Pluk de kruiden niet met je handen, maar gebruik daarbij een schaartje en knip ze ongeveer 2 centimeter boven de potgrond of ten minste in het groene deel van de tak af.
Spoel de kruiden vervolgens gelijk af onder de koude kraan, zodat ze geen kans krijgen om te verwelken.
Droog ze daarna zorgvuldig af met keukenpapier.
Pak een stukje touw en maak kleine bosjes.
Hang de bosjes vervolgens aan een kruidenrek of kledinghanger met de toppen richting de grond.
Hang het kruidendroogrek of de kleerhanger met de bosjes kruiden in een droge ruimte uit het directe zonlicht.
Na enkele weken zullen de blaadjes crispy aanvoelen.
Dat is het moment dat de kruiden volledig gedroogd zijn.
Je kunt dan de blaadjes afritsen, maar je kunt natuurlijk ook het complete takje bewaren.
Doe je eigen gedroogde kruiden in een luchtdicht potje en schrijf op een etiket de naam van het kruid en de oogstdatum.

Isa Oosterhek
2025-08-07 02:36:13
Count answers
: 3
Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel, oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen.
De beste methode is door de kruiden samen te binden en op z’n kop op te hangen.
Maak de bosjes niet té groot, anders krijgen de middelste kruiden niet de kans om goed te drogen.
Hang ze in een koele ruimte waar geen rechtstreeks zonlicht is en wacht 1 à 2 weken.
Zodra ze volledig droog zijn, kun je ze in een afgesloten bakje bewaren.
Vind je dat teveel gedoe, of heb je weinig ruimte over, dan zou je eventueel ook kruiden kunnen drogen in je oven.
Dit gaat sneller en is erg praktisch, maar de hitte van de oven zal de smaak van de kruiden voor een deel wegnemen.
Wil je het toch proberen, zet je oven dan op de allerlaagste temperatuur en schik je kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Zet de kruiden in de oven tot ze volledig gedroogd zijn: dit zal variëren van 1 tot 4 uur.